Orașul istoric Istanbul reprezintă lucruri diferite pentru persoane diferite. Este cel mai mare oraș din Europa, singurul care se întinde pe două continente. Este un amestec cosmopolit de culturi, cizelat de milenii de activități comerciale, educaționale și religioase... dar pentru fotograful Murat Pulat, orașul înseamnă altceva: speranță.
„Am venit din Ankara la Istanbul,” explică el, „iar scopul a fost acela de a studia. Voiam să-mi termin studiile și să trăiesc aici și, la acel moment, gândul meu constant era de a-mi câștiga existența aici. A fost visul meu și văd același vis, aceeași speranță, în atâtea alte persoane pe care le întâlnesc.”
Acestea sunt persoanele care au alimentat cu inspirație proiectul „Orașul speranțelor” al lui Murat. Axat pe Istanbul, dar reflectând viața din toate orașele, proiectul este o serie de portrete oneste, fiecare prezentând în detaliu oameni pe care viața de la oraș îi seduce și îi inspiră. Proiectul arată cum această viață de la oraș fie îi ridică pe oameni, fie îi coboară.
„Tot timpul ieșeam și făceam poze”, spune el, „dar nu era suficient. Am vrut să aflu mai multe despre viața oamenilor și să-mi satisfac curiozitatea. Așa că am fotografiat prin tot orașul: muncitori de birou, paznici de magazine, persoane fără adăpost în locuri abandonate și manifestanți în timpul demonstrațiilor. Proiectul <
„Totuși, un lucru este cert: nu este ușor să păstrezi speranța într-un oraș mare. Toți acești oameni sunt plini de speranță când vin aici. Vor să se realizeze, să fie puternici, bogați sau poate doar liberi, dar prea mulți dintre ei pierd ajung să piardă acest joc, deoarece șansele de a obține succesul sunt atât de mici. Pentru majoritatea acestor oameni, povestea nu este una care se intersectează cu succesul.”
Pentru a surprinde imaginile din proiectul „Orașul speranțelor”, Murat folosește în principal camera α7R III. Făcând trecerea de la un aparat α7 II, nu are nicio ezitare în a nominaliza rezoluția și calitatea imaginii drept cele mai importante schimbări.
„Elementele esențiale sunt definiția și intervalul dinamic,” explică el, „în special acesta din urmă, pentru că întregul oraș este studioul meu și trebuie să fiu pregătit pentru orice. Când văd ceva care-mi atrage atenția, trebuie să reacționez și să capturez momentul fără a avea luxul de a ajusta lumina. Poate fi lumina de fond sau un cer însorit, dar cu modelul α7R III este ușor să salvez detaliile din zonele evidențiate și din umbre. Același lucru este valabil și pentru performanța ISO a camerei. Este extrem de adaptabilă, așa că pot captura cu ușurință subiecte în lumină slabă.”
Fiecare subiect este un capitol nou din proiectul său, dar uneori nu este atât de ușor, spune el, deoarece, adesea, oamenii din povestea sa și-au pierdut speranța. Uneori este vorba despre manifestanții LGBT, care și-au pierdut dreptul de a demonstra, alteori este vorba despre persoanele fără adăpost.
„Știu o mulțime de oameni care au venit aici, oameni buni și harnici, dar care în acest moment trebuie să trăiască pe străzi. Este o vreme ploioasă și rece, dar eu nu-i pot ajuta. Fac fotografii, vorbesc, investesc timp, dar apoi eu mă pot întoarce la viața mea, pe când ei nu au această opțiune. Sunt un observator și uneori este greu. „Sistemul de focalizare automată al aparatului α7R III a revoluționat, de asemenea, modul în care lucrează Murat, în măsura în care „acum 10 ani, nu aș fi putut materializa acest proiect, deoarece aparatele de fotografiat de pe atunci nu funcționau în modul în care am eu nevoie să funcționeze.”
Cu modul de focalizare automată a ochilor, spune el, „este nevoie doar de o apăsare de buton, apoi știu că focalizarea este blocată pe subiect. Acest lucru este atât de important, deoarece altfel trebuie să folosesc punctul de focalizare automată pentru a găsi ochiul, apoi să focalizez și să recompun. Pierd timpul și risc să ratez momentul. Este un aspect tehnic în legătură cu care nu mai trebuie să-mi fac griji. Știu că de fiecare dată voi obține o fotografie clară, chiar și atunci când fotografiez cu diafragma larg deschisă, fapt ce-mi permite să-mi pun în valoare creativitatea.” Murat a rămas impresionat de construcția și de dimensiunea aparatului α7R. Grație acestor avantaje, el poate obține fotografiile de care are nevoie în orice condiții meteo și fără a trebui să care o cameră DSLR sau o cameră de format mediu grea. „Pentru a fotografia așa cum o fac eu, pe stradă, camera trebuie să fie gata pentru zile cu ploaie sau zăpadă, și este. Dimensiunea este perfectă, mai ales atunci când folosiți obiective mici, cum este FE 35mm f/2.8. Poți fi aproape invizibil.
„Nu am terminat. Voi continua mulți ani, pentru că vreau să obțin mai multe imagini, în special ale celor care sunt adevărații câștigători, cei care obțin ceea ce vor. Dar câștigătorii sunt mai greu de găsit, uneori pentru că nu știu că sunt câștigători. Atât de mulți oameni sunt prinși în capcana dorinței de a obține mai mult și mai mult, încât năzuințele lor nu pot fi niciodată atinse. Trebuie să ne simplificăm viața și să realizăm că succesul nu este ceea ce vedem la televizor și în reviste. Ca societate, trebuie să învățăm că toți oamenii au un talent, toți au abilități și toți sunt valoroși. Poate că aceasta este cea mai mare speranță a mea.”