SEL2470GM
G Master
Interviul cu inginerii
Inginerii Sony prezintă conceptul din spatele seriei de obiective G Master, născută din inovaţie tehnologică şi proiectare optică fără compromis.
G Master
Inginerii Sony prezintă conceptul din spatele seriei de obiective G Master, născută din inovaţie tehnologică şi proiectare optică fără compromis.
Planificarea produselor
Akira Shiraishi
Shiraishi:
În 2013, când am lansat seria α7, am acordat prioritate obiectivelor cu zoom F4 şi obiectivelor relativ mici cu distanţă focală fixă, pe baza conceptului de formă compactă şi performanţă înaltă. În acest context, mulţi clienţi ne-au cerut obiective cu zoom F2.8 şi cu distanţă focală fixă F1.4.
Între timp, corpurile de cameră evoluaseră deja de la cele α7R, cu o rezoluţie de 36,4 milioane de pixeli, la cele α7R II, cu cca 42,4 milioane de pixeli şi aveau stabilizare a imaginii pe 5 axe.
Tehnologia senzorilor de imagine progresează constant şi credem că rezoluţia înaltă este o valoare universală care va deveni tot mai importantă. Bokeh-ul este altă valoare universală şi ambele vor avea mare căutare. În acest sens, dezvoltând obiectivele cu zoom F2.8 cu diafragmă largă şi pe cele F1.4 cu distanţă focală fixă, am lansat o nouă marcă axată pe combinarea eficientă a înaltei rezoluţii cu bokeh-ul.
Deoarece Sony ştie viitorul senzorilor de imagine, acest obiectiv va rămâne relevant chiar dacă camerel foto evoluează constant
Cele trei produse pe care le-am dezvoltat sub noua marcă G Master sunt obiectivul cu zoom standard FE 24–70mm F2.8 GM, care vizează rezoluţia clasei de obiective cu distanţă focală fixă la orice distanţă focală, obiectivul de portrete FE 85mm F1.4 GM, care pune accentul pe redarea bokeh-ului de la focalizarea cea mai clară şi până în fundal, şi teleobiectivul cu zoom FE 70–200mm F2.8 GM OSS, dedicat capturării unei rezoluţii intense la maximum de zoom şi a bokeh-ului în spectrul de portret.
Aceste obiective au o varietate de tehnologii inovatoare, inclusiv elementele XA (asferic extrem) dezvoltate recent. Sony este lider în producerea senzorilor de imagine şi are o viziune clară asupra evoluţiei acestora. Cred că menirea seriei G Master este să anticipeze acest progres şi să asigure obiective relevante multă vreme în viitor.
Director general adjunct, Departament proiectare mecanică obiective
Masanori Kishi
Kishi:
La dezvoltarea seriei G Master am adoptat un element de obiectiv XA (asferic extrem) cu o acurateţe a suprafeţei de 0,01 microni. În primul rând, obiectivele asferice sunt foarte greu de fabricat şi a fost o provocare pentru noi să vedem cât de mult putem perfecţiona acurateţea suprafeţei.
Concret, când am dezvoltat această tehnologie am colaborat cu inginerii dintr-o unitate de producţie care ţine de Sony Global Manufacturing & Operations Corporation din prefectura Aichi, Japonia şi unde există tehnologii de producere a obiectivelor asferice. După ce am revizuit complet fiecare proces de fabricare, am introdus unul nou.
Am încredere că obiectivele XA pe care în sfârşit am putut să le producem sunt de cea mai bună calitate. Cred că motivul pentru care am putut să le perfecţionăm atât de mult a fost posibilitatea de a folosi tehnologiile unice brevetate de Sony şi de a le dezvolta în strânsă colaborare cu unitatea de producţie.
Elementele de obiectiv XA (asferic extrem) maximizează performanţa celorlalte elemente de obiectiv pentru a se obţine înaltă rezoluţie şi bokeh natural
De obicei, când proiectăm obiective, nu dăm tuturor elementelor de obiectiv aceeaşi eficienţă şi sensibilitate, ci ajustăm optim proiectul atribuind roluri fiecărui element. Am procedat la fel şi cu G Master: deoarece avem un element XA cu o mare acurateţe a suprafeţei, putem oferi caracteristici precum sensibilitatea şi capacitatea de compensare a aberaţiilor. Astfel, putem mări capacitatea întregului obiectiv de a oferi o rezoluţie mai înaltă ca oricând.
Cred că G Master poate să obţină atât rezoluţii din centrul până în colţurile imaginii, cât şi bokeh foarte natural datorită tocmai posibilităţii de a crea elemente XA cu o acurateţe extrem de mare, de 0,01 microni, a suprafeţei. Nu este exagerat să spunem că seria G Master nu ar fi fost posibilă dacă nu am fi dezvoltat elementele de obiectiv XA.
Crearea unei combinaţii mai eficiente de elemente incompatibile cu o frecvenţă de 50 de perechi de linii per milimetru ca punct de referinţă pentru MTF
Kishi:
Deoarece înalta rezoluţie şi bokeh-ul frumos sunt în mod natural incompatibile, este foarte dificil să le reuneşti în forma lor supremă. Privind rezoluţia, am adoptat ca referinţă pentru proiectare un MTF1 cu o frecvenţă spaţială de 50 de perechi de linii/mm, adică standardul cel mai dificil de până acum.
O frecvenţă spaţială mai mare înseamnă reproducerea mai bună de către obiectiv a modificărilor subtile de contrast. Pentru a obţine aşa ceva, am eliminat complet la proiectare mai multe tipuri de aberaţii optice, precum cele cromatice şi comele. Concret, pentru a elimina aberaţiile din colţurile imaginii, am repetat numeroase simulări, excluzând pe rând aberaţiile până când am obţinut proiectul optic final.
