Protecţia împotriva apei şi prafului – tot ce trebuie să ştiţi

  Înainte de a începe utilizarea dispozitivului Sony, trebuie să îi verificaţi capacităţile şi limitele. Indiferent dacă vreţi să îl luaţi cu dvs. în excursii în natură sau într-o călătorie de weekend, vă prezentăm câteva linii directoare de bază pe care trebuie să le respectaţi pentru a vă asigura că dispozitivul dvs. poate face faţă oricărei situaţii.

  Haideţi să începem cu o privire mai atentă asupra evaluărilor IP şi a felului în care acestea pot afecta ceea ce puteţi şi ce nu puteţi să faceţi.

  Ce este o evaluare IP?

  Evaluarea IP (Protecţie la infiltraţii) este un standard internaţional pentru măsurarea nivelurilor de protecţie ale unui dispozitiv împotriva prafului şi a apei dulci. Prima cifră din codul IP de două cifre indică nivelul de protecţie împotriva obiectelor solide, inclusiv a prafului. A doua cifră se referă la gradul de protecţie a dispozitivului împotriva apei dulci.

  Protecţie împotriva obiectelor solide şi a prafului

  IP0X

  Fără protecţie specială

  IP1X

  Protejat împotriva obiectelor solide > 50 mm în diametru.

  IP2X

  Protejat împotriva obiectelor solide > 12,5 mm în diametru.

  IP3X

  Protejat împotriva obiectelor solide > 2,5 mm în diametru.

  IP4X

  Protejat împotriva obiectelor solide > 1 mm în diametru.

  IP5X

  Protejat împotriva prafului; infiltrare limitată (fără depuneri dăunătoare).

  IP6X

  Rezistent la praf.

  Protecţie împotriva apei dulci

  IPX0

  Fără protecţie specială

  IPX1

  Protejat împotriva picurării cu apă.

  IPX2

  Protejat împotriva picurării cu apă, cu înclinare de până la 15 grade faţă de poziţia normală.

  IPX3

  Protejat împotriva apei pulverizate.

  IPX4

  Protejat împotriva stropirii cu apă.

  IPX5

  Protejat împotriva pulverizării cu un jet de apă la presiune scăzută, pentru cel puţin 3 minute.

  IPX6

  Protejat împotriva pulverizării cu un jet de apă puternic, pentru cel puţin 3 minute.

  IPX7

  Protejat împotriva efectelor imersării în maxim 1 metru de apă timp de 30 minute.

  IPX8

  Protejat împotriva efectelor imersării continue în apă la adâncimi de peste 1 metru. Condiţiile exacte sunt specificate pentru fiecare dispozitiv de către producător.

  Ce înseamnă asta pentru dispozitivul meu

  Dispozitivul dvs. are o evaluare IP. Asta înseamnă că, într-un mediu de laborator strict controlat, hardware-ul funcţionează conform specificaţiilor chiar şi după ce a fost expus la anumite condiţii specifice.

  Dispozitivele Sony care sunt testate din punctul de vedere al rezistenţei la apă sunt introduse cu atenţie într-o incintă plină cu apă de la robinet şi scufundate până la o adâncime de 1,5 m. După ce este lăsat 30 de minute în incinta respectivă, dispozitivul este scos cu atenţie, după care îi sunt testate funcţiile şi caracteristicile.

  Poate să plouă

  V-a prins ploaia aşteptând autobuzul în staţie? Nicio problemă. Dispozitivul dvs. Xperia poate face faţă picăturilor de ploaie sau stropilor de apă, atât în interior cât şi în aer liber.

  De asemenea, dacă staţi la masă şi vărsaţi din greşeală apă pe tot dispozitivul, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Nu trebuie decât să-l lăsaţi să se usuce complet.

  Sau, poate vreţi să vizionaţi un clip video pe dispozitivul Xperia în timp ce spălaţi vasele. (Apropo, ce idee bună, chiar aţi perfecţionat arta multitasking-ului!) Trebuie doar să vă asiguraţi că nu vă scăpaţi accidental dispozitivul în apă şi că ştergeţi orice picături de apă după ce terminaţi.

