lidia popiel sony alpha 7R3 un model care poartă o rochie roșie stă pe podea cu mâinile în sus

Moda înseamnă libertate

Lidia Popiel

„Există magie în modă”, spune Lidia Popiel, „și fiindcă fotografia de modă este o combinație a multor lucruri, oameni, designuri, materiale, linii, proporții, peisaje și locuri, este un loc în care ai libertatea de a te exprima și a crea noi lumi. Este o libertate frumoasă.”

Acum unul dintre fotografii de vârf ai Poloniei, Lidia, care a lucrat ca model de la 17 ani, mărturisește că i-a urmărit întotdeauna pe fotografii cu care a lucrat, pentru a încerca să rețină totul, dar nu și-a imaginat niciodată că va face și ea acest lucru, până într-un moment întâmplător.

„Într-o zi, la o ședință foto”, explică ea, „am împrumutat un aparat foto și am utilizat o rolă de film. Apoi am vândut una dintre imagini, care a fost folosită pe un poster de produse cosmetice. Brusc, eram fotograf!”, râde ea. „Desigur, a trebuit să învăț mereu și colegii m-au ajutat mult. Am început să fac fotografii cu propriile mele designuri și am vândut multe unei reviste de modă în special, pe când erau doar două în Polonia!”

lidia popiel sony alpha 7R3 un model stă pe marginea unui pat cu baldachin, având o figură severă

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/20s @ f/9.0, ISO 100

La 40 de ani de la acel moment, unul dintre recentele proiecte ale Lidiei a avut loc la un eveniment caritabil pentru Prietenii Asociației muzeelor în Varșovia. „În fiecare an, aceștia organizează un eveniment caritabil la Muzeul Național”, explică ea, „iar în acest an, au cerut rochii celor mai buni zece designeri polonezi, acestea fiind apoi vândute la licitație la un bal în muzeu. Invitația de a fotografia designurile a fost o adevărată onoare”.

Locația a fost și mai interesantă pentru Lidia. „Palatul Radziwiłł din Nieborów este o clădire atât de frumoasă”, explică ea, „și, deoarece una dintre temele colecției a fost „culoarea”, a fost o ocazie să asortez rochiile cu decorațiunile palatului”. Pentru imaginile extrem de elaborate a fost nevoie de multă pregătire. „Am vizitat locul de câteva ori înainte de ședința foto”, spune Lidia, „căutând culori analoage și linii repetitive. Am dorit ca modelele mele să preia puțin din istoricul locului în pozele lor, un loc plin de fantome și de secrete”.

lidia popiel sony alpha 7R3 un model se sprijină de o balustradă

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/15s @ f/6.3, ISO 100

Astfel, spune ea, imaginile de modă pot fi mai mult decât simple portrete. „Acestea pot spune povești”, ne spune ea, „folosind lumina, detaliile și compoziția. Folosim multe metode pentru a prezenta conceptele designerilor, dar, până la urmă, în imagine este o persoană, care trebuie să vorbească prin respectiva imagine privitorului”.

Indiferent de proiect, și modelele trebuie să se simtă că sunt parte a poveștii, spune Lidia. „Cheia este să alegi persoana potrivită și să comunici. Este o muncă în echipă. Caut modele care inspiră putere, dar nu vreau să omor rochia. Trebuie să se simtă superbe și să se integreze în plan. Pentru a fi pe calea cea bună, modelul și fotograful trebuie să-și pună întrebarea: Ce fac și de ce fac asta?”

lidia popiel sony alpha 7R3 un model care poartă o rochie aurie stă într-un alcov

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/60s @ f/2.8, ISO 100

Deși fotografiază de obicei cu obiectiv de 50 mm, Lidia a trecut la un obiectiv FE de 28 mm la f/2 pentru acest proiect. „Am ales o distanță focală mai redusă pentru a putea crea o dinamică mai mare în locație”, spune ea, „dar fără a distorsiona siluetele subiecților. Frumusețea interiorului trebuie să fie o parte importantă a poveștii, iar în același timp, atunci când sunt relativ aproape de modele, am un contact mai bun cu acestea, în special atunci când pot vorbi mai încet”.

Ce o ajută pe Lidia să comunice este aparatul său Sony α7R III, cu caracteristici concepute să mențină atenția fotografului asupra subiectului și nu a aparatului foto. Dimensiunile și greutatea aparatului, precum și funcția sa revoluționară FA pe ochi au schimbat modul în care ea realizează fotografii de modă, după cum spune chiar ea.

„Atunci când lucrezi”, explică ea, „poate părea că ai mult timp la dispoziție, dar, în realitate, este vorba de fracțiuni de secundă care hotărăsc dacă imaginea are succes sau nu. Când am început să folosesc funcția FA pe ochi, mi-a dat o încredere pe care nu am mai avut-o până atunci și siguranța pe care ți-o conferă este esențială pentru a găsi acea fracțiune de secundă hotărâtoare”.
lidia popiel sony alpha 7R3 un model care poartă o rochie violetă se sprijină de un pian

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28mm f/2 | 1/80s @ f/10, ISO 100

Cu un aparat mai mic, mai ușor, dar cu înaltă rezoluție, compoziția poate fi mai liberă și mai fluidă. „Uneori, este suficient să te miști cu o jumătate de centimetru pentru ca totul să se schimbe în imagine”, explică Lidia, „și, de aceea, de obicei lucrez fără trepied. Atunci când am înlocuit camerele mele foto grele cu modelele Sony fără oglinzi, m-am simțit imediat ușurată și cu mult mai multă libertate în munca mea”. Așadar, este vorba despre libertate, iar Lidia spune că acest stil de fotografiere îi poate deschide pe fotografi. „Înseamnă să nu-ți fie frică de propria imaginație”, încheie ea, „și să nu-ți fie frică de onestitate. Fotografiază pentru tine, nu pentru evaluare. Și nu te gândi că totul a fost făcut deja, deoarece proiectele tale vor fi mereu unice. Continuă să înveți, lasă-te uimit și fii liber”. Contribuții: Machiaj: Marianna Jurkiewicz Coafură: Kacper Rączkowski/Kevin Murphy Pl Costumație: Agnieszka Ścibior Modele: Uncover Models Colaborare foto: Wolf Studio/Varșovia

Produse prezentate

Lidia Popiel

Lidia Popiel | Poland

„Fotografia înseamnă să ai pasiunea și devotamentul de a te lăsa pradă în fața a ceea ce se află în fața obiectivului. Acest moment în care nu îți aparții, este scurt, deci trebuie să fii rapid. Dar nu să te grăbești”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes