Un motociclist ia un viraj cu viteză ridicată

Furios și iute

Alejandro Ceresuela

Alejandro Ceresuela este unul dintre puținii norocoși care au avut succes în a-și transforma pasiunea într-o carieră. Totuși, pentru el, această trecere nu s-a produs din întâmplare.

„Lucrurile nu au loc din întâmplare, au loc pentru că îți dorești să aibă loc. Nu cred că este vorba despre noroc, ci pur și simplu trebuie să muncești și să ai încredere în tine”

Călătoria lui Alejandro a început în urmă cu circa zece ani, când fotografia cursele Moto GP în calitate de fan al sportului, însă imaginile sale au atras rapid atenția oamenilor, iar el a început să fie solicitat din ce în ce mai mult.

alejandro ceresuela sony alpha 9 motociclist gp pregătit să înceapă cursa

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 100

La fel ca în cursele Moto GP, realizarea unei imagini uluitoare se leagă de poziționare și sincronizare. Alejandro explică: „trebuie să folosești tehnica potrivită și să ai o idee clară despre ceea ce vrei să exprimi. Pentru mine, motocicletele reprezintă viteză și vreau să surprind această idee în imaginile mele. Pentru a putea face acest lucru, este vital să te afli la locul potrivit, iar tehnica trebuie să fie perfectă.”

motociclist punând genunchiul pe sol într-un viraj abordat în viteză

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/22, ISO 100

În afară de tehnică, Alejandro are imaginea finală în minte pe durata întregului proces, de la surprinderea imaginii și până la editare, pentru a putea obține exact fotografia pe care o dorește.

„Petrec foarte mult timp pe circuit, dar la fel de mult timp petrec și în centrul media, editându-mi imaginile. Pentru mine, cel mai important lucru este imaginea pe care mi-o creez în minte, iar apoi contează și modul în care folosesc camera.”

Fiind un expert în domeniul său, cu o experiență de peste zece ani, una dintre provocările cu care se confruntă Alejandro este păstrarea prospețimii imaginilor sale; „Clienții vor avea întotdeauna nevoie de fotografiile obișnuite de pe circuit, pe care le voi realiza întotdeauna. Totuși, în timpul weekendului, folosesc ocazia pentru a mă juca și a explora imagini noi și moduri artistice de a realiza fotografii. În fiecare an caut noi poziții de a fotografia, pentru ca imaginile mele să nu arate mereu la fel. Un nou an este ca o nouă provocare. Mergem în aceleași locuri, dar eu vreau să fac fotografii diferite. Vreau să evoluez în permanență. Din acest motiv imaginile mele sunt întotdeauna proaspete și captivante.”

În timp ce imaginile pe care Alejandro le realizează în timpul curselor surprind toate virajele de pe circuit, el oferă informații și despre ceea ce se întâmplă în afara pistei - totul de la secundele pline de agitație de la grila de start, până la piloți aflați într-o stare meditativă, cu ochii închiși, trasând în minte fiecare viraj al circuitului înainte de a urca în șa. Încă o dată, cheia pentru surprinderea acestor momente constă în cunoașterea sportului și în știința de a fi la locul potrivit, în momentul potrivit.

expunere lungă cu un pilot și echipa de mecanici

© Alejandro Ceresuela | Sony RX1R II | 1s @ f/22, ISO 100

„Dacă vrei să faci o fotografie bună cu echipa de la boxe, trebuie să știi ce vor face și când. Poți să obții o fotografie excelentă cu echipa schimbând un pneu, dar dintre cele zece secunde ale procesului, una singură cea mai importantă. Este vorba de experiență, de faptul că nu trebuie să te concentrezi pe o singură imagine. În trei secunde, poți face trei fotografii foarte diferite, dar trebuie să știi când să te miști rapid pentru a le obține.”

Ședințele din weekendurile în care sunt programate curse pot fi foarte diferite prin prisma a ceea ce fotografiază Alejandro, astfel că el folosește o gamă întreagă de camere și obiective în funcție de subiecții fotografiilor. „În mod normal, folosesc camera Sony α9 pentru capturarea imaginilor pe circuit, deoarece focalizarea automată și rata de fotografiere sunt ideale pentru capturarea acțiunii rapide. Trebuie să fotografiezi la 1/50 sec., deoarece aceste viteze reduse ale obturatorului, dublate de mișcarea de panoramare, sunt cele care contribuie la surprinderea vitezei amețitoare în care se desfășoară acțiunea.”

motociclist aplecându-se spectaculos într-un viraj

© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/22, ISO 100

„Totuși, când fotografiez la grila de start sau când realizez portrete, folosesc camera α7R III, dar dacă vreau să obțin o rezoluție superioară, o folosesc și pentru a surprinde motocicletele în mișcare. Uneori este valabil și reversul medaliei: ocazional, vreau să surprind un pilot sărbătorind o victorie sau o oprire la boxe, caz în care voi folosi aparatul α9 grație ratei de fotografiere de 20 cps.”
motociclist sărbătorește câștigarea cursei gp cu o sticlă de șampanie

© Alejandro Ceresuela | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/5.6, ISO 125

Alejandro ne spune cum îl ajută funcțiile echipamentelor din trusa lui atunci când capturează imaginile. El explică: „una dintre funcțiile pe care le apreciez la camerele mele este focalizarea automată a ochilor, deoarece mă ajută să obțin mai mult de la obiectivele mele. Cu obiectivele de 35 mm cu f/1.4, de 50 mm cu f/1.4 sau de 85 mm cu f/1.4 ar putea fi o provocare să focalizez exact pe ochiul subiectului, dar cu funcția de focalizare automată a ochilor pot face acest lucru cu ușurință de fiecare dată. Pentru a surprinde momentul potrivit, Alejandro folosește, de asemenea, o varietate de obiective, schimbându-le frecvent în funcție de ceea ce fotografiază. „Când fotografiez pe circuit, de obicei folosesc obiectivul GM OSS de 100-400 mm cu f/4,5-5,6 și convertorul de 1,4x. Ocazional folosesc și obiectivul GM OSS FE de 70-200 mm cu f/2.8 pe circuit, dar în cea mai mare parte îl folosesc pe acesta în zona închisă, la grila de start și în zona boxelor”, explică el. Greutatea este, de asemenea, un factor important pentru Alejandro, care îl ajută atunci când călătorește între circuite cu atât de multe accesorii. „De asemenea, am cu mine obiectivele EF de 28 mm cu f/2 și FE de 85 mm cu f/1.8. Acesta din urmă este un obiectiv mai accesibil ca preț, însă performanțele sale sunt incredibile.”

Pentru cei care vor să calce pe urmele lui Alejandro, el are acest sfat: „Poți obține orice dacă ești pregătit. Depinde întotdeauna de tine; poți realiza orice.

Produse prezentate

Alejandro Ceresuela

Alejandro Ceresuela | Spain

„Prin fotografie, există întotdeauna o cale de a transmite ceea ce vrei să arăți”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes