danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer zburând mult deasupra oceanului cu munți în depărtare

Surprinderea momentului

Danas Macijauskas

În sport, diferența dintre succes și eșec se reduce la câteva momente precise. Câștigătorul unui concurs se poate decide într-o fracțiune de secundă; campionatele sunt câștigate și pierdute ca urmare a unor detalii minuscule. Este același lucru în cazul fotografiei de sport. Surprinderea momentului este esențială și numai un amestec de abilități și echipamente potrivite vă poate ajuta să reușiți.

Fotografiile lui Danas Macijauskas în lumea sporturilor acvatice dovedește perfect acest lucru, după cum o demonstrează recentele sale fotografii obținute cu aparatul α7 III la evenimentul de kitesurfing Red Bull's King of the Air din Cape Town, Africa de Sud.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer aflat mult deasupra oceanului și o mulțime privind în prim-plan © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

În primul rând, potrivit lui Danas, este vorba despre aprecierea subiectului.

„M-am apucat de surfing, wakeboarding și kitesurfing separat de activitatea de fotograf”, spune el, „dar în cele din urmă dorința mea a fost să combin cele două lumi. Am descoperit că pot să creez o legătură prin imagini. Când ești familiarizat cu sportul pe care îl fotografiezi, sportivii comunică mai bine cu tine și ajungi să cunoști tipurile de fotografii care îi pun în valoare.
danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer reușește o săritură impresionantă © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/5.6, ISO 250

Înainte ca Danas să pătrundă el însuși în lumea sportului, nu și-a dat seama că această înțelegere profundă a fenomenului era atât de necesară pentru a surprinde cele mai bune momente ale acțiunii. „La primul meu eveniment”, ne spune el, „le-am arătat fotografiile sportivilor și eram extrem de încântat de ele, dar ei ziceau <>. Acest lucru mi-a demonstrat că, chiar dacă, în calitate de fotograf, crezi că ai obţinut fotografia perfectă, pentru sportivi este esențial ca aceasta să spună ceva despre sport.”

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer mult deasupra valurilor mari cu linia țărmului în spate © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/4000s @ f/5.6, ISO 200

Prin urmare, de ce este nevoie pentru o fotografie de kitesurfing extraordinară? Danas spune că este vorba despre combinarea elementelor cruciale într-un singur cadru; de această combinație este nevoie pentru obținerea unui moment memorabil.

„Este nevoie de crearea unei legături între mai multe lucruri”, explică el, „fundalul, poziția sportivului, lumina, sincronizarea... sportivul trebuie să se afle în poziția perfectă, pentru că la final vrei să spună: <>” Imaginile din Cape Town ilustrează perfect perspectiva lui Danas. Ele sunt componentele esențiale care stau la baza unui moment definitoriu.

danas macijauskas sony alpha 7III prim-plan cu un kitesurfer aproape cu capul în jos în aer © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/8.0, ISO 800

Danas spune că variația de ingrediente înseamnă că acest stil de fotografiere are mai puțin de-a face cu fotografiile sportive obișnuite decât ați putea crede.

„Kitesurfingul de performanță”, explică el, „seamănă, de fapt, mai mult cu fotografia de peisaj. Trebuie să ții cont de scară, pentru că dorești să surprinzi zmeul, surferul și peisajul ca un tot unitar, iar atunci poți vedea cât de sus reușesc sportivii să sară. Din acest motiv, fotografia trebuie să fie una mai largă, nu strânsă în jurul surferului, cum este cazul în alte sporturi.”

Pentru varietatea de încadrări necesare, el folosește obiective de zoom adaptabile, precum FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS și 24-105mm f/4 G OSS, iar pentru portrete pe plajă alege obiectivul FE 135mm f/1.8 GM.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer se desprinde de placă mult deasupra oceanului cu o mulțime privind în prim-plan © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 250

Aici apare o problemă legată de tehnică. Cum combinați abilitățile compoziției peisagistice cu nevoia de a urmări și de a focaliza un subiect care se mișcă rapid și aleatoriu? „Practic”, râde Danas, „este destul de dificil! Dar aici intervine sistemul de focalizare automată al aparatului meu Alpha. Surferul va fi, desigur, destul de mic în cadru și poate ajunge oriunde. Nu ai nicio idee când urmează să sară.

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer la amurg deasupra oceanului cu o navă în fundal © Danas Macijauskas | Sony α7 III + 135mm f/1.8 | 1/2000s @ f/2.5, ISO 1000

Pe aparatul său α7 III, el folosește combinația dintre ecranul tactil și modurile de urmărire a subiectului pe o zonă largă, dar și funcția de focalizare automată continuă.

„Pur și simplu atingeți persoana, iar aparatul va continua să o urmărească și să o țină în focalizare”, explică el, „chiar și atunci când devine foarte mică. Și pentru că, spre deosebire de un aparat DSLR, zona de focalizare automată coincide cu marginea cadrului, riscul de a pierde subiectul scade considerabil.”

danas macijauskas sony alpha 7III prim-plan cu un kitesurfer care urmează să sară cu un alt surfer în plan apropiat © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 400

Pentru că surferii se mișcă tot timpul în viteză, el optează și pentru cele mai rapide viteze ale obturatorului pe care le poate obține, iar în această privință, aparatul lui α7 III chiar este în elementul său. „Funcția de setare automată a valorii ISO este atât de utilă”, spune el, „și te poți baza pe ea, ceea ce te ajută să reacționezi instinctiv în momentele cruciale. Am încredere deplină în ea și am setat-o să mențină obturatorul la minimum 1/1000sec.”

danas macijauskas sony alpha 7III kitesurfer suspendat în aer cu capul în jos cu un cer albastru strălucitor în spate © Danas Macijauskas | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/2500s @ f/6.3, ISO 320

De asemenea, construcția robustă a modelului α7 III este vitală, la un standard la care Danas crede că face față oricăror provocări, spre deosebire de echipamentul folosit anterior. „Mai demult întâmpinam probleme”, ne spune el. „De exemplu, după câteva săptămâni de fotografiere în Sri Lanka într-o vară, am dus camera la service și mi-au spus „poate ar fi mai bine să nu speli camera”! Umiditatea de acolo a făcut ca tot interiorul să fie umed, iar piesele erau ruginite. Dar kitul meu Alpha este incredibil de bine etanșat la intemperii, astfel încât, chiar dacă mă aflu pe o plajă de nisip, cu aer de mare și vânt care suflă cu 40 de noduri, camera face față situației. Nu se poate să nu se ridice la înălțimea situației.”

Produse prezentate

Danas Macijauskas

Danas Macijauskas | Lithuania

„Tot ce avem este prezentul. Trebuie să privim ziua de ieri ca pe o lecție, ziua de mâine ca pe o posibilitate, iar ziua de astăzi ca pe cel mai bun moment al vieții noastre”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes