De la farmecul de generație veche al starurilor de cinema precum Pierce Brosnan până la fotbaliștii moderni precum Cristiano Ronaldo, Kenton Thatcher i-a fotografiat pe toți. Având sediul profesional în Lisabona, Portugalia, el realizează proiecte fotografice editoriale și publicitare pentru unele dintre cele mai mari mărci și reviste din lume.
Pentru Kenton nu există două fotografii identice și, fie că are timp pentru planificare și pregătire, fie că are la dispoziție doar câteva minute pentru capturarea imaginii perfecte, el spune că factorul esențial este valorificarea momentului perfect.
„Trebuie să am capacitatea de a captura momente ce durează o fracțiune de secundă. Cei ce fotografiază viața statică au ocazia de a-și regla respirația și de a gândi, însă pentru noi, fotografii de portret, acest lucru este imposibil. Este ca și când ai conduce o mașină de curse; nu-ți poți lua ochii de la pistă. La fel se întâmplă și cu persoanele pe care le fotografiez. Trebuie să stau tot timpul cu ochii pe subiect, altfel este posibil să ratez oportunitatea de a obține fotografia perfectă.”
Deși capturarea imaginii finale durează o fracțiune de secundă, în spatele acesteia eforturile de pregătire sunt uriașe. Kenton ne-a povestit despre o fotografie de publicitate pe care a realizat-o de curând, a unei fete cu aripi stând pe o clădire din Lisabonă, și ne-a vorbit mai multe despre pregătirea care a fost necesară pentru realizarea acestei fotografii.
„M-am dus în acea locație cam de douăzeci și cinci de ori pentru a surprinde peisajul de fundal pentru acea imagine, dar niciodată nu am reușit să obțin rezultatul dorit. Fotografia înfățișează una dintre cele mai înalte clădiri din Lisabona, iar vântul a fost nebun; chiar dacă am montat camera pe un trepied și am ancorat-o la sol, au existat unele vibrații și mișcări, iar durata de expunere a fost mare. Timp de câteva zile a trebuit să abandonez sesiunea, așa că am petrecut ore întregi încercând să obțin acea imagine.”
Iar apoi sunt sesiunile de fotografiere editorială, unde Kenton poate petrece doar câteva minute împreună cu subiectul. El povestește despre momentul în care i-a fost încredințată sarcina de a realiza portretul oficial al lui Boris Johnson cu ocazia vizitei acestuia în Portugalia în calitate de Ministru al Afacerilor Externe. „În niciuna dintre fotografiile mele nu există un moment anost,” spune el. „Urma să am la dispoziție doar trei minute pentru a-l fotografia, așa că în ziua premergătoare am fost la fața locului și, timp de două ore, am pregătit totul pentru a putea captura cât mai multe detalii într-un interval atât de scurt.” Kenton continuă: „Am realizat primul portret pe un fundal alb. Imediat după ce și-a aranjat cravata, am pornit obturatorul și am realizat prima fotografie. Totul a fost foarte firesc, iar primele treizeci sau patruzeci de fotografii au fost în regulă, însă păreau puțin regizate, ceea ce nu se potrivește cu stilul meu. După ce am obținut fotografia oficială, am mai avut la dispoziție un minut pentru a realiza încă o imagine. Am amenajat rapid un fundal negru cu bandă izolieră pe perete și am vrut să realizez o fotografie cu aer britanic, așa că l-am surprins când ținea în mână farfurioara și sorbea dintr-o ceașcă de cafea. Am avut la dispoziție un singur minut, dar aceasta a fost fotografia de care în final am fost cel mai mulțumit și se pare că și lui Boris îi place foarte mult.”
Kenton a început prin a fotografia pe film și folosind camere de format mediu, însă între timp s-a lăsat cucerit de tehnologiile avansate oferit de camerele digitale.
„Tatăl meu a fost un mentor pentru mine; el era un fotograf amator și a transformat întregul garaj într-o cameră obscură, cu patru amplificatoare! Atunci am aflat despre Sistemul Zonal al lui Ansel Adam și despre cum trebuie expuse imaginile pentru a obține efectul maxim al intervalului dinamic. Când obișnuiam să înregistrez pe film, întotdeauna făceam un test când developam filmul și mă rugam să realizez expunerea la o latitudine de cel mult o oprire a filmului, deoarece intervalul dinamic mă limita foarte mult. Acum folosesc camera Sony α7R III, iar intervalul dinamic este fenomenal. Când am folosit camera pentru prima dată, nu puteam să cred cât de multe detalii existau în zonele evidențiate și în umbre.”
Kenton folosește împreună cu camera sa obiective de portret cu lungime focală clasică, iar preferatul său este obiectivul Zeiss FE de 50 mm cu f/1.4, „deoarece este bun la toate; este un obiectiv fenomenal.”
El explică și cum folosește obiectivele Sony GM FE de 85 mm cu f/1.4 și GM FE de 70-200 mm cu f/2.8, ideale pentru portrete. Totuși, spune Kenton, „un obiectiv pe care probabil îl folosesc mai des decât oricare dintre acestea este FE de 24-70 mm cu f/2.8. Este obiectivul meu de zi cu zi, pe care îl iau cu mine peste tot pentru claritatea extraordinară pe care o oferă imaginilor ."
O altă funcție importantă pe care Kenton o consideră foarte utilă pentru capturarea portretelor cu echipamente digitale este cea de focalizare automată a ochilor încorporată în aparatul α7R III. Kenton ne-a vorbit despre utilitatea deosebită a acestei funcții pentru realizarea fotografiilor care reflectă stilul de viață.
„Pe vremuri aș fi folosit obiectivul de 50 mm și f/1.4 la f/2.8, sau chiar la f/4 pentru a mă asigura că focalizam perfect asupra ochilor subiectului, spune el, „Cu funcția de focalizare automată a ochilor pot să focalizez precis asupra ochilor la f/1.4, iar acest lucru a revoluționat modul în care fotografiez. Pot vorbi cu subiectul pentru a-i transmite indicații, iar cu funcția de focalizare automată a ochilor activată, pot pur și simplu să pornesc obturatorul având siguranța că aparatul va focaliza în zona ochilor.”
O imagine care scoate perfect în evidență acest aspect pentru Kenton este o fotografie pentru o campanie de publicitate în care apare Joaquim de Almeida bând whiskey. „Foarte rar folosesc un trepied și apelez la iluminarea continuă, însă el se mișca necontenit, se apleca, își turna încă un pahar de whiskey, râdea și se mișca înainte și înapoi. Adâncimea câmpului era atât de redusă, însă ochi lui erau perfect focalizați în fiecare imagine. Este cu adevărat o cameră revoluționară!”
„Fotografia este instrumentul meu de comunicare. Am învățat mai multe de la viață, ținând în mână o cameră de fotografiat și ascultând poveștile subiecților mei, decât în orice carte pe care am citit-o. Dar, trebuie să recunosc, sunt dislexic...”