Sunt foarte norocos că am crescut și am învățat fotografia pe străzile din Paris. Orașele mari sunt locuri fantastice pentru fotografia urbană, deoarece se petrec atât de multe lucruri și există atât de multe tipuri de clădiri și de locuri. Aceasta îți dă ocazia să încerci diverse lucruri și să înveți meseria rapid.
În ultimii ani, am fotografiat nu doar în Paris, ci și în alte orașe din întreaga lume, la început cu Sony α6000, iar acum cu α7R III.
Orașul este un loc de joacă
Orașele sunt ca un labirint. Consider că fiecare zi este o oportunitate, o nouă provocare de a încerca să găsești locuri noi și să surprinzi scene care nu au mai fost fotografiate. Astfel, primul meu sfat este să te bucuri pur și simplu de oraș și să te plimbi prin el. Explorează-ți propriul oraș și privește-l cu alți ochi.
Când cred că am găsit o scenă de fotografiat, îmi place să mă opresc și să aștept o secundă sau două pentru a observa ce se întâmplă înainte de a realiza o fotografie. Caut ceva magic; poate fi o lumină specială sau doar ceva care surprinde cu adevărat starea de spirit și atmosfera orașului în acel moment. Cu toate acestea, cheia este să vă opriți și să priviți înainte de a fotografia.
Nu fotografiați ce este evident
Cel mai important lucru pentru mine este să încerc și să reproduc atmosfera, energia, ADN-ul unui oraș. Este ușor să obțineți o imagine demnă de o carte poștală a unui oraș ca New York. Poate realizați o fotografie bună, dar cu toții am văzut deja această imagine de 1.000 de ori. În schimb, căutați compoziții sau culori interesante pentru a încerca să obțineți fotografii originale. Adăugați ceva din voi în fiecare imagine.
Un exercițiu prin care te poți antrena să explorezi o scenă și să găsești ceva diferit este să realizezi fotografia evidentă și apoi să te plimbi prin scenă. Încearcă să fotografiezi mai jos, mai sus sau să privești în direcția opusă. Încearcă să găsești o altă imagine de realizat. În timp, vei începe să descoperi instinctiv diverse compoziții, pe lângă imaginile turistice obișnuite.
Sincronizarea este crucială
Precum în cazul oricărui alt gen de fotografie, lumina este incredibil de importantă. Realizez multe imagini la răsărit și la apus. Îmi place să mă trezesc dimineața devreme, pe la 5 sau 6 pentru a vedea prima lumină pe stradă. Îmi place să fotografiez la această oră, deoarece lumina este magică și nu se află aproape nimeni pe străzi.
Unul dintre modurile prin care îmi place să creez puțină atmosferă și magie este să fotografiez direct spre soare. Îmi place să mă joc cu lumina și îmi place modul în care lumina creează reflexii, pete albe și efectul de formare a razelor. Unora nu le place efectul și încearcă să îl evite, dar pentru mine, acesta creează cu adevărat energie.
Pentru a găsi lumina perfectă, folosesc aplicații care pot urmări locul în care va fi soarele pe cer în diferite momente ale zilei și apoi mă pot poziționa optim și la momentul potrivit pentru a avea cea mai bună lumină. Încă nu știu cu exactitate ce imagine voi obține, dar știu că lumina va atinge o clădire sau o stradă într-un anumit unghi și atunci tot ce trebuie să fac este să profit la maximum de efectul pe care îl creează.
Nu vă grăbiți cu editarea
Petrec aproape la fel de mult timp pentru editare pe cât petrec pentru fotografiere. O zi întreagă de fotografiere va produce suficiente imagini pentru o zi întreagă de editare.
Când editez, mă concentrez pe nivelul de contrast pentru a scoate în evidență tonurile puternice de alb și negru și apoi îmi îndrept atenția asupra culorilor și a formei. Îmi place foarte mult să am nuanțe portocalii în imagini, așa că mă joc cu imaginile pentru a scoate aceste nuanțe în evidență, dar cheia constă în identificarea culorilor pe care doriți să le subliniați și obținerea unui echilibru perfect în ceea ce privește contrastul.
Propuneți-vă să creați un proiect
Un lucru pe care îmi place să-l fac este să îmi propun un proiect și să încerc să creez o serie de imagini care merg bine împreună. Recent, am fost la Singapore și mi-am propus să realizez un proiect de arhitectură. Am schimbat modul de lucru și am folosit obiectivul FE G de 12-24 mm, f/4 pe camera α7R III pentru a realiza imagini minimaliste, abstracte, în alb-negru. Am căutat compoziții foarte minimaliste, presărate cu multe elemente liniare.
Să ai un proiect în lucru te ajută să te concentrezi și te motivează să îți testezi limitele și să încerci ceva nou, pentru a deveni un fotograf mai bun.
„Prin fotografie încerc să urmăresc lumina, să sublimez mișcarea, să surprind momentul”