vulpe privind pe deasupra unei creste înzăpezite vâzându-i-se doar ochii

Întâlniri în sălbăticie

Süha Derbent

Cu o experiență de peste 30 de ani în calitate de fotograf profesionist, Süha Derbent a călătorit în lume fotografiind unele dintre cele mai uimitoare creaturi de pe planetă, iar fotografiile sale pot fi achiziționate de la Getty Images. Pentru ultima sa aventura, el a lăsat în urmă echipamentul foto obișnuit și a încercat puternicul aparat Sony RX10 IV pentru a fotografia vulpi la temperaturi de până la -28 grade Celsius.

suha derbent
Vulpile pot să audă șoarecii care se deplasează prin tunelurile săpate pe sub zăpadă. Vulpea poate merge întreaga zi, dar când aude zgomotul unui șoarece pe sub pământ, ciulește urechile. De îndată ce văd o vulpe înclinându-și capul, știu că a auzit un zgomot și că se pregătește de vânătoare.
suha derbent sony rx10IV vulpe sărind în zăpadă

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Alegerea sa obișnuită este camera foto Sony α7R III cu obiective interschimbabile, dar cu ocazia recentei sale aventuri de fotografiere a vulpilor în temperaturile scăzute ale regiunii Kars din Turcia, a fotografiat de la răsărit și până la apus folosind camera compactă premium Sony RX10 IV.

suha derbent sony rx10IV vulpe mergând prin zăpadă în timp ce privește către fotograf

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Fac călătorii lungi pentru a ajunge la fauna sălbatică”, explică el, „și este o adevărată provocare să transport echipamente grele. Astfel, modelul RX10 IV este ideal, deoarece este atât de ușor și elimină oboseala care vine la pachet cu transportarea un echipament greu. În plus, grație senzorului Exmor RS de tip 1.0 de 20,1 megapixeli, nu trebuie să fac compromisuri în ceea ce privește calitatea imaginii.
suha derbent sony rx10IV vulpe ascunzându-se după o coamă de zăpadă arătându-și doar ochii

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

La volan, în drumețiile prin păduri și la întâlnirile cu vulpi la o varietate de distanțe este necesară o cameră care să-i permită lui Süha să fie foarte flexibil cu modul în care lucrează. Deși dimensiunile și greutatea fac din Sony RX10 IV o cameră agilă, obiectivul echivalent de 24-600 mm, stabilizat optic, este adevărata vedetă a ansamblului. Acest obiectiv l-a ajutat pe Süha să surprindă imagini incredibile ale vulpilor, fără teleobiectivele mari pe care le-ar folosi în mod normal în safari. „Zoomul de la 24 mm la 600 mm oferă deja un mare confort, dar la fel ca aparatul α7R III pe care îl folosesc în mod normal, RX10 IV are un sistem de focalizare automată foarte rapid. Viteza de urmărire a focalizării automate este cu adevărat impresionantă.”

suha derbent sony rx10IV vulpe stând în zăpadă lângă urmele ei

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

Dar obiectivul impresionant este doar o parte a poveștii; dacă dorești să surprinzi acțiunea, ai nevoie de o cameră care să reacționeze rapid. „Când fotografiem fauna sălbatică”, explică el, „folosim întotdeauna camerele în modul de fotografiere continuă, iar cu o viteză de declanșare de 24 cps, RX10 IV este un aparat incredibil de rapid. Imaginați-vă că ați călătorit kilometri întregi, ați găsit animalul în condiții meteo potrivnice, iar acesta face exact ceea ce vă așteptați, dar camera nu poate ține pasul cu această viteză. Nici măcar nu vreau să mă gândesc la asta! Dar folosirea aparatului RX10 IV înseamnă că practic nu ratezi nicio secundă a acțiunii.”

suha derbent sony rx10IV vulpe săpând cu botul în zăpadă

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Proiectul lui Süha din Kars a reprezentat prima ocazie în care a folosit modelul RX10 IV în condiții extrem de reci și a fost puțin reticent cu privire la modul în care ar funcționa camera la temperaturi scăzute și la altitudinea mare a orașului. Cu toate acestea, nu trebuia să-și facă griji. „Fotografiam în condiții foarte dure, până la -28 de grade Celsius și, din experiența mea, trebuia să păstrez camera și bateriile cât mai calde. Dar am fost uimit că, după o încărcare completă dimineața, am putut cu ușurință să fotografiez întreaga zi folosind o singură baterie!”

Produse prezentate

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes