„Pentru fotografia de peisaj, lumina joacă un rol primordial, iar fotografii pot obține cele mai dramatice și stranii efecte de lumină atunci când vremea se dezlănțuie”, spune fotograful islandez Páll Stefánsson. De-a lungul anilor, Páll a îmbrățișat vremea schimbătoare a Islandei, poate chiar mai mult decât miile de fotografi care călătoresc anual spre patria sa.
„Este interesant. Atunci când vremea este nefavorabilă, puteți să mergeți în cele mai fotografiate locuri din Islanda și să nu vedeți alți fotografi, dar când soarele este sus pe cer, veți vedea sute de fotografi aliniați pentru a realiza aceeași fotografie, în aceeași lumină. Îmi vine să le spun „Vă rog insistent să reveniți mâine, este prognoză de vreme rea”, dar ei ar crede că sunt nebun.
Vremea și lumina se pot schimba foarte repede în Islanda, dar în loc să vadă acest lucru ca pe un obstacol, Páll îl privește ca pe o provocare. Schimbarea vremii și a luminii îi oferă peisaje în continuă schimbare, din care se poate inspira: „N-am planificat niciodată fotografiile pe care le voi realiza, pentru că peisajul îmi oferă în permanență oportunități. Fotografia de peisaj trebuie să fie liberă, deoarece lumina este cel mai important factor. Sunt în permanență în mișcare: mers pe jos, fac drumeții, conduc și sunt întotdeauna în alertă. Trebuie să mă opresc dacă am parte de o scenă interesantă.”
De asemenea, Páll a constatat că lungimea zilelor din Islanda are un impact imens asupra fotografiilor sale: „Zilele de vară în care fotografiez pot fi foarte lungi, deoarece există întotdeauna ceva de văzut și o lumină interesantă. Cu toate acestea, în decembrie avem doar 3 ore de lumină naturală. Este o adevărată provocare dacă trebuie să călătoresc 500 km și să beneficiez de un timp foarte scurt pentru a realiza fotografiile.”
Deși folosește un aparat Sony α7R III pentru fotografiile sale de peisaj, o importanță covârșitoare în ceea ce privește folosirea lui o au cei 30 de ani de fotografiere pe role de film, în special cu camere cu format mediu.
„Aproape niciodată nu examinez fotografiile pe cameră, este aproape la fel ca atunci când fotografiam pe role de film. Niciodată nu variez expunerea pentru a crea imagini HDR. De asemenea, nu realizez un număr mare de imagini. Prima imagine din recenta mea carte este și singura pe care am realizat-o. Știam că am în față imaginea pe care o doream, deci de ce as realiza o altă compoziție?”
Toate imaginile din recenta carte a lui Páll centrată în jurul peisajelor islandeze au fost realizate într-o perioada de doi ani. Aceasta este o abordare pe care o adoptă Páll pentru a menține actualitatea proiectelor sale: „Nu îmi place să mă uit în trecut pentru că important este ca fotografii să facă și să vadă lucruri noi și diferite. Îmi place să privesc spre viitor și încă mai cred că pot deveni un fotograf mai bun.
„Nu am folosit niciodată un obiectiv cu zoom. 95% dintre fotografiile mele sunt realizate cu doar trei distanţe focale: 35 mm, 50 mm și 85 mm. Cred că atunci când folosești doar câteva obiective, îți perfecționezi abilitățile și începi să știi care dintre obiective trebuie folosite și cum să abordezi scena.
El explică faptul că toate cele trei obiective pe care le folosește exploatează la maximum senzorul Full Frame al camerei și îi permit să folosească un număr minim de echipamente pentru a obține o varietate de fotografii: „Obiectivele au o calitate și un efect bokeh cu care eram obișnuit de la camera și obiectivele cu format mediu. Sunt atât de bune încât că le pot folosi atât pentru peisaje, cât și pentru portrete. Pot fotografia portrete la f/1,4 cu un fundal minunat și claritate la nivelul ochilor sau pot fotografia peisaje la f/8 cu totul în focalizare, de la prim-plan la fundal. Este același obiectiv, însă imaginile au un aspect foarte diferit. Este ca și cum ai avea două obiective într-unul singur.”
Un alt instrument din geanta foto a lui Páll este camera compactă Sony RX1R II, despre care are senzația că adaugă dinamicitate fotografiilor sale. „Îmi plac imaginile pătrate obținute în zilele în care fotografiez cu camere de format mediu, așa că atunci când am văzut că această cameră are un mod de fotografiere cu format pătrat, am fost foarte intrigat. Îmi place să compun imagini în format pătrat, este o provocare pentru mine, iar când fac totul bine, este minunat.”
Sfaturi pentru realizarea unor fotografii cu peisaje unice
„Cam ca și vântul, fotografia mea mă poartă în direcții necunoscute. Ador provocările, indiferent cât sunt de mici”