marek arcimowicz sony rx100V silueta unui grup de cicliști sub un copac mare

O lume mică

Marek Arcimowicz

Ca fotograf de aventură care lucrează în unele dintre cele mai dure și mai izolate medii din lume, trebuie să fii pregătit pentru orice. Marek Arcimowicz este pregătit și la fel este și echipamentul său fotografic.

Deși folosește în principal aparate Alpha ușoare cu obiective interschimbabile precum α7R III și α6500, are spațiu în geantă și pentru ceva chiar mai mic: aparatul foto compact RX100 V cu senzor puternic de 1” și obiectiv cu zoom versatil. Este un aparat foto care are nevoie de puțin spațiu, dar realizează imagini de o calitate superioară.

marek arcimowicz sony rx100VI grup de excursioniști zâmbesc la aparatul foto, aflați la jumătatea urcării pe munte © Marek Arcimowicz | Sony RX100 VI @ 24mm | 1/1000s @ f/3.2, ISO 125
„Este amuzant”, spune Marek, „că, atunci când oamenii te văd că folosești un aparat foto mic precum RX100, poate că nu îl tratează așa cum ar trebui. Deoarece este atât de mic, nu își dau seama că este un instrument extraordinar pentru fotograf. Nu arată foarte spectaculos, dar în ceea ce privește calitatea, poate fi chiar mai bun decât aparatele foto mai mari, având tot ce îi este necesar. Oriunde mă duc, aparatul mă poate însoți și, grație dimensiunilor sale, pot fotografia în locuri în care alții nu pot”.

Își aduce aminte nunta unui prieten din India, nepotul maharajahului din Jaisalmer. „A fost un moment unic”, își amintește Marek, „și foarte special să urmăresc aristocrația din India. A fost o experiență bogată, nu în termeni de bogăție materială, ci a culorilor și a texturilor și a oamenilor, astfel că, pentru fotograf, a fost un paradis. Acolo am folosit RX100 și, deoarece este mic, am putut fotografia fără să ies în evidență. Eram acolo doar ca prieten, așa că nu am dorit să deranjez pe nimeni, iar ei m-au lăsat să mă apropii mai mult decât oricine altcineva. A fost un moment foarte special din viața mea personală, dar și din cea de fotograf”.

marek arcimowicz sony rx100V nuntași indieni dansează în timp ce se pregătesc pentru nuntă © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/30s @ f/2.8, ISO 200

Nu doar dimensiunea face ca aparatul RX100 V să fie discret, spune Marek, ci și funcții precum obturatorul silențios. „Fotografierea silențioasă cu obturator electronic”, spune el, „îți permite să lucrezi fără să afectezi subiectul, ca și cum ai fi invizibil. Unii oameni te privesc ca pe un amator în comparație cu aparatele foto și obiectivele mari pe care le folosesc, dar pot să mă apropii și să realizez fotografii mai realiste, ca un adevărat profesionist”.

De la confortul unei nunți grandioase la rigorile fotografierii cu rucsacul în spate, RX100 V le face pe toate, spune Marek. „Uite”, râde el, „este prea mic să fie un ciocan, dar știu că pot lua aparatul RX cu mine timp de mulți ani. Pentru a ține pasul cu mine, în munți și în păduri, trebuie să fie rezistent, iar acesta este. În mare parte este din metal și, deși trebuie să fiu atent cu obiectivul retractabil, m-a însoțit de multe ori în deșert, prin zăpezile din Alpi și Siberia, în Himalaya în Bhutan și în umiditatea din Borneo, chiar și sub apă într-o carcasă”.

marek arcimowicz sony rx100V fotografie subacvatică cu un surfer care se ține de placa sa © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/200s @ f/8.0 ISO 1600

Modelul RX100 V este și un aparat versatil, de la obiectiv, focalizare și viteza de fotografiere de 24 cps la performanța în condiții de iluminare redusă și ISO ridicat. „Obiectivul cu zoom este de foarte bună calitate”, spune Marek, „ar putea fi puțin mai lat, dar acest lucru nu este ușor la un aparat așa compact, însă performanța este excelentă. Echivalența de 28-100 mm este optimă pentru mine, acoperind toate nevoile unui fotograf de documentare”.

Diafragma rapidă a obiectivului se combină cu performanța ridicată a senzorului la nivel ISO mai ridicat, ceea ce îl face un aparat foto excelent în condiții de iluminare redusă. „M-am bazat pe el de multe ori”, spune Marek, „de exemplu, o imagine cu ghidul meu din Kashmir anul trecut. A fost realizată în cort, la lumina a doar una sau două lumânări. Pentru cineva obișnuit să realizeze diapozitive la 50 sau 400 ASA, capacitatea de fotografiere la nivel ISO de 640, 1000 sau chiar 3200 și peste este uimitoare. Posibilitățile sunt nelimitate”.

marek arcimowicz sony rx100V un castel pe fondul unui cer întunecat și înnorat, cu oceanul în prim plan © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 0.6s @ f/8.0, ISO 400

Marek folosește și capacitățile video ale aparatului RX100 V, care ajung la filme 4K 30p, precum și efecte de redare lentă la 960 cps uimitoare. „Funcția video este cu adevărat unul dintre punctele forte ale aparatului RX100”, spune el, „deoarece calitatea este uimitoare. Îl poți folosi și pentru filmări documentare generale sau de familie, însă are și capacități de nivel profesionist. Am călătorit câțiva ani împreună cu editorul-șef al National Geographic în Polonia și am realizat o serie de filme. Odată, la filmări în Borneo, echipa avea o cameră de producție TV mare cu echipament subacvatic special, dar care nu funcționa! Așa că 99% din acel film s-a făcut cu RX și mi-au spus că nu se așteptau la un asemenea nivel de calitate, dar s-au bucurat”!

marek arcimowicz sony rx100V 2 tineri vâslesc în canoe pe ocean © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/500s @ f/8.0 ISO 1600

Așadar, cu modelul RX100, calitatea și versatilitatea îi sunt la îndemână, spune Marek, explicând că „atunci când fac imprimări pentru expoziție de 2 x 3 ft din fotografii, este foarte dificil să se spună că au fost realizate cu un aparat foto compact. Și toate acestea cu un aparat foto care este atât de ușor, încât pare că este o parte a corpului meu”.

marek arcimowicz sony rx100V un ciclist trece pe lângă o doamnă care încearcă să traverseze o șosea aglomerată © Marek Arcimowicz | Sony RX100 V @ 24mm | 1/25s @ f/10 ISO 125

Produse prezentate

Marek Arcimowicz

Marek Arcimowicz | Poland

„Un călător adevărat nu are un plan fix și nici o anumită destinație - 老子 Lǎozi (Lao Tzu; secolul 6 - 5 î.e.n.)”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes