ID articol : S700024744 / Ultima modificare : 12.07.2018Tipărire

Cum puteţi efectua o copie de rezervă a datelor dumneavoastră

  Acest articol oferă câteva instrucţiuni generale pentru a vă asigura că datele dumneavoastră sunt protejate împotriva pierderii.

  grad de dificultate Grad de dificultate:
  Intermediar
  timp necesar Timp necesar:
  Irelevant

  O copie de rezervă este o copie de siguranţă, preferabil efectuată pe un suport media extern, a datelor importante conţinute pe hard disk-ul dumneavoastră. Pierderea copiilor de rezervă a datelor reprezintă o sursă de frustrare şi pierderi financiare/de date/de timp, deci vă recomandăm insistent să vă asiguraţi că efectuaţi în mod regulat o copie de rezervă a datelor dumneavoastră.

  Câteva exemple de suporturi media externe: hard Disk USB extern, discuri optice, stick USB, memorie flash.
  Anumite site-uri web oferă, de asemenea, soluţii de copie de rezervă online.


  Opţiuni pentru efectuarea unor copii de rezervă a datelor dumneavoastră

  Instrumente pentru copie de rezervă Windows

  Windows conţine un instrument preinstalat pentru crearea şi restabilirea copiilor de rezervă.

  În Windows Vista , Backup and Restore Center (Centru copiere de rezervă şi restaurare) poate fi găsit în Control Panel (Panou de control). Vista Backup and Restore Center (Centru copiere de rezervă şi restaurare Vista) conţine o secţiune de ajutor extinsă care poate fi accesată prin executarea unui clic pe semnul de întrebare din colţul din dreapta sus.

  În Windows XP şi versiunile anterioare, această copie de rezervă poate fi accesată din Start - (All) Programs - Accessories - System Tools. (Start - (Toate) programele - Accesorii - Instrumente de sistem)
  Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că Windows XP Home nu are utilitarul de copie de rezervă preinstalat.
  Pe majoritatea sistemelor, îl puteţi găsi pe primul disc de recuperare, în folderul \VALUEADD\MSFT\Ntbackup. Pe unele discuri, acest folder lipseşte; în acest caz, aveţi următoarele opţiuni

  • Contactaţi asistenţa VAIO Link. Vă vom putea oferi aplicaţia de instalare.
  • Căutaţi aplicaţia de instalare online. Există numeroase website-uri care oferă această aplicaţie.
  • Deoarece Ntbackup este un utilitar foarte limitat, puteţi trece la opţiunea următoare.

  Instrumente de copiere de rezervă terţe

  În cazul în care doriţi să exploraţi alte opţiuni pentru gestionarea copiilor dumneavoastră de rezervă, un bun loc pentru a începe căutarea informaţiilor este articolul din wikipedia privind copiile de rezervă http://en.wikipedia.org/wiki/Backup. Acest articol conţine, de asemenea, un link la o listă de software-uri destinate copierii de rezervă: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_backup_software.

  Copiere manuală de rezervă

  Copiaţi/lipiţi fişiere importante pe un suport media extern.
  Această opţiune este cea mai puţin recomandată, deoarece necesită interacţiune manuală de fiecare dată şi este predispusă la erori umane.

  Ce se întâmplă dacă lucrurile merg prost

  a. sistemul dumneavoastră de operare a căzut şi nu aveţi o copie de rezervă recentă a datelor.

  Dacă deţineţi un model VAIO destul de recent, VAIO Recovery Center (Centru de recuperare VAIO) va conţine opţiunea Rescue Data (Recuperare date). Această opţiune oferă posibilitatea de a conecta un hard disk USB extern şi de a efectua o copie de rezervă a fişierelor de care aveţi nevoie.

  Instrucţiuni pentru Rescue Data (Recuperare date):
  Dacă partiţia de recuperare încă există, apăsaţi F10 la pornire. Rescue Data (Recuperare date) se va afişa în listă. Dacă aţi creat discuri de recuperare, puteţi porni de pe discurile de recuperare, iar opţiunea va apărea în lista opţiunilor de recuperare.
  Notă: Dacă Rescue Data (Recuperare date) nu apare în listă, calculatorul dumneavoastră VAIO nu a fost prevăzut cu acest instrument. Vă rugăm să înţelegeţi că nu vă putem pune la dispoziţie acest instrument separat.

  b. sistemul de operare a căzut şi nu aveţi acces la Rescue Data (Recuperare date).

  Aceasta este o situaţie complicată pentru care nu putem oferi o soluţie simplă, directă. Iată câteva opţiuni care pot sau nu da rezultate în funcţie de gravitatea problemei:
  • Utilizaţi un software de recuperare date terţ care permite pornirea unei aplicaţii de pe CD şi efectuarea unei copii de rezervă pe un hard disk extern. Nu putem recomanda un software specific.
  • Puteţi lua în considerare instalarea unui al doilea sistem de operare pe calculatorul dumneavoastră. În acest fel, puteţi localiza şi efectua o copie de rezervă a datelor dumneavoastră înainte de a efectua o recuperare completă a sistemului.
   Avertisment:  vă rugăm să ţineţi cont de faptul că nu vă putem oferi asistenţă în această operaţiune, care se poate dovedi destul de complicată.
  • Dacă dispuneţi de un model al cărui hard disk este uşor de scos, puteţi introduce discul într-o incintă externă USB şi accesa datele de la un alt calculator.
   Avertisment:  vă rugăm să ţineţi cont de faptul că manipulările hardware pot anula garanţia.
  • Diverse companii de IT sunt specializate în recuperarea datelor şi pot chiar recupera date de pe hard disk-uri defecte.