Detaliul poveștii Alpha Universe
Regele camerelor compacte: RX100

Danas Macijauskas și VuThéara Kham

Fie că realizați fotografii pe uscat sau pe mare, Danas Macijauskas și VuThéara Kham explică de ce Sony RX100 este camera compactă supremă pentru rezultate profesionale. 

Un lucru pe care îl știu toți fotografii este că trebuie să fii pregătit pentru orice, în orice moment. Cu toții avem echipamentul nostru preferat și aparatul nostru de filmare „principal”, dar ce faci în acele momente când ai nevoie de ceva mai compact și mai ușor?

Cu toate că aparatele lor principale sunt α7 II, respectiv α7 III, doi fotografi care au adoptat modelul RX100 de la Sony sunt Danas Macijauskas și VuThéara Kham. Deși amândoi au același aparat, RX100 V, îl folosesc în moduri complet diferite. Totuși, pentru amândoi, dimensiunea camerei și calitatea fotografiilor sunt factori definitorii.

vuthéara kham sony rx100m5 scena nocturnă cu expunere lungă în paris arătând un bărbat urcând niște trepte abrupte

© VuThéara | Sony RX100 V | 8s @ f/6.3, ISO 80

VuThéara Kham este un fotograf profesionist care locuiește la Paris și a cărui activitate gravitează în jurul străzilor orașului. Pentru VuThéara, RX100 înseamnă o cameră de ultimă generație alături de aparatele sale α7 II și α7 III.

„Când fotografiez pe străzile orașului”, explică VuThéara, „trebuie să fiu agil, dar în același timp discret, astfel că uneori, să port cu mine echipamente uriașe poate fi o piedică pentru mine. Îmi place că aparatul RX100 este atât de eficient; profit din plin de capacitatea de fotografiere la 24 cps, cu urmărirea focalizării automate, ceea ce înseamnă că nu ratez niciodată acțiunea sau expresia pe care o caut pe fețele oamenilor.”

Danas, pe de altă parte, folosește aparatul RX100 într-un mod foarte, foarte diferit.

danas macijauskas sony rx100m5 doi scufundători sub valuri privind spre suprafață

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/250s @ f/4.5, ISO 125

„Folosesc camera RX100 în apă”, explică Danas. „Am o carcasă subacvatică pentru ea, ceea ce îmi permite să fotografiez scufundările sau surfingul, dar și wakeboardingul, care este mai popular în natala Lituanie. Pur și simplu plutesc în apă, iar acțiunea se petrece peste tot în jurul meu. Sună idilic, nu? „Este destul de ușor”, râde el, „Plutesc pur și simplu în apă!”

Un lucru pe care cei doi fotografi îl au în comun este că ambii simt că RX100 este camera ideală datorită calității imaginii.

danas macijauskas sony rx100m5 kitesurfer aplecându-se pe un val

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/6.3, ISO 125

„Am încercat să folosesc în apă și alte camere de la producători importanți”, spune Danas, „dar, chiar și atunci când fotografiez în formatul brut, imaginile pur și simplu nu conțin niciun detaliu. În schimb, imaginile brute pe care le pot obține cu echipamentul meu și cu senzorul său de 1 inch conțin toate detaliile și întregul interval dinamic de care aș putea avea nevoie.”

vuthéara kham sony rx100m5 un chelner într-o cafenea stradală din Paris servind o cafea unei doamne care stă la masă

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 2000

În schimb, VuThéara folosește camera cu obiectivul echivalent de 24-70 mm al aparatului RX100, pe care îl consideră ideal atunci când iese să fotografieze pe timp de noapte. „Când fotografiez noaptea, pot folosi obiectivul f/1,8-2,8 larg deschis și pot împinge sensibilitatea până la o valoare ISO de 1600, fără să-mi fac griji legate de distanța focală și calitate”, explică el, „iar senzorul de 1 inch și obiectivul oferă culori naturale, cu o distorsiune bine controlată și un interval dinamic excelent.”

Unul dintre lucrurile esențiale atât pentru Danas, cât și pentru VuThéara este capacitatea de a deține controlul deplin asupra camerei RX100, la fel ca pe camerele lor Sony Alpha. Amândoi sunt de acord că esențial este faptul că aparatul oferă un control manual complet, precum și multe dintre funcțiile prezente pe camerele omoloage fără oglinzi.

danas macijauskas sony rx100m4 un scufundător sub apă, cu fața acoperită de o meduză

© Danas Macijauskas | Sony RX100 IV | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Danas alege să aibă încredere în RX100 V în ceea ce privește balansul de alb, lăsând aparatul la setările automat în condițiile complicate pe care le presupune fotografierea în jurul apei.

„Am setat și valoarea ISO la AUTO”, spune Danas, „dar am setat o sensibilitate maximă de ISO 3200, pe care camera nu o va depăși. Acest lucru îmi dă posibilitatea să fotografiez cu o viteză a obturatorului suficient de mare pentru a surprinde un wakeboarder în mișcare, iar când fotografiez în modul brut, pot oricând să modific balansul de alb în post-producție.”

danas macijauskas sony rx100m5 siluete de palmieri tropicali pe un cer albastru cu soarele arătându-se printre copaci

© Danas Macijauskas | Sony RX100 V | 1/1000s @ f/5.6, ISO 125

Având în vedere diversele provocări ale fotografierii imaginilor stradale și a documentarelor, VuThéara modifică setările în funcție de ceea ce fotografiază.

„Când realizez fotografii stradale”, spune el, „folosesc RX100 în modul AF-C, cu o zonă de focalizare largă și o viteză minimă de declanșare de 1/1000 sec. pentru a mă asigura că surprind orice mișcare. Am încredere că aparatul va urmări subiectul folosind cele 315 de puncte de focalizare automată cu detecția fazei.”

vuthéara kham sony rx100m5 o stradă pariziană la amurg prezentând o nuanță moale de roz

© VuThéara | Sony RX100 V | 1/100s @ f/2.5, ISO 320

Inelul de control al obiectivului este o altă caracteristică pe care VuThéara o consideră atât de utilă la RX100; „Mi se pare atât de firesc să pot schimba expunerea folosind inelul de obiectiv. Având în vedere că gama dinamică a camerei este excelentă pentru capturarea detaliilor din umbre, uneori sub-expun fotografiile pentru a păstra intacte zonele evidențiate, știind că în momentul editării fișierelor brute pot recupera detaliile din zonele cu umbre.”

Dată fiind multitudinea de funcții profesionale încorporate într-o cameră atât de mică, nu este de mirare că cei doi fotografi adoră să aibă modelul Sony RX100 ca aparat secundar.

Produse prezentate
DSC-RX100M5A
RX100 V - Camera compactă premium cu senzor de tip 1.0, cu performanţă superioară de focalizare automată

DSC-RX100M5A

DSC-RX100M4
RX100 IV - stăpânul vitezei, cu senzor CMOS suprapus de tip 1.0, ataşat la memorie

DSC-RX100M4

Articole corelate
VuThéara Kham
Alpha Universe

VuThéara Kham

Franţa

„A fotografia înseamnă a plasa pe aceeași linie de perspectivă capul, ochii și inima - Henri Cartier-Bresson”

Vizualizare profil

Danas Macijauskas
Siglă Alpha Universe

Danas Macijauskas

Lituania

„Tot ce avem este prezentul. Trebuie să privim ziua de ieri ca pe o lecție, ziua de mâine ca pe o posibilitate, iar ziua de astăzi ca pe cel mai bun moment al vieții noastre”

Vizualizare profil


x