daniel gossmann sony alpha 7r4 o femeie model în fața unui indicator de oprire

Atingerea umană: latura intimă a modei în imagini

Daniel Gossmann

Poate un aparat foto să îmbunătățească modul în care lucrezi? Fotograful de modă și de publicitate Daniel Gossmann crede cu siguranță acest lucru.

Noul α7R IV, spune Gossmann, are combinația perfectă de tehnologii. Viteza, precizia, flexibilitatea și mobilitatea se îmbină pentru a-l ajuta să realizeze imagini mai intime și mai captivante. I-am fost alături după ce a testat modelul α7R IV într-o ședință foto de modă recentă cu modelul Jovana în Los Angeles.

daniel gossmann sony alpha 7r4 o femeie pozează pentru un portret lângă o frunză de plantă

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

„Înainte, lucram cu α7R III, un aparat foto uimitor”, explică el, „dar α7R IV are atât de multe caracteristici și îmbunătățiri pe care mi le doream, plus lucruri la care nici nu mă așteptam. De exemplu, sistemul cu focalizare automată este pur și simplu uimitor cu modul FA pe ochi în timp real”. Bazându-se pe performanța FA a modelului anterior, FA pe ochi în timp real folosește recunoașterea obiectelor bazată pe IA pentru a detecta și a urmări un subiect, crescând precizia și viteza.

„Așadar, la o ședință foto precum aceasta cu Jovana, în care lucrăm rapid, funcția FA pe ochi în timp real este folosită din plin”, spune Daniel. „Urmărește continuu ochii, iar dacă subiectul se întoarce sau dacă ochii nu se mai văd, revine la urmărirea figurii sau a capului.”

Avantajul nu este doar obținerea unor imagini clare, explică el, „ci și îmbunătățirea imaginilor, deoarece mă pot concentra mai mult pe compoziție decât pe detaliile tehnice și comunic mai liber cu modelul”. Gossmann continuă, „pur și simplu nu mai trebuie să-ți faci griji dacă ai nimerit focalizarea sau nu, deoarece este perfectă întotdeauna și nici nu mai trebuie să regăsești focalizarea sau să întrerupi fluxul de fotografiere, astfel că pot interacționa cu subiectul și folosesc aparatul foto cu o libertate totală”.

daniel gossmann sony alpha 7r4 un model se plimbă pe o alee însorită

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Lucrul rapid și eficient cu un echipament minimalist, cu greutate redusă este ceva la care α7R IV excelează, spune Daniel, iar aceasta se potrivește de minune cu modul de lucru al unui fotograf de modă și de publicitate.

„Viteza și mobilitatea sunt importante la ședințele foto cu model de astăzi”, explică el. „Viața se mișcă mult mai rapid, astfel că și aparatul foto trebuie să se miște mai rapid. Acum cinci ani, o ședință foto dura o jumătate de zi, dar acum durează o oră sau maximum două. Iar o ședință foto în locuri precum Los Angeles înseamnă că îți dorești să lucrezi rapid cu aparate foto și blițuri mai mici, pentru a nu atrage atenția poliției, care va dori să vadă permisele de lucru, ceea ce înseamnă și mai mult timp pierdut!”

daniel gossmann sony alpha 7r4 o femeie în maiou sportiv pozează pentru un portret pe trei sferturi

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

„Tehnologiile din α7R IV te ajută cu adevărat să creezi imaginile de înaltă calitate de care ai nevoie cât mai rapid posibil”, continuă el, „astfel că, de exemplu, viteza aparatului foto îți permite să fotografiezi la 10 cps, la rezoluție completă cu FA și Expunere automată dacă dorești, iar acest lucru este incredibil, deoarece, dacă modelul se mișcă și se întoarce, este suficient să ții apăsat butonul obturatorului, iar imaginile au focalizarea și expunerea perfecte, astfel că tot ce trebuie să faci este să alegi cea mai bună fotografie atunci când editezi”.

Deoarece fiecare ședință foto trebuie să fie reușită, Daniel fotografiază folosind un ecran extern cu aparatul α7R IV. „În trecut”, explică el, „fotografiam cu un computer în platou, dar acum prefer să folosesc un ecran montat pe aparatul foto, cum ar fi monitorul Sony CLM-FHD5 de 5 inchi. Afișajul LCD al modelului α7R IV este excelent, dar un ecran de dimensiuni mai mari îmi permite să văd mai multe detalii, iar detaliile sunt foarte importante în fotografia de modă și pentru editoriale. Așadar”, continuă Daniel, „sunt atent la lucruri precum dungi sau încrețituri pe îmbrăcăminte și corectez dacă observ probleme. Cu tehnologia de aparat foto fără oglinzi Sony, dispozitivele se conectează perfect și aceasta nu încetinește deloc ritmul de fotografiere, cum se întâmplă în cazul aparatelor DSLR tradiționale”.

daniel gossmann sony alpha 7r4 prim plan pe figura unui model care privește în partea opusă

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Atunci când lucrezi cu un senzor de înaltă rezoluție precum cel din modelul α7R IV tip cadru întreg cu 61 de megapixeli, ajungi să te bazezi pe detalii. Iar Daniel a văzut deja avantajul. Proiectele sale beneficiază de un nou nivel de flexibilitate, spune el, „deoarece poți trunchia mai bine ca oricând. Aceasta înseamnă că pot realiza fotografii cu mai mult spațiu. Iar la editare, pot decupa imaginea cum doresc. Uneori, clienților le place să vadă o anumită parte a costumației, cum ar fi pantofii sau detaliile cusăturii ori un prim plan cu încrețitura țesăturii, astfel că, la această rezoluție, poți să trunchiezi și să rămâi cu un fișier plin de detalii, la înaltă rezoluție. Astfel”, continuă el, „poți fotografia pe orizontală, iar apoi trunchiezi la o imagine verticală sau invers și rămâi tot cu fișiere mari de 30 MP”.

daniel gossmann sony alpha 7r4 o femeie model privește înspre aparatul foto

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Totuși, pentru Daniel, cel mai important lucru pe care îl oferă tehnologiile din α7R IV este o mai bună interacțiune cu subiectul. „Am atât de multă încredere în aparatul foto, din punct de vedere tehnic”, spune el, „încât mă pot concentra asupra comunicării cu modelul și a stabilirii unei interacțiuni, ceea ce duce la obținerea unor imagini mai intime și mai captivante. Iar fiecare imagine bună are nevoie de aceasta”.

Produse prezentate

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

„Fii concentrat. Rămâi însetat de cunoaștere. Nu uita niciodată oamenii care te-au ajutat.”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes