pablo gil sony alpha 7RM3 prim plan cu jeleu de fructe pe o farfurie iluminată de un reflector

În centrul atenției: fotografia culinară

Pablo Gil

Lumini de umplere, lumini de margine, snoot-uri, grile, semnalizatoare, reflectoare – doar câțiva dintre factorii la care fotografii specializați în fotografia culinară trebuie să se gândească atunci când pun în scenă ședința foto. Precum gătitul, fotografierea felurilor de mâncare este cu adevărat o artă complicată.

Dar dacă nu ar fi atât de complexă? Dacă ați reduce imaginile la o singură lumină? Și dacă cercul acestui reflector unic ar înlocui nevoia utilizării unei farfurii? Aceasta este ideea din spatele celui mai recent proiect al fotografului Pablo Gil, specializat în fotografie culinară, proiect realizat cu aparatele sale foto Sony α7R III și α7R IV de încredere.

pablo gil sony alpha 7RM4 blancmange portocaliu iluminat strident cu lumină puternică, generând umbre lungi

© Pablo Gil | Sony α7R IV + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 100

„Totul a venit din căutarea mea pentru a găsi noi modalități de iluminare și de încadrare a mâncării, dar în stil minimalist”, explică Pablo. „Această căutare a condus la reducerea surselor de iluminare la minimum, lăsând în urmă iluminarea blândă clasică și trecând la lumina dură direcțională. În funcție de amplasarea luminii, putem vedea efecte translucide și texturi remarcabil de interesante. Acest lucru scoate la iveală mai multe dintre proprietățile subiectului, de exemplu, rumenirea subtilă a unei legume sau textura unei bucăți de carne gătite perfect, precum în această imagine.”
pablo gil sony alpha 7RM3 o bucată de carne suculentă și porumb dulce, așezate cu atenție pe o farfurie albă

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/5.6, ISO 50

Fără iluminare complexă, imaginile se concentrează exclusiv pe mâncare, plasând-o în centrul atenției ca operă de artă, o sculptură creată de bucătarul-șef. „Nu dorim ca vreun alt element să concureze vizual cu mâncarea, nici măcar farfuria”, spune el. „Așa a apărut ideea de a folosi lumina efectivă pentru a reprezenta farfuria și cred că este un exemplu perfect al mâncării plasate în mod clar în centrul atenției.”

pablo gil sony alpha 7RM3 chipsuri de creveți decorați cu jeleu și bucăți de ardei iute, iluminați îndrăzneț pe o farfurie albă

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/16, ISO 100

„Am folosit o lumină albă circulară, cu margini ușor estompate”, continuă el, „proiectată precum un reflector de la teatru și creată cu un bliț Profoto B10 și un snoot cu o grilă tip fagure. Creațiile de acest fel, deseori cu bucătari-șefi cu stele Michelin, sunt, ele însele, opere de artă. Tratamentul este exclusivist și personalizat pentru fiecare imagine, după structură, compoziție și culori”.

pablo gil sony alpha 7RM3 paste cu roșii pe porumb, așezate pe o farfurie reflectorizantă și iluminate de un reflector

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/5.6, ISO 50

Lumina este deosebit de importantă pentru realizarea fotografiilor culinare. Modul în care Pablo își iluminează imaginile poate schimba complet aspectul fotografiei. „Lumina oferă tema de bază a poveștii. Ne spune mai multe despre atmosferă, relevă ceea ce dorim să arătăm și ascunde secrete”, dezvăluie Pablo. „Fără îndoială, este cea mai puternică armă, alături de culoare și ne permite să spunem povești întregi printr-o singură fotografie.”

pablo gil sony alpha 7RM3 trei porții de taco de porumb umplute cu carne tocată, așezate pe o farfurie reflectorizantă neagră

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/16, ISO 200

Pablo a utilizat aparatele foto Sony α7R III și α7R IV pentru proiect, în principal pentru senzorii acestora. Atunci când fotografiază proiecte comerciale care necesită cât mai multe detalii posibil, senzorii la rezoluție de 42,2 și 61 de megapixeli îi oferă rezoluția necesară, dar nu este vorba numai despre numărul de pixeli. „Îmi plac definiția și culorile, iar cu senzorii BSI de înaltă rezoluție, pot surprinde o claritate și un interval dinamic mai ridicate. De exemplu, detaliile din zonele evidențiate și din umbrele acestei imagini sunt incredibile.”

El folosește aparatele foto cu o serie de obiective, dar Pablo are două preferințe în mod special:

„Obiectivul Sony G Master OSS FE de 100 mm la f/2,8 are o focalizare cursivă aproape magică”, se entuziasmează el, „iar Focalizare cu tranziție cursivă (STF) creează un efect bokeh de fundal estompat, care pur și simplu contopește fundalul într-un mod atât de organic și de minunat, încât aproape niciun alt obiectiv nu reușește acest lucru”. Apoi este vorba despre obiectivul Sony G Macro FE de 90 mm la f/2,8: „Este fantastic”, spune Pablo, „deoarece îmi permite să realizez prim planuri extreme și să creez imagini mai precise decât cuțitele multor bucătari”!
pablo gil sony alpha 7RM3 un glob de șerbet de lămâie pe un capac de plastic alb

© Pablo Gil | Sony α7R III + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/60s @ f/16, ISO 200

Deoarece fotografia culinară este incredibil de populară grație efectelor rețelelor de socializare, poate fi dificil să creați imagini cu adevărat originale, care se diferențiază de imaginea tipică cu expunere în stil rustic, tot mai obișnuită.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da, în general pentru toate tipurile de proiecte, este de a depăși limitele și regulile prestabilite, care sunt deseori restrictive”, recomandă Pablo. „Jucați-vă cu lumina și cu aparatele foto. Dacă explorăm diverse dispuneri și încercăm diverse cadre și direcții ale luminii, ne trezim instinctele și ne îmbunătățim intuiția. Iar apoi”, zâmbește el, „avem deseori parte de suprize plăcute”.

Produse prezentate

Pablo Gil

Pablo Gil | Spain

„O imagine nu minte niciodată, dar ale mele este posibil s-o facă”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes