doi călugări tineri stând pe treptele de piatră din fața unui templu

Călătorind pentru inimă

İlhan Eroğlu

În timp ce soarele apunea peste statul Rakhine, Myanmar, İlhan Eroğlu, profesionist în domeniile călătoriilor și peisajului, și-a îndreptat obiectivul spre templele antice care acoperă orizontul junglei din jurul Mrauk-U. Acoperit de ceață și fotografiind cu obiectivul său GM OSS cu FE de 70-200 mm, f/2,8 pe un Alpha 7R IV, el a ales doi călugări copii îmbrăcați în robe roșii care stăteau pe treptele de sub unul dintre temple. „A fost magic”, își amintește el, „era ca și cum am călători în timp. Și a meritat toată dificultatea, riscul și stresul din timpul călătoriei.”

localnici din Myanmar trăgând o barcă printr-un râu în pădure © İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/4.5, ISO 320

Echilibrul dintre risc și recompensă, adesea atât de important în fotografia de călătorie, a făcut ca İlhan să se îndrepte spre oraș cu ajutorul unor ghizi locali, traversând râuri și întâlnind patrule militare vigilente. Cândva cel mai puternic oraș din regiune, Mrauk-U este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, dar în momentul în care İlhan se afla acolo, ca parte a unei călătorii mai ample în Myanmar, oreșul era închis pentru turiști. „Am luat legătura cu câteva agenții de turism”, explică el, „și mi-au spus că nu este sigur să călătoresc acolo din cauza luptelor dintre guvern și armata locală din Arakan.”

Fără să se descurajeze, a vorbit cu proprietarul unui hotel din Mrauk-U și a aranjat transportul pe „cel mai vechi și mai murdar feribot pe care l-am văzut vreodată! Scaunele se aflau aproape sub nivelul apei și mai era doar o singură străină pe feribot. Lucra pentru ONU și a fost surprinsă că am înfruntat călătoria. Am petrecut trei nopți acolo și am putut simți neliniștea oamenilor. Auzeam bombe care explodau și era interzis să stai afară după lăsarea întunericului. De fiecare dată când treceam pe lângă soldații obosiți cu puștile lor vechi, ne țineam respirația.”

o femeie din Myanmar într-o barcă inspectează țesăturile colorate © İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Profitând la maximum de această oportunitate și hotărât să producă obișnuitele sale imagini fantastice de călătorie, în pofida tensiunii, „chiar și în acest loc mic și îndepărtat, am găsit fotografi locali și am primit sfaturi pentru a găsi locurile pe care voiam să le fotografiez”, spune İlhan. „În general, prefer să găsesc o locație exactă cu cel puțin o zi înainte de a fotografia acolo, calculând la ce oră trebuie să ajung și cât timp îmi va lua să mă poziționez, astfel încât să nu ratez fotografia. Din acel moment, totul se reduce la o combinație între utilizarea echipamentului potrivit, munca intensă la compoziție și speranța că vremea este de partea mea!”

Una dintre imaginile realizate de İlhan în timpul călătoriei sale arată priceperea sa în materie de compoziție artistică și culoare.

„Am văzut niște mici călugări care se jucau pe pereții unui imens templu alb la Pagoda Hsinbyume”, explică el. „Realizată cu Alpha 7R III și cu un obiectiv GM cu FE de 16-35 mm, f/2,8, hainele roșii ale călugărilor și templul total alb au adus un contrast excelent în această fotografie, iar acesta este un lucru pe care îl caut adesea în lucrările mele de călătorie și peisaj. Sunt inspirat de mulți pictori și mă influențează în fotografiile mele și prin modul în care folosesc lumina și umbra.”
trei călugări tineri sărind peste ziduri de piatră albă © İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/10, ISO 160

Pentru a surprinde toată frumusețea locurilor în care călătorește, İlhan se bazează pe câteva caracteristici cheie ale camerelor sale Sony Alpha. „Am folosit atât Alpha 7R III, cât și Alpha 7R IV în timpul acestui proiect”, explică el, „iar acestea sunt modele perfect construite pentru călătorii. Pe lângă rezoluția lor ridicată, senzorii au o gamă dinamică incredibilă, ceea ce îmi permite să scot toate detaliile pe care le doresc din lumini și umbre. De asemenea, îmi oferă rezultate extraordinar de curate în medii cu lumină slabă, cum ar fi fotografierea pe timp de noapte sau în temple și păduri.”

Caracteristicile de utilizare contribuie, de asemenea, la succesul său, iar İlhan a beneficiat de autonomia sporită a bateriei de la Alpha 7R III și Alpha 7R IV, care îi permite să fotografieze fără reîncărcare zile întregi. „Iar Alpha 7R IV, în special”, adaugă el, „este atât de bine conceput în ceea ce privește ergonomia sa, încât îl pot manevra confortabil ore în șir.”

trei călugări îmbrăcați în roșu în fața unui templu © İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

Alături de corpurile sale Alpha, İlhan folosește, în principal, trei obiective Sony G Master pentru lucrul său de călătorie, GM cu FE de 16-35 mm, f/2,8, GM cu FE de 24-70 mm, f/2,8 și GM OSS cu FE de 70-200 mm, f/2,8 . „Îmi place să folosesc obiectivul cu FE de 70-200 mm deoarece îmi permite să realizez compoziții stratificate”, explică el, „evidențiind separarea dintre prim-plan și fundal. FE 16-35 mm este spectaculos în medii restrânse, cum ar fi interiorul templelor, iar FE 24-70 mm este un obiectiv universal excepțional, atât pentru peisaje, cât și pentru portrete.”

Cu dorința sa de a călători mai puternică ca niciodată și cu echipamentul de care are nevoie pentru a realiza imaginile sale creative și inspirate de artă, İlhan așteaptă cu nerăbdare să spună mai multe povești de călătorie în lunile și anii care vor urma. Plănuiește deja călătorii în Japonia, Toscana, Insulele Feroe și Alaska. „Nu pot spune exact ce trebuie să arate privitorului o fotografie de călătorie grozavă”, concluzionează el, „dar, cel mai adesea, fotografiez locuri care mă inspiră cu adevărat și îmi provoacă emoții puternice. Dacă aș putea să spun ceva celor mai tineri ca mine, ar fi cu siguranță asta. Mergeți în locurile îndepărtate la care visați și fotografiați tot ceea ce vă vorbește inimii.”

Produse prezentate

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

„Pentru mine, lumea este o uriașă pânză. În fiecare țară pe care o vizitez, pictez propriile mele tablouri prin fotografiile pe care le realizez”

Articole similare

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes