o siluetă singuratică la amurg pe un vârf înalt și subțire

Momente de încântare

Daniel Ronnback

„Pentru mine, timpul, sincronizarea și atemporalitatea sunt componente esențiale ale fotografiei”, spune Daniel Ronnback, și nicăieri acest lucru nu este mai evident decât în recentul său proiect realizat pe Insulele Lofoten din Norvegia. În această aventură, Daniel a escaladat unele dintre cele mai impetuoase vârfuri ale arhipelagului, atât în condițiile de vară, cât și în timpul iernii, ceea ce înseamnă că avea o bună cunoaștere asupra schimbărilor distincte ale peisajului.

„În timpul iernii, insulele și munții pot fi aproape monotone,” explică el, „dar apoi, odată cu trecerea spre vară, totul se schimbă și apare această glorioasă pânză dominată de verde, roșu și auriu”.

daniel ronnback sony alpha 9 bărbat stând pe o stâncă observând insulele lofoten din norvegia

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 100

Prin urmare, cum percepem timpul? Pare-se, doar dintr-o perspectivă umană. Astfel, țesuți prin imaginile lui Daniel și oferind context acestor scene uimitoare, sunt oameni. Uneori, el însuși apare în cadru, alteori, apar alte persoane, dar există întotdeauna o prezență umană care ajută la relatarea unei povești complete. Astfel, privitorul poate percepe mai bine scara de mărime a scenei și își poate imagina că se află chiar în mijlocul ei.

Daniel-ronnback-sony-alpha-9-siluetă-de-bărbat-stând-pe-o-stâncă-cu-muntele-în-spate

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/6400s @ f/4.0, ISO 640

„În toate fotografiile mele se regăsește această temă”, mărturisește el, „Îmi place să am o perspectivă largă în care să fie încadrată o persoană mică. Aproape niciodată nu voi fotografia un peisaj gol, chiar dacă este vorba despre o priveliște spectaculoasă. Trec nepăsător pe lângă astfel de peisaje, ca pe lângă o scenă goală. ”

Daniel are grijă să plaseze aceste figuri perfect în fotografiile sale, așezându-le, „în zone neaglomerate sau în contre-jour, pentru a crea contrast și impact și folosind culori complementare pentru a atrage privirile. Cu cât figura este mai clară în raport cu peisajul uimitor, cu atât sentimentele evocate de o imagine pentru privitor sunt mai intense. De exemplu, fiorul de a vedea silueta unui alpinist stând pe vârful unui munte, pe care îl puteți simți în această imagine.”

daniel ronnback sony alpha 9 silueta unui bărbat stând pe o stâncă pe fundalul unui cer albastru la amurg

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 800

Nu totul se rezumă însă la compunerea fotografiei. Daniel se bazează pe camera Alpha pentru a se asigura că focalizarea este perfectă. „Știu că focalizarea este extrem de bună,” spune Daniel. „Pot să orientez aparatul spre o persoană și să fotografiez. Am încredere în aparat. Înseamnă că pot ridica ștacheta, pot merge mai sus și mă pot concentra asupra compoziției și asupra mediului ”.

La fel cum observăm trecerea timpului, trebuie să ținem cont și de sincronizare. Pentru a ajunge în aceste locații la momentul potrivit și în condițiile meteo ideale este nevoie de documentare, iar Daniel și-a planificat meticulos călătoriile. „Pentru a avea timpul necesar pentru a realiza aceste fotografii, pregătirea este crucială”, spune el. „Am marcat totul pe o hartă, observând durata necesară pentru a ajunge dintr-un punct în altul și la locațiile de fotografiere. Apoi, trebuie să știu de unde va răsări soarele și unde va apune. Verific starea vremii și pot spune: „în această dimineață sunt condiții ideale pentru această locație!”

daniel ronnback sony alpha 9 un schior își croiește drum pe o pantă abruptă acoperită cu zăpadă

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/800s @ f/6.3, ISO 160

„Pentru a ajunge în aceste locuri și a le fotografia, greutatea echipamentului este critică”, spune Daniel. „Am realizat fotografiile pentru acest proiect în Lofoten cu α9, dar folosesc și α7R III; corpurile lor s-au potrivit mereu cu stilul meu de fotografiere. Este important pentru mine să am bagajul ușor și să mă mișc repede. Adesea iau cu mine un corp și un obiectiv, iar camerele Alpha sunt atât de ușoare și mici, încât tot ceea ce am nevoie încape într-o geantă. Sunt și durabile, deci am încredere că vor rezista în rucsac când schiez, iar dacă aparatul cade, nu este nicio problemă.”

După ce urcați mulți kilometri, iar efortul de a ajunge la timp este răsplătit, calitatea camerelor Alpha nu vă va dezamăgi, spune Daniel. „Unul dintre punctele forte este gama dinamică a senzorului. Aveți multe posibilități de editare, deci dacă ceva este supraexpus, efortul de a ajunge la momentul potrivit nu a fost în van. Iar grație rezoluției uriașe, dacă văd o persoană într-o parte a cadrului, pot să decupez și rămân cu o imagine uriașă.”

daniel ronnback sony alpha 9 o doamnă își croiește drum către o colină stâncoasă cu soarele apunând în spatele ei

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 800

„Fiecare loc are peisaje care sfidează trecerea timpului”, încheie el, „și de cele mai multe ori trecem pur și simplu pe lângă ele. Lofoten are acest contrast unic între mare, lacuri și munții care se înalță direct din apă, peisaj care cred că este cu adevărat reflectat în această imagine. Este realmente un peisaj unic și întotdeauna există mai mult de văzut, așa că am de gând să revin și să merg mai departe și mai sus, pentru a găsi noi locuri de fotografiat, deoarece întotdeauna timpul petrecut aici este prețios.”

Produse prezentate

Daniel Rönnbäck

Daniel Rönnbäck | Sweden

„Daca poți s-o visezi, poți s-o faci. Dacă poți s-o faci, poți s-o capturezi. Este chiar atât de ușor, capturați-vă visele!”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes