Sony LE-EA5 este un adaptor nou, conceput pentru a permite utilizarea cu eficiență maximă a obiectivelor cu montură A pe cele mai noi corpuri cu montură E, oferind focalizare automată rapidă și precisă și capacitate de fotografiere continuă la viteză mare.
Datorită motorului încorporat, poate chiar să realizeze focalizarea automată pe acele obiective cu montură A care nu au această funcție, profitând în continuare de capacitatea camerei de detecţie a fazei în planul focal. Toate aceste funcționalități sunt integrate într-un design cilindric compact și elegant.
„Sunt un fan al produselor Sony de ani de zile, dar după ce am trecut la corpurile cu montură E, în urmă cu câțiva ani, a început să se pună praful pe vechiul meu obiectiv Alpha 99 II. Am adunat destul de multe obiective frumoase de-a lungul anilor și, deși le-am înlocuit treptat pe măsură ce sistemul de montare E a devenit tot mai popular, au fost câteva pe care le-am păstrat, în special obiectivul SSM de 300 mm, f/2,8, care a fost unul dintre obiectivele mele preferate pentru fotografierea animalelor sălbatice, și obiectivul G SSM II de 70-200 mm, f/2,8 , care m-a ajutat întotdeauna să obțin fotografii atât de clare. Bineînțeles, am fost încântat când Sony mi-a cerut să testez noul adaptor LA-EA5, deoarece mi-a dat ocazia să apelez din nou la obiectivele vechi și să aflu dacă sunt la fel de bune pe cât îmi aminteam.
Sony Alpha 9 II cu adaptorul LE-EA5 montat pe obiectivul G SSM II de 70-200 mm, f/2,8
M-am obișnuit atât de mult cu viteza de focalizare a modelelor Alpha 9 II și 7R IV și a obiectivelor mele FE, dar eram nerăbdător să văd cum se vor comporta camerele cu obiectivele mai vechi, montate prin intermediul adaptorului. Prima locație pe care am ales-o a fost într-o pădure lângă satul Hulst. Este un loc favorit de-al meu și am fost de multe ori să fotografiez frumoasele veverițe roșcate care trăiesc acolo. Am optat pentru obiectivul SSM de 300 mm, f/2,8, montat pe aparatul Alpha 7R IV. Primul lucru pe care l-am observat la noul adaptor este cât de mic și confortabil este. Nu are suportul voluminos pe care îl au vechile adaptoare.
M-am așezat lângă un iaz și nu a trecut mult timp până când au apărut veverițele. După ce am realizat câteva fotografii, aproape că am uitat că foloseam un obiectiv vechi cu montură A. Viteza și precizia focalizării erau superbe. Nu eram sigur cum se va comporta funcția de focalizare automată a ochilor animalelor, dar camera nu a avut nicio problemă să fixeze focalizarea pe ochiul veveriței, după care fiecare fotografie a fost cât se poate de clară. Prefer să fotografiez manual, deoarece am flexibilitatea de a reîncadra rapid scena când veverițele sunt foarte active, iar stabilizarea încorporată în cameră a contracarat fără probleme orice mișcări ușoare ale mele.
O pasăre a coborât lângă iaz pentru a lua o gură de apă!
Următoarea escală a fost la portul Rotterdam. De multe ori sunt bărci cu motor pe apă și eram dornic să aflu dacă vechiul meu obiectiv G SSM II de 70-200 mm, f/2,8 ar putea să urmărească un subiect în mișcare, menținându-l focalizat.
După cum puteți vedea, funcția de focalizare automată a funcționat ireproșabil și, odată ce a fost fixată pe barcă, a urmărit-o cu precizie.
Ultimul obiectiv pe care am vrut să-l încerc a fost vechiul meu Zeiss ZA SSM II de 16-35 mm, f/2,8, un obiectiv fabulos. Trebuie să recunosc, nu mi-a lipsit la fel de mult pentru că obiectivul G Master de 16-35 mm, f/2,8 oferă imagini atât de clare, dar îmi plăcea atât de mult să folosesc adaptorul, încât am vrut să văd cum se comportă.
Per ansamblu, experiența de folosire a adaptorului LE-EA5 cu vechile obiective cu montură A a fost extrem de pozitivă. Toate obiectivele pe care le-am încercat au reacționat rapid și mi-au oferit o focalizare precisă, iar ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost acuratețea focalizării automate a ochilor și urmărirea focalizării automate. Pentru acei fotografi care au rămas la vechile obiective cu montură A, adaptorul LE-EA5 este o investiție excelentă!
„Când vremea este rea, culorile prind viață”