  Alte moduri în care vă puteţi utiliza dispozitivul

  Există şi alte moduri în care puteţi beneficia de avantajele protecţiei dispozitivului dvs. Sony împotriva apei şi a prafului. Puteţi utiliza dispozitivul în următoarele scenarii:

  • Atunci când aveţi degetele ude.
  • În mediile cu praf, precum pe o plajă pe care bate vântul sau când călătoriţi pe o cărare prăfuită. Trebuie doar să vă asiguraţi că spălaţi ulterior tot praful de pe dispozitiv folosind apă de la robinet.
  • Realizarea fotografiilor şi înregistrarea filmelor în medii ude. Reţineţi că nu trebuie să utilizaţi dispozitivul sub apă. Dacă udaţi accidental dispozitivul cu apă netratată, spălaţi dispozitivul cu apă de la robinet.

  Dar nu uitaţi de capace…

  Pe lângă faptul că trebuie să vă familiarizaţi cu dispozitivul, trebuie să nu uitaţi să închideţi ferm toate capacele acestuia înainte de a-l expune la apă şi la praf. Acestea includ capacele pentru portul USB, fanta cartelei SIM şi a cardului de memorie. Unele dintre dispozitivele noastre au port USB rezistent la apă fără capac. În cazul în care un astfel de dispozitiv este expus la apă, este important ca portul USB să fie complet uscat înainte de introducerea în acesta a unui cablu USB. Pentru a elimina toată umezeala din portul USB, scuturaţi de câteva ori dispozitivul cu portul USB îndreptat în jos şi apoi utilizaţi o cârpă din microfibre pentru a şterge dispozitivul până este uscat. Repetaţi procedura până când umezeala nu mai este vizibilă în portul USB.

  De asemenea, asiguraţi-vă că nu prindeţi fire de păr sau alte obiecte mici între capace atunci când le închideţi. Dacă nu vă asiguraţi de acest lucru, dispozitivul dvs. ar putea fi grav avariat.

  Îngrijirea de bază

  Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să beneficiaţi de toate avantajele dispozitivului dvs.:

  • După ce utilizaţi smartphone-ul, tableta sau accesoriul în condiţii umede, nu uitaţi să uscaţi toate capacele şi toate zonele în care se poate acumula apa.
  • Nu expuneţi dispozitivul la apă de mare, apă sărată, apă clorurată sau lichide precum sucuri de fructe, detergent lichid şi oţet.
  • Dacă dispozitivul este expus la apă netratată, precum apa clorurată dintr-o piscină, întotdeauna clătiţi dispozitivul cu apă proaspătă.
  • Dacă difuzorul sau microfonul se udă, funcţia acestora ar putea fi afectată până când se evaporă toată umezeala.
  • Evaluarea IP a dispozitivului dvs. a fost stabilită în condiţii de laborator în modul de repaus, aşadar nu trebuie să utilizaţi dispozitivul sub apă, de exemplu, pentru a face fotografii. Nu utilizaţi dispozitivul pentru a realiza fotografii în timp ce faceţi orice tip de activitate sub apă, inclusiv scufundări sau snorkeling.
  • Timpii de uscare vor varia în funcţie de mediu, dar procesul ar putea dura până la trei ore. În acest timp, încă puteţi utiliza toate caracteristicile care nu se bazează pe difuzor sau microfon – puteţi realiza fotografii, vă puteţi verifica e-mailul sau puteţi trimite mesaje text fără nicio grijă.
  • Nu utilizaţi un uscător de păr pentru uscarea componentelor ude.
  • Uzura zilnică, împreună cu deteriorarea dispozitivului, poate reduce capacitatea acestuia de a rămâne protejat împotriva prafului şi a umezelii.

  Garanţia, reparaţiile şi serviciul pentru clienţi

  Este important să ştiţi că garanţia nu acoperă deteriorarea sau defectele cauzate de abuz sau utilizarea necorespunzătoare a dispozitivului. În plus, trebuie să reţineţi că niciunul dintre accesoriile compatibile, inclusiv bateriile, încărcătoarele, dispozitivele „mâini-libere”, tastaturile şi cablurile USB, nu este rezistent la apă şi la praf în mod individual.