„Realizarea de fotografii pentru un film impune multe constrângeri”, spune fotograful de platou Christophe Brachet, „astfel că, pentru a obține imaginile dorite, trebuie să mă strecor ca o pisică. Nu pot interacționa cu scena din platou, nici cu echipa din fața și din spatele camerei. Trebuie să fiu uitat, invizibil, pentru a putea surprinde cele mai realiste imagini. Discreția este mottoul profesiei mele”!
Mai demult era mai dificil, spune Christophe, înainte ca echipamentul său Sony Alpha să schimbe modul în care fotografiază în timpul filmării.
„În activitatea mea”, explică el, „adevărata revoluție a fost modul de obturator silențios al aparatelor foto fără oglinzi, precum Sony α9, α7R III și α7 III, pe care le folosesc acum”. Înainte de aceasta, își amintește el, „majoritatea fotografiilor de platou se realizau cu „blindaje insonore”; practic carcase subacvatice modificate, care ne permiteau să eliminăm sunetul obturatorului, deoarece fotografierea în timpul filmării trebuie să fie total silențioasă, pentru a nu fi înregistrat zgomotul pe peliculă”.
Cu 10 ani de experiență ca fotograf de platou, în cele mai recente sesiuni foto, Christophe a lucrat la comedii și drame de epocă, inclusiv „Le retour du Héros”, un proiect care i-a adus lui și aparatului foto noi provocări, dar și noi oportunități.
„M-am implicat în acest proiect prin regizorul Laurent Tirard și a fost prima dată când am lucrat cu actrița Mélanie Laurent. Datorită lor și restului echipei, a fost o adevărată plăcere. Dar și costumele și locațiile dramelor de epocă sunt un subiect atât de bogat și de interesant pentru un fotograf”.
„Le retour du Héros”, spune Christophe, „a ridicat o provocare deosebită prin faptul că este o comedie burlescă, astfel că actorii nu râd niciodată pe ecran. Dar, desigur, eu trebuie să fotografiez atunci când actorii râd pentru promovarea filmului, pentru ca publicul să înțeleagă imediat că este vorba despre o comedie. Pentru aceasta, trebuie să fiu foarte vigilent în culise și pe platou pentru a surprinde aceste momente”. Focalizarea extrem de rapidă și viteza ridicată de fotografiere a modelului α9 l-au ajutat să surprindă momentele respective, precum și alte situații extraordinare.
Alte momente definitorii au fost cele în care a fotografiat o actriță care cade în lac și galopul unui soldat călare. „Pentru aceste două fotografii”, explică Christophe, „am folosit modul rafală al modelului α9 la 20 de cadre pe secundă”. Aceasta i-a permis să aleagă imaginea perfectă, cel mai captivant moment.
„Când fotografiezi astfel, nu te temi că pierzi subiectul, deoarece focalizarea modelului α9 este extrem de exactă, iar funcția de urmărire a subiectului este foarte fiabilă”, spune el. „Combinate, frecvența de cadre și focalizarea îmi permit să mă concentrez asupra subiectului”.
Pe lângă imaginile „în timp real” pe care trebuie să le realizeze un fotograf de platou, acesta se ocupă și de fotografiile promoționale și de imaginile din culise, pentru care Christophe folosește modelul α7R II.
„Fotografiile mele sunt folosite pentru promovarea filmului, precum și pentru postere”, spune el, „astfel că, deși această imagine cu actorul Jean Dujardin a fost realizată în timpul filmărilor, am dorit să surprind realismul pe care l-a creat recuziterul”.
Deseori, Christophe este chemat să realizeze fotografii regizate, care prezintă actorii și platoul în toate detaliile. Pentru aceasta, se bazează pe senzorul de înaltă rezoluție al modelului α7R II: „numeroși artiști lucrează la producția de film și doresc ca munca lor extraordinară să fie prezentată în toate imaginile”, spune el.
Combinația de medii și de situații înseamnă că Christophe, aparatele sale foto și obiectivele trebuie să reacționeze la tot felul de situații cu aceeași precizie. De exemplu, utilizarea iluminării pe platou poate fi solicitantă. „Iluminarea este gestionată complet de cameramanul șef”, explică el, „așa că trebuie să lucrez alături de el și să surprind ambianța pe care o creează în propriile mele fotografii”. Din fericire, Christophe nu are probleme cu scenele slab iluminate, deoarece senzorii Sony au un control superb al sensibilității și zgomotului, chiar și la niveluri ISO foarte ridicate.
Pentru a profita de nivelul de lumină, el folosește obiective rapide cu zoom și lungime focală fixă seria Sony G Master și altele, inclusiv GM f/1,4 de 24 mm, Zeiss Batis f/1,8 de 85 mm, Sony Zeiss f/1,8 de 55 mm și GM f/2,8 de 24 - 70 mm.
Există și alte obiective extraordinare pentru fotografi precum Christophe: „Sunt încântat că încep să folosesc noul GM f/1,8 de 135 mm”, zâmbește el, adăugând „am o preferință pentru obiective fixe deoarece îmi place să analizez împrejurimile și să mă mișc între instantanee, iar pentru aceasta mă ajută aparatele meu foto Sony”.
„Ceea ce îmi place la camera α7S este dimensiunea redusă și discreția, datorită cărora pot surprinde momente naturale”