aleksandra szmigiel cu aparatul său sony alpha 9II și cu obiectivul G Master de 600 mm

Deasupra tuturor: fotografierea sporturilor cu α9 II

Diego Souto și Aleksandra Szmiegel

Există foarte puțini fotografi profesioniști care au avut norocul să pună mâna pe noul Sony α9 II înainte de lansare.

Doi dintre aceștia sunt Aleksandra Szmigiel și Diego Souto, fotografi de sport care trăiesc la Varșovia și, respectiv, la Madrid. Deși au pus mâna pe cameră de doar câteva săptămâni, Sony α9 II a început deja să facă o diferență mare în ceea ce privește modul lor de lucru. În domeniul extrem de competitiv al fotografiei de sport, este crucial să fii primul, iar acest lucru poate face diferența între a vinde sau nu imaginile capturate, iar noile funcții ale camerei α9 II i-au ajutat deja pe Aleksandra și pe Diego să obțină un avantaj față de alți fotografi care folosesc camere DSLR.

aleksandra szmigiel cu aparatul său sony alpha 9II și cu obiectivul G Master de 600 mm

„Sony α9 II este un pas cu adevărat important pentru Sony și pentru fotografii de sport, spune Aleksandra. „Este perfect pentru cei dintre noi care trebuie să trimită rapid imaginile către un editor și este aparatul complet pentru profesioniști.” Fostă alergătoare de distanță medie, Aleksandra a găsit fotografierea atletismului cât se poate de familiară, în special în circuitul european Diamond League. Pentru ea, Sony α9 este deja o cameră revoluționară.

„Unul dintre motivele pentru care îmi place această nouă cameră este greutatea sa redusă”, explică ea. „Pot folosi obiectivul de 400 mm fără a trebui să apelez la un monopied, ceea ce pentru mine reprezintă cel mai simplu mod de a lucra.”

Pe Diego Souto îl găsiți cel mai probabil pe marginea unui teren de fotbal. „Jucătorii se mișcă haotic”, explică el, „iar din acest motiv camera α9 II este cea mai bună opțiune. Datorită focalizării automate rapide, nu contează dacă un jucător se întoarce brusc sau își schimbă direcția, funcția îl va urmări, iar cu viteza obturatorului de 20 cps, știu că voi avea 20 de imagini în care subiectul este focalizat. Avantajul constă în capacitatea de a alege; pot alege exact momentul pe care mi-l doresc dintre acele fotografii. Alți fotografi care folosesc camere DSLR pot avea câteva fotografii ușor defocalizate pe care nu le pot folosi, iar acelea pot fi exact momentele pe care vor să le surprindă.”

diego souto sony alpha 9II jucător de la real madrid lovind mingea din voleu

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Iar Diego nu apreciază doar capacitatea de a avea opțiuni, ci și cât de simplă devine capturarea imaginilor cu această cameră. „Înainte, când fotografiam cu un DSLR”, spune el, „mă preocupa ca toate fotografiile să fie clare, dar acum sunt încrezător în ceea ce privește rezultatele. Mă pot concentra pe alte lucruri, cum ar fi compoziția, fundalul, ceea ce face jucătorul, dar niciodată nu-mi fac griji legate de focalizare. Acest lucru îmi permite să fiu mai creativ, iar acest lucru este de neprețuit. ”

diego souto sony alpha 9II fotbalist sare pentru a trimite mingea cu capul, în timp ce un alt jucător încearcă să-l deposedeze

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 8000

Având același senzor de 24 de milioane de pixeli și aceeași rată de fotografiere de 20 cps, poate părea că α9 II este similar cu α9, dar, deși diferențele pot părea mici, pentru fotografii de sport, acestea sunt uriașe. Noul obturator mecanic este de două ori mai rapid, permițând setarea ratei la 10 cps atunci când este necesar un obturator mecanic. Ambele sloturi pentru carduri SD sunt acum compatibile cu UHS-II, iar procesorul este mai rapid, ceea ce înseamnă că aparatul foto este mai puternic. Au avut loc modificări și pe plan extern, pe care utilizatorii le vor aprecia, inclusiv protecția îmbunătățită împotriva intemperiilor și capace superioare pentru sloturi.

diego souto sony alpha 9II doi fotbaliști în acțiune luptându-se să obțină controlul asupra mingii

© Diego Souto | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/2.8, ISO 2000

Diego a observat deja diferența pe care o face noua construcție ergonomică a camerei. „Butoanele de pe α9 II sunt mai adânci și puțin mai moi”, explică el, „ceea ce face ca aparatul să fie și mai ușor de manevrat, în special atunci când purtați mănuși. Și, cu toate că greutatea aparatului este aproximativ aceeași, echilibrul și aderența îl fac să se simtă mai ușor.”

Cu toate acestea, poate cele mai importante funcții ale aparatului α9 II de care atât Aleksandra, cât și Diego s-au bucurat deja foarte mult, sunt opțiunile de transfer al imaginilor. Cu o conexiune Ethernet integrată 1000BASE-T și funcție Wi-Fi încorporată, care funcționează în benzile de frecvență de 2,4 și 5 GHz, camera poate transfera imagini prin FTP mai rapid ca niciodată, iar acum oferă posibilitatea de adăugare a etichetelor vocale la imagini.

„Acum pot să personalizez un buton de pe cameră pentru a trimite instantaneu o imagine prin FTP către biroul redacției”, spune Aleksandra. „Ca fotograf care lucrează pentru o agenție, este atât de util să am această posibilitate, deoarece de multe ori trebuie să trimit rapid imagini pentru publicare, deci este un pas uriaș pentru fotografii ca mine.”
diego souto sony alpha 9 jucător de baschet plutind prin aer și încercând să-și împiedice adversarul să înscrie

© Diego Souto | Sony α9 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1600s @ f/2.8, ISO 1600

Noile funcții au avut un impact uriaș asupra modului de lucru al lui Diego. „Când am văzut că Sony a implementat etichetele vocale, știam că această cameră va fi una deosebită”, spune el. Dacă pun la socoteală conectivitatea Wi-Fi în banda de frecvență de 5 GHz, portul Ethernet 1000BASE-T și faptul că nu am nevoie de dispozitive externe, este tot ce îmi trebuie! Posibilitatea de a publica imaginile online înaintea tuturor este un avantaj uriaș în domeniul meu. Având în vedere toate aspectele, cu viteza de focalizare automată, viteza de fotografiere, obturatorul silențios și capacitățile de transfer, este pur și simplu cel mai bun aparat foto pentru fotografii de sport. Cu siguranță mă va însoți la Jocurile Olimpice de la Tokyo, vara viitoare.”

Produse prezentate

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel | Poland

„Nu-mi place să vorbesc prea mult. Prefer să spun povești prin fotografiile mele.”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes