Călătoriile și fotografierea faunei sălbatice l-au condus Michael Schaake în locuri incredibile din lume, iar pasiunea sa pentru fotografierea peisajelor a crescut odată cu trecerea timpului.
„Curiozitatea este ceea ce mă împinge de la spate”, spune el, „deoarece mă face să mă duc și să văd noi peisaje, să explorez noi lucruri. Știu că nu sunt prima persoană care a descoperit acel loc, dar este o premieră pentru mine și acest lucru mă motivează”.
„Când am început să fotografiez ca hobby”, ne spune Michael, „m-am axat în principal pe fotografierea animalelor sălbatice, dar, deoarece călătoream, în special în nordul Europei și în Scandinavia, am început să mă concentrez treptat spre peisaje, însă totul depindea de locul în care mă aflam. În acest an intenționez să călătoresc în Africa de Sud, Namibia sau Botswana, așadar mă voi axa din nou pe fotografierea animalelor sălbatice - totul depinde de locul în care călătoresc”.
Indiferent dacă Michael fotografiază animale sălbatice sau peisaje, parte a motivației sale reprezintă descoperirea de lucruri noi și aventurile pe care le implică aceasta. „Caut întotdeauna locuri solitare”, spune el. „Îmi place să fiu în locuri în care nu există zgomot, unde poți auzi doar vântul și, dacă ai noroc, vezi și animale sălbatice – acest lucru mi se pare uimitor.”
Pentru Michael, momente precum acesta i-au schimbat modul în care observă natura. „Este ceva deosebit”, ne spune el. „Astăzi văd lucruri pe care nu le-aș fi văzut în urmă cu 10 ani și deseori mă gândesc cât de norocos sunt în aceste momente, dar dacă petreci mult timp în aer liber și îți ții ochii deschiși, atunci nu este vorba doar de noroc, ci și de observarea tuturor detaliilor.”
Un alt element natural pe care Michael adoră să îl surprindă în imagini îl reprezintă condițiile meteo dramatice, ceva ce a descoperit în călătoriile prin nordul Europei. „Vremea se schimbă atât de rapid și acest lucru este uimitor de văzut, așa că ies afară indiferent de condițiile meteo - întotdeauna se va găsi ceva special acolo. Chiar dacă mergi în același loc de 20 de ori într-o zi, lumina și peisajul se pot schimba complet și atunci surprind imaginile de care sunt cel mai mândru.”
În ceea ce privește kitul aparatului foto, Michael folosește o serie de obiective Sony în funcție de ceea ce fotografiază și le utilizează cu aparatele foto Sony α7R III sau α9.
„Pentru peisaje, folosesc mereu aparatul foto Sony α7R III datorită rezoluției incredibile de 42,4 megapixeli”, explică el. „Uneori, îl folosesc și când fotografiez animale care pasc, atunci când există mai puțină mișcare”. Acesta continuă, „dar dacă se mișcă, trec la α9. Totul este rapid la α9 - focalizarea automată, viteza de fotografiere continuă, viteza de scriere în memorie, totul. Așadar, când am nevoie de viteză, α9 este opțiunea evidentă din kit”.
Când vine vorba despre obiective, Michael le alege pe cele practice când călătorește sau face drumeții. „Dimensiunile și greutatea sunt cele mai importante aspecte când sunt în mișcare, așadar, cel mai frecvent folosesc obiectivul FE de 24-105 mm f/4 G OSS”, spune el, „și este uimitor chiar și când îl folosesc cu aparatul meu α7R III de 42,4 megapixeli”.
În drumețiile mai lungi din călătorii, Michael folosește și obiectivul FE de 70-300 mm f/4.5-5.6 G OSS, deoarece acestea sunt suficient de ușoare pentru a le purta cu el întreaga zi. Ocazional, folosește și obiectivul FE de 16-35 mm f/4, deoarece este excelent pentru peisaje, iar la f/8 este foarte exact.
Totuși, pentru fotografierea animalelor sălbatice, cel mai bun obiectiv este FE de 100-400 mm GM OSS. „Îl folosesc cu convertorul de 1,4x”, explică el. „Obiectivul de 100-400 mm este mai mare și mai greu decât celelalte obiective din kitul meu, dar este esențial pentru fotografierea animalelor sălbatice, iar calitatea imaginii este incredibilă.”
Drumețiile prin frigul din nordul Europei sau prin căldura intensă într-un safari în Africa pentru a face fotografii nu surâd oricui, dar lui Michael îi fac o reală plăcere, iar aventura face parte din creație și din povestea din spatele imaginii.
„Ceea ce îmi place cu adevărat la fotografierea peisajelor este faptul că arăt publicului locul respectiv și povestea acestuia”, explică el, „îmi place să împărtășesc experiențele cu alți oameni, iar acum, cu rețelele de socializare, totul este mult mai ușor. De aceea, imaginile care îmi plac în mod deosebit sunt cele care îmi aduc aminte de ceva anume și de povestea din spatele acelui lucru - aceasta le face speciale”.
„Să trăiești momentul și să vezi frumusețea incredibilă a naturii poate fi o experiență plină de inspirație și profund personală. Prin împărtășirea imaginilor mele, sper ca și alți oameni să mă însoțească în această călătorie”