barcă cu velă roșie glisează prin fața unui iceberg imens, cu luna deasupra orizontului

Primele aventuri: Explorarea Groenlandei cu α7R IV

Albert Dros

Cu toate că Groenlanda în luna august nu este la fel de rece ca în timpul iernii, temperaturile pe mare reprezintă în continuare o provocare. Pentru fotograful Albert Dros, lumina este factorul care-l ademenește într-un astfel de mediu. Soarele este prezent aproape continuu, atârnând în jurul marginii orizontului ore în șir și creând pe cer nuanțe impresionante de portocaliu, violet și albastru.

După ce a folosit deja o versiune de preproducție a camerei Sony α7R IV în țara sa de origine, Olanda, călătoria sa în Groenlanda i-a oferit lui Albert o nouă șansă de a vedea cu adevărat de ce este capabil acest aparat Sony cu rezoluția de 61 megapixeli.

barcă de pescuit roșie plutind calm în fața unui aisberg

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Albert a petrecut două săptămâni dormind și fotografiind pe aceeași barcă, lucru despre care glumește spunând că este: „o experiență care te trezește la realitate!” În fiecare seară, Albert petrecea ore în șir fotografiind pe barcă. „Este atât de frumos”, explică el, „există atât de multe culori diferite și atât de multe moduri în care poți lucra cu soarele de la miezul nopții. Pentru cineva ca mine este un loc de joacă, peste tot există imagini uimitoare care trebuie fotografiate.”

barcă cu pânză roșie plutind lângă un aisberg imens

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Peisajul natural asigură un fundal superb, iar Albert a încorporat în unele imagini și un subiect care să acționeze ca punct de focalizare, sub forma unui iaht cu o velă roșie strălucitoare. „Avem o mulțime de imagini cu barca”, ne spune el. „Eu stăteam într-o barcă vorbind printr-un walkie-talkie cu căpitanul celeilalte bărci, cerându-i să poziționeze barca cu vele roșii în locul perfect pentru fotografie.”

Dar, în ciuda faptului că a pus la punct fiecare detaliu al călătoriei, Albert este încrezător că acest lucru nu a estompat componenta creativă a fotografierii. „Trebuie să aștepți până când barca ajunge în locul potrivit și până când luna ajunge în locul potrivit pe cer”, explică el, „și trebuie să planifici și să faci totul ca la carte pentru a obține o imagine uimitoare; este un lucru extrem de greu de reușit. ”

apus deasupra unui aisberg albastru în groenlanda

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

Cei mai mulți fotografi de peisaj își petrec cea mai mare parte a timpului pe terenuri ferme, cu picioarele trepiedului așezate pe pământ solid și întregul echipament bine fixat pe poziție. Fotografierea de pe o barcă este o experiență foarte diferită, mai ales atunci când unul dintre subiectele dvs. este o altă barcă.

o barcă cu pânze roșii trecând ușor prin fața unui aisberg luminat de soare

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 1000

„Fotografierea dintr-o barcă este departe de a fi relaxantă, râde Albert, „compozițiile sunt trecătoare, așa că trebuie să ai o cameră care să se poată focaliza rapid fiindcă momentul trece repede.” În cazul lui Albert, fotografierea a avut loc dintr-o barcă, iar subiectul a fost o altă barcă. Tot timpul, barca-subiect, marea și aisbergurile se mișcau în tandem.

„Am constatat că în aceste situații este cel mai bine să folosesc modul de fotografiere în rafală al camerei α7R IV și să fotografiez la 10 cps”, ne spune el, „cu focalizare automată continuă. La nevoie, puteam captura chiar și 70 de imagini, apoi puteam să aleg fotografia perfectă în etapa de editare. Acest lucru m-a ajutat să nu ratez niciodată un moment important și să reușesc să surprind acele cruciale cu rezoluția completă de 61 de megapixeli.”

o barcă cu vele stă în fața unui aisberg cu razele soarelui cald de seară făcându-și loc printr-o peșteră naturală

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Lui Albert îi place să folosească obiective extreme pentru a obține imaginile dorite. În timp ce un fotograf de peisaj convențional poate utiliza un obiectiv cu unghi larg de 24 mm, eventual de 16 mm printr-o apăsare suplimentară, Albert va fotografia de cele mai multe ori la 12 mm sau la 400 mm, adică la capetele opuse ale spectrului. Desigur, fotografierea peisajelor dintr-o barcă cu un obiectiv de 400 mm atrage după sine cu totul alte complicații.

un aisberg încadrat perfect în fața unui apus dominat de nuanțe de roșu în groenlanda

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

„Am folosit obiectivul GM OSS cu FE de 100-400 mm, f/4-5,6,” spune el, „este un obiectiv atât de clar... cel mai clar obiectiv cu zoom pe care l-am folosit. Combinând acest obiectiv cu senzorul de 61 megapixeli de pe α7R IV, pot captura fiecare detaliu minuscul, ceea ce se datorează și stabilizării obiectivului și a camerei. Pentru una dintre imaginile mele am putut să fotografiez luna la 400 mm și să obțin o expunere corectă. Viteza obturatorului a fost de 1/50, iar imaginea a ieșit perfect.”

luna se ridică deasupra unui aisberg cu o barcă roșie în prim-plan

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

Prin urmare, de ce a ales Albert să folosească noua cameră Sony α7R IV pentru cele mai recente proiecte ale sale? „Îmi place să fotografiez peisaje cu multe detalii, așa că pentru mine, rezoluția mai mare a camerei Sony α7R IV este uimitoare”, ne spune el, „la fel ca și intervalul dinamic cu 15 opriri. Pe deasupra, corpul camerei a fost ușor reproiectat și îmbunătățit față de modelul α7 existent. Lucruri simple, cum sunt capacele mai bune pentru porturile externe. Aceste lucruri aparent nesemnificative pot face o diferență uriașă atunci când fotografiez în condiții dificile, cum au fost cele din acest proiect.”

Produse prezentate

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„Sunt obsedat de obţinerea fotografiei perfecte”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes