petar sabol sony rx10IV pasăre în zbor cu o insectă în cioc

Un aparat ușor, care surprinde imaginile în zbor.

Petar Sabol

Fotograful Petar Sabol este dovada că utilizarea unui aparat foto de tip bridge nu este un compromis. De fapt, imaginile lui Petar ne arată că există multe avantaje.

Dacă vă gândiți la fotografii specializați în natură sălbatică, în minte vă vin imagini cu aparate foto de dimensiuni mari și cu obiective și mai mari. Fotograful croat Petar Sabol nu face excepție. Totuși, pentru o vizită de două zile în Pusztaszer, Ungaria, Petar a schimbat echipamentul său normal cu un aparat mult mai mic și cu o greutate redusă, Sony RX10 IV.

„Mi s-a părut ciudat să folosesc un aparat foto de dimensiuni relativ mici, dar cu un interval de zoom atât de ridicat. Modelul RX10 IV are obiective de 24-600 mm în echivalent, ceea ce este uimitor pentru un singur aparat foto. Acest lucru înseamnă că, dacă doresc să folosesc un aparat cu greutate redusă, acesta este aparatul foto pe care îl iau cu mine. Pot fotografia peisaje cu obiectivul cu unghi larg de zoom, iar la celălalt capăt al spectrului, un obiectiv de 600 mm în echivalent pentru natură sălbatică este cu adevărat extraordinar.”

Obiectivul camerei Sony RX10 IV este impresionant, dar nu este singurul lucru care l-a impresionat pe Petar la acest aparat. O mare parte din tehnologiile găsite în gama de camere Alpha de la Sony a ajuns și pe RX10 IV. „Sunt multe lucruri pe care această cameră le are în comun cu gama Alpha. M-am familiarizat repede cu funcțiile sale, a fost foarte ușor de configurat și am început să îl folosesc într-un timp extrem scurt.”

Deși teleobiectivele reprezintă o cerință evidentă pentru fotografii specializați în natură sălbatică, există alte funcții care sunt mai puțin evidente și care se găsesc în aparatul foto. Una dintre acestea este frecvența de fotografiere; cu cât este mai rapid un aparat foto în a realiza imagini, cu atât crește probabilitatea ca fotograful să poată surprinde un moment plin de magie.

petar sabol sony rx10IV două păsări albe zburând asimetric pe fundalul cerului albastru

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/1250s @ f/4.0 ISO 200

„Una dintre imaginile mele preferate realizate cu aparatul RX10 IV este cea cu două păsări albe care zboară cu aripile în poziții opuse. Una dintre păsări are aripile ridicate, iar cealaltă le are coborâte. Această fotografie a fost posibilă grație frecvenței de fotografiere de 24 cps a aparatului RX10 IV. Mi-a permis să surprind acel moment perfect. Am alte cadre în acea secvență, dar nu sunt atât de bine sincronizate precum fotografia respectivă. Am surprins fracțiunea de secundă potrivită.”

Fotografierea la 24 cps este un lucru, dar capacitatea de focalizare automată a obiectivului în cazul fotografierii la frecvența respectivă este cu totul altceva.

petar sabol sony rx10IV o pasăre scoate din apă un pește pe care tocmai l-a prins

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Aparatul are o frecvență foarte, foarte ridicată în ceea ce privește imaginile care sunt focalizate exact, chiar și în cazul fotografierii la 24 cps. Focalizarea automată are un răspuns foarte bun și am fost impresionat de cât de rapid își fixează țintele, cum ar fi în cazul fotografiei pe care am realizat-o cu doi lopătari în zbor. Apoi, aparatul foto poate urmări păsările foarte exact și chiar dacă intră în cadru diverse obiecte care perturbă scena, de exemplu, ramuri de copac, focalizarea automată își continuă parcursul de urmărire în ciuda acestora. Rămâne fixată pe subiect. Te simți puternic cu acest aparat foto.”

Până la urmă, cel mai important lucru rămâne calitatea imaginilor. Grație senzorului de 1” la 20,4 megapixeli care stă la baza modelului RX10 IV, aparatul are nu doar o rezoluție ridicată, ci și un interval dinamic impresionant, care permite o claritate maximă atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate.

petar sabol sony rx10IV prim-plan cu pasăre ținând un gândac în cioc

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/500s @ f/4.0 ISO 100

„Sunt obișnuit cu rezoluția de 42 de megapixeli a modelelor α99 și α7R III, dar rezoluția de 20 de megapixeli este excelentă, în special în combinație cu intervalul de zoom. Nivelul suplimentar de zoom înseamnă că am aflat că nu trebuie să trunchiez la fel de mult, astfel că 20 de milioane de pixeli sunt suficienți. Chiar și atunci când folosesc gradele de sensibilitate ISO mai ridicate, calitatea imaginii este foarte bună. Sunt foarte impresionat de performanțele senzorului în comparație cu senzorii cu Full Frame de dimensiuni mai mari pe care i-am folosit anterior.”

Aparatul RX10 IV este capabil să captureze nu doar obiectele aflate la distanță, obiectivul fiind excelent și pentru fotografierea subiecților aflați în prim plan, iar Petar s-a folosit de acest avantaj pentru a realiza mai multe imagini cu libelule.

petar sabol sony rx10IV prim-plan cu o libelulă cocoțată pe capătul unei crenguțe

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/125s @ f/5.6 ISO 640

„Aparatul foto are capacități excelente pentru realizarea prim planului. Atunci când priviți atent, puteți vedea micile detalii; în cazul ochilor compuși, puteți vedea toți ochii mici, ca niște puncte. La unele dintre imaginile mele cu libelule, aș fi putut să mă apropii și mai mult de subiect, dar am ales să las puțin spațiu în jurul subiectului, pentru a face fotografia mai atrăgătoare.”
petar sabol sony rx10IV fluture așezat pe tulpina unei frunze ondulate

© Petar Sabol | Sony RX10 IV | 1/30s @ f/8.0 ISO 125

„Fluturele este foarte mic și l-am fotografiat la 600 mm, dar m-am apropiat atât de mult, încât pare o fotografie cu obiectiv macro. Am reușit să obțin o adâncime bună a câmpului vizual pentru a focaliza în întregime fluturele, dar și să estompez fundalul pentru a nu mă distrage de la subiect”

Per total, Petar consideră că RX10 IV este un aparat foto excelent pentru fotografierea naturii sălbatice și va lua în considerare utilizarea acestuia pe lângă aparatul său foto principal α7R III. „Obții performanțe apropiate de cele ale aparatelor foto DSLR cu acest aparat, fără a fi nevoie să schimbi obiectivele”.

Produse prezentate

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Întotdeauna încerc să îmbunătățesc aspectul fotografiilor, indiferent cât durează și cât efort este necesar”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes