„O fotografie subacvatică reușită captivează spectatorul și transmite cunoștințe”, explică Alexis Rosenfeld, adăugând că vei ști că obții o fotografie câștigătoare dacă: „intrigă copiii, iar aceștia vor să-ți pună o sumedenie de întrebări despre ea!” Mergând înapoi câteva decenii, și Alexis a fost unul dintre acei copii, captivat de lumea subacvatică și de aventurile lui Jacques Cousteau. „Era pașaportul de care aveam nevoie pentru a accesa extraordinarul”, își amintește el, „pentru a merge în locuri considerate inaccesibile și pentru a aduce înapoi cu mine povești fascinante.”
Această nouă lume a devenit curând o sursă imensă de confort pentru Alexis. „Sunt o persoană deosebit de nerăbdătoare, ceea ce vine în contradicție cu prima calitate pe care ar trebui să o aibă un fotograf”, râde el, „dar de îndată ce sunt sub apă, timpul se dilată și totul se calmează. Îmi place să-mi imaginez fotografia, rama, compoziția, după care aștept până când se ivește combinația. La fel este și în cazul fotografierii animalelor. A obține o fotografie bună care să reprezinte comportamentul lor este o sursă de mare mândrie.”
Alexis a început antrenamentul pentru scufundări la vârsta de opt ani, iar acest lucru a reprezentat un pas crucial pentru a ajunge acolo unde este acum. „A deveni un fotograf subacvatic profesionist înseamnă să înveți să faci scufundări la un nivel foarte bun”, spune el, „deoarece scufundările necesită atât de multă tehnică pe care trebuie să o stăpânești pe deplin. Doar atunci te poți dedica exclusiv fotografiei.”
Rolul de fotoreporter este și mai solicitant, întrucât Alexis nu caută pur și simplu fotografii estetice. „Nu pot fi mulțumit cu o singură fotografie care să spună o poveste”, explică el. „Proiectele mele durează uneori câteva luni sau chiar ani, iar prima fotografie trebuie să fie în concordanță cu ultima. Împreună, toate aceste fotografii spun o poveste pe care cititorul ar trebui să o poată înțelege fără a citi textul.”
Pentru cel mai recent proiect al său, „Coral Reefs, Heart of Ocean” (Recifurile de corali, inima oceanului), Alexis spune povestea unui ecosistem pus sub amenințare. „Acesta ilustrează frumusețea, biodiversitatea, dar și provocările care amenință acest mediu extraordinar. Am fost cu adevărat motivat să realizez acest proiect din momentul în care am aflat că una din trei specii marine provine din recifurile de corali.”
În concluzie, ce părere are Alexis despre fotografierea sub apă? Mediul subacvatic prezintă unele provocări fotografice semnificative, pur și simplu pentru că este mai dificil de fotografiat în apă decât în aer liber. „Există patru dezavantaje majore", explică Alexis, „lumina este absorbită, culorile dispar, particule suspendate încețoșează vederea, iar apa se comportă ca un obiectiv optic suplimentar.” Pare dificil, dar pentru a depăși aceste provocări, Alexis folosește mai multe tehnici. „Iluminarea mă ajută să elimin o mare parte din particulele și reflexiile de sub apă, iar blițurile subacvatice eficiente readuc culorile la viață”, spune el „De asemenea, fotografiez cu unghiuri foarte largi pentru a reduce cantitatea de apă dintre cameră și subiect.”
Camera Sony α7R II îl ajută pe Alex inclusiv sub valuri. „Multe fotografii din proiectul „Coral Reefs” (Recifurile de corali) nu ar fi putut fi obținute cu camere mai vechi sau cu alte echipamente”, explică el, „și asta în special datorită calității senzorului, intervalului dinamic și performanței la valori ISO ridicate.” Senzorii, spune el, „sunt potriviți în special pentru fotografierea subacvatică și permit o reprezentare foarte fidelă a lumii subacvatice. De îndată ce ne scufundăm în adâncimi, lumina soarelui este estompată, astfel că fotografiez adesea la valori ISO de 1600 sau mai mari. Folosesc și modelul α7R III pentru fotografii subacvatice, iar focalizarea ambelor camere funcționează extrem de bine sub apă, ceea ce mă ajută să focalizez pe pești și mamifere marine chiar și atunci când fac mișcări rapide și imprevizibile.”
„Folosesc echipamente Sony de patru ani”, continuă el, „iar pe corpuri am montat obiectivele G Master FE 16-35mm f/2.8, G FE 12-24mm f/4, G Macro OSS FE 90mm f/2.8 și G Master OSS FE 100-400mm f/4.5-5.6. Pentru a le proteja, folosesc carcase fabricate în Elveția, etanșe până la o adâncime de 200 de metri, cu porturi realizate din sticlă optică. Fiecare carcasă este personalizată, astfel că am toate comenzile la dispoziție și pot să controlez toate funcțiile camerei. Fără combinația dintre aceste carcase și performanțele și simplitatea de utilizare oferită de camerele Alpha, nu aș putea lucra în adâncuri cu atât de multă de ușurință.”
Totuși, deși tehnica și echipamentul îl ajută în proiectele sale de fotografiere, Alexis nu pare să-și dorească o viață prea ușoară. Altfel, s-ar pierde sentimentul provocării? „Da”, convine el, „în ziua în care mă voi simți confortabil fotografiind sub apă, mă voi opri. Înseamnă că nu aș mai avea nimic de învățat. Fiecare scufundare este o nouă experiență de învățare din punct de vedere tehnic și al înțelegerii mediului. Luminile, comportamentul animalelor, culoarea apei se schimbă... este un amestec de lucruri care fac această activitate atât de specială și îți dai seama foarte repede că nu poți trăi niciodată aceeași experiență de scufundare de două ori."
Sub suprafață, o altă lume: universul meu, unde totul arată ca un basm și îți taie respirația.