De ce este necesară gestionarea culorilor?

  1. Culoarea este o percepţie a omului. Ochii (şi creierul) percep informaţii spectrale, care se utilizează ca bază pentru senzaţia de culoare. Culorile verde, portocaliu sau galben, de exemplu, nu sunt decât termeni - ele nu descriu componentele spectrale ale luminii reflectate pe un obiect.

    Ca atare, este necesar un limbaj al culorilor pentru a descrie componentele spectrale ale unei anumite culori, limbaj care nu poate fi folosit de către utilizatori (de exemplu, albastru-cer, albastru intens, albastru ocean sau albastru pal). Era necesară crearea unui limbaj care să descrie toate culorile vizibile pentru oameni, folosind "cuvintele" unui computer.

    Acest limbaj se numeşte Lab, unde L simbolizează luminozitatea, iar a şi b - componentele culorii. Cu ajutorul limbajului Lab, este posibilă descrierea cu foarte mare exactitate a unei culori. Vom examina îndeaproape acest limbaj mai târziu.

    Deoarece fiecare dispozitiv de imagistică dispune de propria sa modalitate de procesare a culorii, există o metodă standard de descriere a culorii caracteristice a fiecărui dispozitiv. Aceasta contribuie la transferul unei informaţii de culoare exacte de la un dispozitiv la altul în cadrul întregului flux de lucru.

    Camerele foto digitale, monitoarele şi imprimantele cu jet de cerneală sunt, probabil, cele mai cunoscute componente ale unui flux de lucru de imagistică digitală. Dar ştiaţi că software-ul este componenta cea mai importantă a unui flux de lucru?

  2. Ce este gestionarea culorilor?

    Gestionarea culorilor descrie întregul întregul sistem din computer utilizat pentru o comunicare precisă a culorilor între componentele hardware şi cele software. Este utilizat pentru descrierea caracteristicilor de intrare ale camerei digitale, pentru controlul afişajului unei imagini pe monitor sau pentru obţinerea unei imagini tipărite care să redea exact ceea ce vedeţi pe monitor. De asemenea, este necesar să transferaţi imagini de la un software la altul, fără apariţia neconcordanţelor legate de culoare.

    Gestionarea culorilor este posibilă atât cu Microsoft Windows, cât şi cu Apple Mac OS X. Sistemul are o istorie îndelungată, cu posibilităţi tot mai mari la fiecare nouă versiune a sistemelor de operare.

    Pentru a înţelege mai uşor gestionarea culorilor, trebuie explicate câteva noţiuni.

    Profil

    Un profil se poate compara cu o mică etichetă ataşată fiecărei imagini şi fiecărui dispozitiv de imagistică. Aceste etichete descriu culorile specifice atât în sistem RGB (Red - roşu, Green - verde şi Blue - albastru), cât şi în limbajul specific de gestionare a culorilor. În acest fel, computerul şi programul cunosc echivalentul în culori din lumea reală (în Lab) care corespunde valorilor RGB ale unei imagini digitale.

    Mai mult, profilurile pot conţine valori CMYK, în locul valorilor RGB (de exemplu, pentru imprimarea offset). Deoarece rămânem în domeniul fluxului de lucru RGB pur, nu ne concentrăm, în acest text, asupra spaţiilor de culoare CMYK.

    Spaţiu de culoare

    Fiecare tip de cameră foto are propria sa modalitate de a percepe culorile, aşa cum fiecare tip de monitor are propria sa modalitate de afişare a culorilor. De asemenea, imprimantele dispun de propriul domeniu de culori ce pot fi tipărite, care variază în funcţie de tip, cerneală şi hârtie. Acest domeniu de culori poartă numele de spaţiu de culoare. Un spaţiu de culoare descrie toate culorile pe care le poate procesa un dispozitiv de imagistică.

    Cel mai comun spaţiu de culoare este sRGB. Acesta descrie spaţiul mediu de culoare pe care un monitor standard îl poate afişa. Majoritatea camerelor foto digitale pot realiza imagini în spaţiul de culoare sRGB şi majoritatea imprimantelor pot tipări imaginile corect în sRGB. Totuşi, există spaţii de culoare mai ample, precum ProPhoto RGB, Adobe RGB 1998, Wide Gamut RGB.

    Aceste spaţii de culoare se utilizează când este necesară o calitate maximă. Totuşi, în majoritatea cazurilor, sRGB este cea mai bună alegere.

    Imagine 1: Comparaţie între sRGB (interior, colorat) şi Adobe RGB (exterior, muchii)

    Profilurile pot fi înglobate în imagini, ceea ce este necesar pentru comunicarea culorilor între aplicaţiile de imagistică. Fără un profil înglobat, o aplicaţie nu ştie care sunt culorile din lumea reală pe care le conţine un fişier, deoarece valorile RGB simple nu au nicio legătură cu valorile din limbajul Lab.

    Camerele foto Sony Alpha pot realiza imagini în modul sRGB sau Adobe RGB. Dacă aţi setat camera foto să realizeze imagini în Adobe RGB, acestea vor fi vizibile cu claritate pe monitorul camerei. De asemenea, imaginile fotografiate cu Adobe RGB pot fi recunoscute printr-un caracter _ la începutul numelui fişierului (exemplu: image1234.jpg â†' sRGB; _image1234.jpg â†' AdobeRGB) Dacă aveţi în continuare dubii cu privire la spaţiul de culoare ales la realizarea imaginii, puteţi consulta informaţiile EXIF.

    Gestionarea culorilor în programul Sony Image Data Converter SR (IDC SR)

    Trebuie să setaţi numai câteva opţiuni pentru obţinerea unui flux de lucru adecvat de gestionare a culorilor. Alegeţi Settings (Setări) în meniu şi deschideţi caseta de dialog de gestionare a culorilor. Puteţi alege spaţiul de culori de lucru din partea superioară: Dacă alegeţi sRGB, Adobe RGB sau Wide Gamut RGB, IDC SR va publica întotdeauna imaginile procesate în spaţiul de culoare dorit. Dacă se alege Camera settings (Setări cameră), IDC SR va utiliza spaţiul de lucru setat în camera foto. Acesta poate fi sRGB sau AdobeRGB.

    Sub spaţiul de lucru, veţi găsi setările de culoare pentru monitor. Opţiunea va influenţa puternic aspectul imaginilor în IDC SR, deci trebuie să o urmăriţi şi - ocazional - să verificaţi dacă setările sunt cele corespunzătoare. Dacă nu aveţi un anumit profil de monitor instalat în sistem, alegeţi sRGB.

    În cazul în care monitorul a fost furnizat cu un profil de afişare generic, instalaţi acest profil în sistemul de operare şi apoi alegeţi-l în opţiunea Other monitor profile (Alt profil de monitor).

    Pentru un flux de lucru profesional, este necesară calibrarea monitorului (şi a imprimantei). Profilurile de monitor individuale create cu soluţii de gestionare a culorilor create de terţi pot fi, de asemenea, selectate în secţiunea de profil al monitorului din meniul de gestionare a culorilor.

    În cazul în care calibrarea s-a realizat corect şi s-a ales profilul rezultant în meniu, se poate obţine o calitate foarte fiabilă a afişării culorilor în programul Image Data Converter.

    Afişarea corectă a culorilor în diferite software-uri de imagistică

    Dacă vă place să lucraţi cu software-uri de imagistică suplimentare, realizate de terţi producători, asiguraţi-vă că setările de gestionare a culorilor în aceste software-uri de imagistică sunt identice cu cele setate în programul Image Data Converter, pentru a obţine o afişare corectă a culorilor!