Ghidul fotografului: Cum să obţineţi imagini frumoase cu ajutorul camerei foto

Dacă aţi utilizat anterior o cameră foto digitală compactă, toate imaginile au fost salvate, probabil, ca fişiere JPEG. Camera foto DSLR poate produce şi aceste fişiere, dar oferă şi opţiunea de generare a fişierelor RAW. Aşadar, ce este un fişier RAW şi de ce ar fi acesta utilizat în locul fişierelor JPEG cu care sunteţi obişnuit?

Când realizaţi o imagine, senzorul camerei înregistrează o cantitate vastă de date, cu mult mai multe decât cele necesare pentru crearea unui fişier JPEG. Când camera foto procesează imaginea, trebuie să elimine o cantitate mare de date, pentru a produce un fişier mai mic. Imaginea rezultantă va fi adecvată pentru majoritatea utilizărilor pe care veţi dori să i le daţi, de exemplu, imprimarea sau partajarea imaginii prin e-mail sau pe un site Web.

Spre deosebire de un fişier JPEG, un fişier RAW nu este procesat sau comprimat de cameră. Acesta conţine toate datele înregistrate de senzor în momentul realizării imaginii. Sunt incluse o gamă mult mai largă de culori şi tonuri decât cele utilizate într-un fişier JPEG şi, de asemenea, poate avea mult mai multe detalii suplimentare în cazurile imaginilor foarte luminoase sau foarte întunecoase. Din acest moment, este denumit uneori "negativ digital". Aşa cum developarea şi tipărirea propriilor imagini într-o cameră obscură permit obţinerea unor rezultate cu mult mai bune decât cele obţinute la atelierul foto local, datele suplimentare înregistrate în fişierul RAW se pot utiliza pentru obţinerea unor imagini de o calitate mai ridicată. Este nevoie doar de puţin exerciţiu

Pentru procesarea fişierelor RAW, este nevoie de un software special de conversie a acestui format, de exemplu, Image Data Converter SR aferent camerei foto.

Când deschideţi un fişier RAW în Image Data Converter, programul afişează iniţial imaginea aşa cum ar fi arătat dacă aţi fi aplicat setările existente la camera foto în momentul realizării imaginii. Puteţi face modificări la expunere, balansul de alb, modul de culoare, contrast şi o diversitate de alte setări, până când arată exact aşa cum doriţi. Puteţi chiar afişa imaginile "înainte" şi "după" alăturat, pentru a putea vedea efectul pe care îl obţineţi. Nu trebuie să vă faceţi griji că aţi putea comite o greşeală. Când aţi terminat de reglat imaginea, puteţi salva rezultatul sub forma unui fişier TIFF sau JPEG nou. Fişierul RAW original rămâne complet nemodificat, deci puteţi reveni la acesta şi face un set complet diferit de reglaje, dacă doriţi.

Exemple de rezultate care se pot obţine dacă se alege formatul RAW în loc de JPEG:

Exemplu 1

În acest exemplu, puteţi observa cu claritate că picăturile de apă care ating podeaua nu sunt detaliate în imaginea JPEG. De asemenea, imaginea globală este lipsită de foarte multe detalii în porţiunile luminoase.

Imagine mărită

Imaginea RAW demonstrează că într-o imagine se pot vedea mult mai multe detalii, ceea ce sporeşte densitatea imaginii.

Imagine mărită

Zoom pe detaliile cu diferenţa dintre formatul RAW şi formatul JPEG

Imagine mărită

Exemplu 2

Imagine realizată în mod JPEG

În acest exemplu, imaginea a fost realizată la sfârşitul zilei, la asfinţit. Ambianţa de lumină roşie a durat numai câteva minute. Problema este de a re-crea această ambianţă roşie în imagine. În modul JPEG, imaginea este subexpusă şi culorile sunt lipsite de strălucire. Această imagine nu are nimic deosebit

Fişier RAW reglat

exemplu 2