Detaliul poveștii Alpha Universe
Puterea de a mișca

Virgo Haan

Ați navigat vreodată pe Instagram, v-ați oprit la un portret, iar apoi subiectul să vă facă cu ochiul după o secundă sau două? În acest caz, probabil că ați văzut un cinemagraf, o combinație de imagine statică și imagine în mișcare. Prima dată când îl vedeți, vă poate lua pe nepregătite, pe măsură ce creierul începe să înțeleagă ceea ce vede. Iar această atenție a făcut ca cinemagrafele să se bucure de o popularitate tot mai mare, în special pe măsură ce mărcile se luptă să vă capteze atenția foarte limitată online.

virgo haan sony alpha 7RII o doamnă cu rochie roșie așezată la o masă roșie cu un ventilator de masă asortat

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Un maestru al cinemagrafului este Virgo Haan. După ce a petrecut timp ca asistent al unor fotografi, și-a schimbat cariera și a lucrat pentru o agenție de publicitate, unde a învățat mai multe despre universul emergent al marketingului online și despre cum să atragi atenția oamenilor. Dar o sursă de inspirație aparent surprinzătoare este cea care l-a condus pe drumul în care a devenit lider în cinemagrafe: Harry Potter.

„Cam în anul 2011 am văzut un film cu Harry Potter”, explică el, „iar acolo, personajele citeau un ziar și imaginile de pe pagină prindeau viață. M-am gândit cât de interesant ar fi dacă aș putea crea cumva imagini care să se miște oarecum la fel”.

Sămânța a fost sădită, dar apoi?

„După câteva luni”, spune el, „am citit un articol despre doi fotografi, Kevin Burg și Jamie Beck, care practic au inventat acest nou concept fotografic, cinemagraful, și am știut în acel moment că doream să încerc să le creez”.

virgo haan sony alpha 7RII o doamnă cu un tricou galben stă în fața unei mese galbene, ținând în mână un pulverizator cu apă asortat

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Conceptul care stă la baza cinemagrafului este relativ simplu. Imaginați-vă două straturi, stratul superior fiind o imagine statică cu o zonă decupată, să spunem un portret, iar zona decupată este ochiul subiectului. Sub acest strat superior se găsește un strat în mișcare, identic în toate privințele, dar acest strat în mișcare arată subiectul clipind. Partea decupată din stratul superior dezvăluie mișcarea din stratul de film de dedesubt. Rezultatul final în acest caz? Vedem cum subiectul face cu ochiul, dar fără alte mișcări ale capului sau ale mușchilor faciali.

Există multe trucuri ale profesiei atunci când vine vorba despre crearea cinemagrafelor. Desigur, cadrul trebuie să fie perfect static pentru înregistrarea video, astfel că trebuie utilizat un trepied. De asemenea, subiecții trebuie să stea perfect nemișcați, exceptând partea care se mișcă, astfel că pot fi menținuți în poziție cu ajutorul unor standuri sau al altor suporturi improvizate.

virgo haan sony alpha 7RII o doamnă cu bluză liliachie privește un bol mare ținut deasupra ei

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Apoi este vorba despre mișcare. Virgo explică faptul că există trei tipuri de bucle folosite pentru a crea un cinemagraf. „Lucruri precum norii pot crea o buclă de estompare, unde bucla poate fi estompată spre interior sau spre exterior pentru a face în mod continuu să pară că un nor se mișcă”, ne spune el, „apoi sunt buclele cu ricoșeu, unde buclele ating un punct și apoi revin. Clipirea ochiului este exemplul perfect. Subiectul își deschide ochii, apoi clipul este inversat la punctul de pornire, astfel că începe și se termină în același loc. Apoi este bucla cu decupaj fără tranziție, unde subiectul trebuie să se asigure că mișcarea începe și se termină în același loc. Acestea pot fi cele mai dificile și necesită multă practică”.

Poate părea complicat, dar tehnologia folosită pentru a crea cinemagrafe este accesibilă tuturor. Virgo folosește un Sony α7R II, care îi permite să realizeze atât imagini statice la înaltă rezoluție, cât și material video 4K cu exact aceleași setări de culoare. Aceasta permite potrivirea perfectă a imaginii statice și a imaginii video subiacente atunci când le editează folosind Adobe Photoshop. Există mai multe aplicații software care pot fi folosite pentru a crea cinemagrafele, însă, pentru începători, Virgo recomandă Flixel, care este disponibil ca aplicație și ca software pentru desktop.

virgo haan sony alpha 7RII o doamnă cu bluză roz cântă la flaut în fața unei mese roz

© Virgo Haan | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.2, ISO 320

Alte caracteristici ale modelului Sony α7R II care îl ajută pe Virgo să-și creeze cinemagrafele sunt Focalizare automată asupra ochilor și Înregistrare silențioasă. Focalizare automată asupra ochilor înseamnă că, chiar și când folosește obiectivul GM FE de 85 mm la f/1,4, ochii sunt perfect focalizați de fiecare dată, iar obturatorul silențios se asigură că subiecții nu sunt distrași în timpul fotografierii.

Deși cinemagrafele sunt concepute pentru a fi văzute online pe un ecran mic, rezoluția imaginii este totuși importantă pentru Virgo, în special în recentul său proiect pentru o revistă de modă. „Seria de imagini trebuia să fie strălucitoare și colorată”, spune Virgo, „dar am dorit ca seria să trateze și supraconsumul din societatea noastră. Dacă priviți atent, vedeți că personajele din imagini cultivă lucruri precum mașini și hamburgeri în plante din ghiveci. Acestea au fost imprimate ca fotografii în paginile revistei, dar folosind o aplicație de realitate augmentată pe smartphone, puteți să țineți telefonul deasupra paginii și să vedeți cum imaginea prinde viață drept cinemagraf redat pe ecran”.

Este aproape transpunerea scenei pe care Virgo a văzut-o în filmul cu Harry Potter cu ani în urmă.

Contribuții foto:

Asistent: Jaanar Nikker
Model: Gertrud (E.M.A Model Management)
Machiaj și coafură: Maret Ubaleht
Îmbrăcăminte: Kriss Soonik, Tallinn Dolls, Embassy of Fashion

Produse prezentate
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate

ILCE-7RM2

SEL85F14GM
FE de 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Articole corelate
Virgo Haan
Alpha Universe

Virgo Haan

Estonia

„Mă străduiesc să creez lucrări care să depășească viața de zi cu zi.”

Vizualizare profil


x