bertrand bernager sony alpha 7RM3 o garnitură de metrou din Paris noaptea, cu expunere lungă

Imortalizarea mișcării

Bertrand Bernager

„Există ceva magic legat de fotografiile cu expunere lungă”, ne spune încântat Bertrand Bernager. „Acestea surprind ceva 100% natural, dar pe care nu îl puteți vedea în mod normal cu ochiul liber; expunerea lungă este cea care creează magia.”

Avantajul este evident; utilizarea unei expuneri lungi înseamnă că puteți crea un efect în aparatul foto care pare aleatoriu, dar dacă îl observați mai atent, descoperiți anumite modele. Vedeți modul în care obiectele, lumina și oamenii se mișcă într-o locație. „Exemplul evident este fotografierea traseelor de trafic: dungile de lumină create de vehiculele aflate în mișcare”, explică Bertrand, „sau puteți crea propriul dvs. conținut de mișcare, cum ar fi această imagine pe care am realizat-o în Kyoto, la care mi-am mișcat trepiedul în timpul expunerii pentru a crea dâre de lumină uimitoare”.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 dâre de lumină pe o stradă din Kyoto, noaptea © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/9.0, ISO 50

Tehnica nu este valabilă doar pentru lumini, o puteți utiliza și pentru a fotografia oameni și mișcările acestora.

„Dacă utilizați o expunere suficient de lungă, oamenii dispar dintr-un anumit loc, deoarece nu rămân nemișcați atât de mult timp încât să facă parte din imagine”, spune el. „Această imagine a fost realizată în unul dintre cele mai aglomerate locuri din lume - o trecere de pietoni din Shibuya, Tokyo. Am folosit o expunere de 15 secunde. Ce îmi place legat de imagine este că era o persoană în mijlocul trecerii care își făcea un selfie, fiind clar vizibilă, iar în jurul său se văd siluetele fantomatice ale persoanelor care traversează pe trecere.”
bertrand bernager sony alpha 6000 o trecere de pietoni în Tokyo, traversată de lume estompată © Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE | 15s @ f/8.0, ISO 500

Niciunul dintre locurile sau scenele pe care Bertrand alege să le fotografieze nu este aleatoriu. Caută locuri aglomerate, cu oameni sau lumini în mișcare, unde o imagine cu expunere lungă dezvăluie aceste mișcări, altfel ascunse. „Mă concentrez pe scene mari, cu multă energie”, explică Bertrand. „Aceasta subliniază atmosfera unui oraș mare. Nu realizez imagini cu expunere lungă pe străduțe cu clădiri obișnuite, mă axez pe locuri mari și impresionante, cu scopul de a le face să pară și mai uimitoare.”

bertrand bernager sony alpha 7RM3 scenă stradală cu expunere lungă în Tokyo, cu 2 autobuze care trec unul pe lângă celălalt © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/8.0, ISO 50

Să ai ochiul format pentru imaginile cu expunere lungă este un adevărat talent, însă echipamentul necesar este destul de simplu. Bertrand folosește o combinație între aparatul α6000 și Sony α7R III de 42 de megapixeli pentru a realiza imagini cu expunere lungă, pe care le asociază cu un obiectiv G Master de 16 - 35 mm la f/2,8. Obiectivul în unghi larg îi permite să surprindă întreaga scenă care se mișcă în fața lui.

Un trepied este accesoriul cheie necesar pentru o expunere lungă, pentru a menține aparatul foto nemișcat. „Ați auzit sfatul că aparatul foto cel mai bun este cel pe care îl ai cu tine, dar același lucru este valabil și pentru trepied”, râde Bertrand. „Cheia pentru realizarea imaginilor extraordinare cu expunere lungă este de a avea un trepied pe care îl poți lua cu tine indiferent unde călătorești”.

bertrand bernager sony alpha 6000 imagine cu expunere lungă cu mașini și autobuze care trec prin Piccadilly Circus noaptea © Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10-18mm f/4 OSS | 3.2s @ f/11.0, ISO 100

Deoarece aparatul foto trebuie să stea nemișcat, un declanșator la distanță este un alt accesoriu esențial pentru fotografiile cu expunere lungă, după părerea lui Bertrand. Acesta îi permite să activeze obturatorul fără să atingă aparatul foto sau, alternativ, puteți utiliza un smartphone cu aplicația mobilă Sony Image Edge, ceea ce vă permite să controlați aparatul foto la distanță.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 imagine cu expunere lungă a turnului Eiffel, cu mașini care trec prin scenă © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 20s @ f/11.0, ISO 100

Iar ultima piesă din puzzle este un filtru ND (Densitate neutră). „Dacă dorești să realizezi o expunere lungă ziua, trebuie să folosești un filtru ND”, recomandă el, „deoarece reduce lumina care pătrunde în obiectiv. Dacă încerci să realizezi o imagine cu expunere lungă de circa un minut ziua fără acest filtru, imaginea va fi complet albă. Folosesc un filtru ND 1000 în majoritatea situațiilor, ceea ce reduce cantitatea de lumină intrată cu 10 EV. Folosesc și un filtru ND32, care reduce lumina cu doar circa 5 EV. Utilizarea diverselor filtre ND îți va permite să creezi diverse tipuri de imagini cu expunere lungă”.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 lumini multicolore îndreptate spre cer, noaptea © Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 15s @ f/10.0, ISO 100

Fotografia cu expunere lungă poate suna a procedeu tehnic chiar și pentru cei cu experiență în spatele aparatului foto, dar Bertrand le recomandă fotografilor să încerce această tehnică atunci când sunt la început de drum.

„Este un mod extraordinar de a înțelege cum funcționează vitezele obturatorului”, explică el, „și este un mod plăcut de a-ți îmbunătăți stilul foto și modalitatea de compunere a imaginilor. Fotografierea cu expunere lungă seamănă mai mult cu pictura sau cu desenul și poți crea orice dorești – de aceea pun atât de multă pasiune în proiectele mele”.

Produse prezentate

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

„Prin fotografie încerc să urmăresc lumina, să sublimez mișcarea, să surprind momentul”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes