michael schaake sony alpha 9 o barcă singuratică iluminată de o rază de soare, cu munții în fundal

Cum fotografiez | Peisaje extraordinare

Michael Schaake

Cel mai important aspect legat de fotografia de peisaj este că trebuie să ai răbdare și să te bucuri de timpul petrecut în peisaj. O mare parte din zi poate fi petrecută în drumeție și în așteptarea luminii, astfel că trebuie să te bucuri că te afli în natură.

michael schaake sony alpha 7RM3 peisaj acoperit de zăpadă, cu munți în depărtare, iluminați de o lumină roz

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/30s @ f/16, ISO 500

Planificare și pregătire

Când fotografiez un peisaj, vreau să duc spectatorul într-o călătorie și să-i arăt peisajele așa cum le-am văzut eu. Vreau să fie uimiți de scenă, la fel cum am fost când am realizat imaginea. Unul dintre modurile prin care reușesc acest lucru este să mă documentez cât mai puțin posibil în legătură cu o locație. Dacă văd prea multe imagini ale altor fotografi, dispare senzația de mirare atunci când descopăr pentru prima dată un loc.

Observarea scenei

Vizitarea locațiilor care oferă cele mai mari satisfacții poate fi obositoare. Majoritatea fotografiilor mele sunt făcute în țările din nord, așa că fac multe drumeții către locații. Nu subestimez niciodată cât de solicitantă poate fi o excursie și, prin urmare, este esențial pentru mine să am o cameră ușoară, ca cele din gama Sony Alpha, deoarece explorarea este mai ușoară.

michael schaake sony alpha 7RM4 cer de furtună deasupra munților și a mării, cu soarele vizibil la distanță

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 4s @ f/22, ISO 50

Când sunt gata, mă plimb prin peisaj. Nu caut în mod deosebit o fotografie, dar, de obicei, ceva îmi captează atenția. Mă uit după câteva lucruri care trebuie să funcționeze într-o imagine, singure sau în combinație, cum ar fi direcția și calitatea luminii și modul în care se proiectează în peisaj, pe structurile interesante și pe liniile conducătoare. În ceea ce privește culoarea, orele dimineții și ale serii sunt, desigur, deosebit de interesante, astfel încât încerc să-mi programez ședințele foto la orele respective.

o cabană lângă lac

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Una dintre imaginile mele preferate a fost realizată într-un vechi sat care aparține comunității sami din Suedia. Este folosit doar pentru ceremonii, fiind nelocuit în restul timpului. Am dormit peste noapte în dubița mea și m-am trezit la ora 7 pentru a vedea cum va fi lumina. Era multă ceață în acea zi și atmosfera era incredibil de frumoasă. În retrospectivă, aș spune că a fost unul dintre cele mai liniștite și mai nemaipomenite locuri pe care le-am vizitat.

Am văzut linia curbată superbă a țărmului care ducea spre cabana de lemn. Lacul era liniștit în ceață, soarele dădea un echilibru superb pentru compoziția fotografiei. A trebuit să realizez acea fotografie. Am așteptat circa 10 minute până când soarele a ieșit din ceață și atunci momentul a fost propice ca să încep să fotografiez.

michael schaake sony alpha 7RM4 o cascadă mică trece peste faleză lângă ocean

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/13, ISO 100

Configurarea camerei

Folosesc diverse aparate foto Sony, în funcție de ceea ce fotografiez și de locul în care călătoresc. De la intervalul dinamic ridicat al senzorilor până la autonomia mare a bateriei și la rezoluția înaltă, există nenumărate motive pentru care îmi place să fotografiez cu aceste aparate.

michael schaake sony alpha 7RM4 un cer de furtună deasupra unei faleze ascuțite la țărmul oceanului

© Michael Schaake | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/2500s @ f/9.0, ISO 100

Aparatul meu foto principal este Sony α7R IV, care îmi place datorită rezoluției de 61 de megapixeli. În plus, am modelele Sony α7R III, α9 și α6400. Pe lângă aceste aparate foto, am numeroase obiective, dar când fac drumeții, fiecare gram contează. Vreau să mă asigur că îmi conserv energia și călătoresc cu echipamente cu o greutate cât mai redusă, astfel că deseori iau cu mine doar α7R IV cu obiectivul FE de 16-35 mm f/4 ZA OSS.

Dacă merg în drumeție câteva zile, uneori pun în geantă și obiectivul FE de 24-105 mm f/4 G OSS, ceea ce îmi dă flexibilitatea de a surprinde detaliile din peisaj.

michael schaake sony alpha 7RM4 un rând de arbori la orizont într-un peisaj înzăpezit

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/5.6, ISO 250

Când vine vorba despre expunerea imaginii, tind să fotografiez mult în modul Prioritate diafragmă și cu sensibilitatea ISO setată la modul automat, cu o viteză minimă a obturatorului. De asemenea, fotografiez adesea în modul de expunere manuală, în funcție de modul în care camera evaluează scena. Legat de aceasta, folosesc adesea măsurarea tip Matrice pentru a vizualiza întreaga scenă sau mă ghidez după zonele luminoase din imagine pentru a mă asigura că păstrez cât mai multe detalii în aceste zone.

Culoarea și fotografierea în format RAW

Întotdeauna realizez imagini în format RAW. Fotografierea în acest mod îmi permite să captez cea mai mare cantitate de detalii, ceea ce îmi oferă mai multă libertate în faza de editare.

Aceasta înseamnă că imaginea inițială este foarte plată atunci când vine vorba de editare. Un sfat pe care îl am dacă fotografiați în format RAW este să folosiți stilul creativ natural al camerei. Editați stilul setând contrastul și culoarea la valorile minime. Când priviți prin vizor, veți vedea o imagine plată, aproape de cum va arăta imaginea RAW. Este posibil să nu arate cel mai bine, dar vă va permite să vedeți mult mai multe detalii în zonele luminoase și în umbre, astfel încât să puteți vedea cu ce informații veți lucra în fișierul RAW.

michael schaake sony alpha 7RM4 un rând de conifere într-un peisaj plin de zăpadă la apus

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/50s @ f/10, ISO 125

Când editez fișierele RAW, scopul meu este de a recrea scena din memorie. Deși mă pot juca cu contrastul pentru a evoca o atmosferă, încerc să păstrez culoarea naturală și cât mai aproape posibil de ceea ce îmi amintesc. Așa doresc să îmi vadă lumea imaginile.

Produse prezentate

Michael Schaake

Michael Schaake | Germany

„Să trăiești momentul și să vezi frumusețea incredibilă a naturii poate fi o experiență plină de inspirație și profund personală. Prin împărtășirea imaginilor mele, sper ca și alți oameni să mă însoțească în această călătorie”

Înregistrați-vă pentru a primi propriul buletin informativ α Universe

Felicitări! V-ați abonat cu succes la buletinul informativ α Universe

Introduceți o adresă de e-mail valabilă

Ne pare rău! A apărut o eroare

Felicitări! V-ați abonat cu succes