Culoarea este o parte extrem de importantă a imaginilor mele cu peisaje. Indiferent dacă este vorba despre un peisaj grandios cu culori incredibil de vii sau despre ceva mai subtil, doresc să-i arăt privitorului cât de incredibile pot fi lumina și culoarea.
Planificarea locației
Totul începe cu planificarea. Petrec mult timp documentându-mă cu privire la locațiile din care să obțin imagini peisagistice, mai ales în țara de origine, Olanda. Întotdeauna trebuie să fiți atenți pentru a găsi posibile locații, chiar dacă ați trecut pe lângă ele de sute de ori.
Există o mulțime de moduri în care vă puteți documenta cu privire la locații. Puteți găsi aproape orice locație pe Instagram sau Google Images și vă puteți face astfel o idee despre zona și tipul de lumină cu care să lucrați. Când, în documentarea mea, mă abat de la drumurile bătătorite, folosesc Google Earth. Pot petrece ore în șir parcurgând peisajul și verificând locațiile potențiale. Când ajung într-o locație, folosesc adesea drona pentru a căuta locuri potențiale, în loc să investesc timp și energie căutându-le. Pentru culoarea potrivită, trebuie să știu cum va arăta lumina, unde va răsări și unde va apune soarele sau luna. Pentru a face acest lucru, folosesc în principal aplicația PhotoPills, ca să văd cum se vor mișca luna și soarele și cum vor afecta lumina dintr-o locație.
De asemenea, întotdeauna stau cu ochii pe condițiile meteo, deoarece acestea au un impact uriaș asupra culorilor dintr-o fotografie. Dacă totul merge conform planului și vremea este de partea mea, lumina perfectă își face apariția chiar înainte de răsărit sau imediat după apus. În aceste momente, cerul poate căpăta nuanțe de roșu, roz sau violet, culori puternice, pe care le iubesc. Fotografiez și noaptea; cerul nopții are de fapt o mulțime de culori care pot fi surprinse cu o expunere lungă, în special în zonele unde nu există poluare cu lumină.
Totuși, în general, ceea ce caut cu adevărat sunt culorile complementare. Albastrul și portocaliul sunt una dintre combinațiile mele cromatice preferate. Se pot obține imagini superbe cu o mare albastră și un cer portocaliu. Dar, de asemenea, se pot integra mici elemente în prim-plan, care se potrivesc cu culoarea cerului, cum ar fi o floare sau o piatră mică. Căutați aceste lucruri și încercați să le folosiți în compozițiile dvs.
Un mod prin care aduc subiecte mici și colorate în prim-plan este utilizarea unor obiective cu unghi larg. Folosesc adesea obiectivul de f/4 G 12-24 mm la o distanță focală de 12 mm. Când te apropii de sol cu această distanță focală, vezi brusc toate liniile și detaliile pe care le poți folosi ca subiecte în prim plan. La 12 mm, prim-planul devine atât de mare, încât pare că ești absorbit în imagine.
Un alt obiectiv pe care îl folosesc întotdeauna este Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 OSS G Master. Este unul dintre cele mai clare obiective de zoom pe care le-am folosit vreodată și am devenit dependentă de el! Când fotografiezi un peisaj cu distanța focală de 400 mm, trebuie să fii foarte creativ - trebuie să privești în depărtare și să vezi cum poți integra diferite elemente din peisaj. Fotografierea cu aceste distanțe focale extreme te împinge să devii creativ, iar rezultatul este o imagine unică, mai bună decât dacă ați fi folosit o distanță focală obișnuită.
Obișnuiam să-mi folosesc obiectivele cu un aparat Sony α7R II, dar acum am făcut trecerea la Sony α7R III. Rezoluția sa de 42,4 megapixeli îmi oferă toate detaliile de care am nevoie, iar gama dinamică poate surprinde detaliile din umbre. Pe lângă cameră, obiective și trepied, am și câteva filtre cu mine, însă rareori folosesc filtre ND gradate. În schimb, tind să cresc expunerea pentru a obține efectul de evidențiere a anumitor zone. Știu că aproape de fiecare dată aparatul α7R III poate să surprindă o mulțime de detalii în umbre, pe care le pot valorifica în faza de editare a imaginilor.
Editarea
Când editez imaginile, îmi place să le procesez pentru a obține cele mai bune rezultate de la o scenă. Cu toate acestea, nu falsific niciodată o scenă schimbând cerul, ci folosesc tehnici de procesare pentru a prezenta scena în cel mai frumos mod posibil. Pentru a face acest lucru, folosesc Adobe Lightroom pentru a-mi cataloga imaginile, apoi folosesc Adobe Photoshop pentru a le procesa, ajustând culoarea și contrastul, precum și zonele mai întunecate și cele mai luminoase ale unei imagini.
Oamenii spun adesea că fotografiile sunt procesate prea mult sau chiar că pot părea false, mai ales atunci când privesc răsăriturile sau apusurile. Dar lumina naturală și culoarea pot fi incredibile și uneori a trebuit chiar să reduc saturația în anumite părți ale unei imagini. Așadar, sfatul meu este să vă treziți devreme și să asistați la ceea ce poate face natura.
Câteva sfaturi de final:
„Sunt obsedat de obţinerea fotografiei perfecte”