Evident că doar obţinând o frecvenţă spaţială mai mare nu iese garantat un obiectiv bun deoarece pot exista multe componente cu frecvenţă joasă în funcţie de subiectul de capturat. În fond, scopul trebuie să fie o fotografie frumoasă, deci ce contează este obţinerea unui proiect bine echilibrat de la frecvenţele joase până la cele înalte.
La proiectarea obiectivului, pe măsură ce mărim rezoluţia, trebuie să verificăm mereu bokeh-ul. Astfel, am folosit simularea bokeh-ului pentru a ne asigura că nu era afectat negativ odată cu îmbunătăţirea performanţei MTF.
În concluzie, bokeh-ul este de mai multe tipuri, fiind un subiect foarte complex. De exemplu, de prim-plan şi de fundal şi de distanţă mică până la distanţă mare. Deoarece tipul bokeh-ului variază şi în funcţie de distanţa focală, nu este ceva care să poată fi evaluat doar prin simulare.
Astfel, simulările de bokeh trebuie integrate cu pricepere, punând în practică experienţa şi know-how-ul acumulate de Sony. Astfel, căutăm mereu bokeh-uri care să fie apreciate de clienţi.
Imagini cu simularea bokeh-ului
Shiraishi:
La proiectarea optică există mai multe elemente care au impact asupra bokeh-ului, iar eliminarea lor completă este dificilă. Deoarece este normal să fie diferenţe de la un produs final la altul, obiectivele din seria G Master sunt verificate individual în procesul de producţie şi ajustate pentru a avea garanţia că produc un bokeh ideal înainte de a fi expediate.
Pentru a efectua aceste ajustări, trebuie să construiţi echipamente noi de ajustare şi să echipaţi obiectivul cu un mecanism de ajustare. Mecanismele pentru implementarea acestei etape de procesare trebuie create din timp. Totuşi, dacă ajustăm astfel bokeh-ul, le putem oferi clienţilor obiective de cea mai bună calitate şi cred că o astfel de atitudine şi gândire reprezintă o parte importantă a mentalităţii G Master.
FE 85mm F1.4 GM şi FE 70–200mm F2.8 GM OSS includ o diafragmă circulară cu 11 lame, o noutate absolută în ce priveşte obiectivele α. Dezvoltarea diafragmei actuale cu 11 lame a fost inspirată din nevoia de a păstra circularitatea formelor bokeh la cel mai mare nivel posibil în cazul în care diafragma este larg deschisă. Un alt avantaj al măririi numărului de lame este compactarea unităţilor de diafragmă cu diametru foarte mare.
Obiectivele sunt ajustate fiecare în parte în timpul procesului de fabricare pentru a avea garanţia că produc bokeh-ul ideal
Bokeh cu o diafragmă cu 11 lame
Bokeh cu o diafragmă cu 7 lame
Rezoluţia şi bokeh-ul sunt optimizate prin proiectarea optică, apoi sunt testate cu ajutorul tehnologiei de acţionare Sony
Kishi:
Chiar dacă obţii un echilibru între înaltă rezoluţie şi bokeh şi atingi cel mai înalt nivel de performanţă, nu vei avea şansa să te bucuri de această performanţă dacă nu ai o acurateţe a focalizării pe măsură. Astfel, a fost obligatorie şi obţinerea acurateţei absolute. Pentru a valorifica din plin performanţa obiectivului, pe care proiectanţii optici o îmbunătăţeau la maximum, am dotat seria G Master cu capacităţi incredibile de focalizare combinând inovatoarele actuatoare Sony, create folosind tehnologii brevetate, cu mecanisme optimizate pentru trăsăturile optice ale fiecărui obiectiv.
Pentru FE 70–200mm F2.8 GM OSS, problema greutăţii lentilei de focalizare este rezolvată divizând grupul de focalizare (care, de obicei, are o singură bucată), greutatea fiind astfel distribuită. Mai mult, combinând grupurile de focalizare cu actuatoare independente şi controlându-le separat, obiectivul focalizează mai precis nu numai pentru imagini statice, ci şi pentru înregistrări video. Divizarea grupului de focalizare creează şi o structură flotantă ce face posibilă corectarea eficientă a diverselor aberaţii la toate distanţele faţă de subiect. Datorită structurii flotante, ce permite control complet separat, puteţi ajusta poziţia fiecărui element al obiectivului ajungând la poziţia ideală într-un mod imposibil în cazul structurii flotante tipice, putând valorifica din plin performanţa intrinsecă a obiectivului.
1. Motor SSM cu acţionare prin inel 2. Motor liniar
Tehnologia de acţionare inovatoare permite un stil de fotografiere complet diferit
În plus, FE 85mm F1.4 GM şi FE 70–200mm F2.8 GM OSS au sisteme SSM cu acţionare prin inel de nouă generaţie, care, faţă de cele anterioare, optimizează FA pentru contrast în obiectivele cu montură A de pe camerele foto mirrorless cu obiective interschimbabile. Aceste camere au nevoie la focalizare de un mic dispozitiv de acţionare oscilant, adică este nevoie de rotire lină.
Această rotire mai fină a sistemului SSM cu acţionare prin inel se obţine prin dotarea lui cu un rulment. FE 85mm F1.4 GM este prevăzut şi cu doi senzori de poziţie care detectează şi controlează direct lentila de focalizare. Excelentul sistem SSM cu acţionare prin inel, cei doi senzori de detectare a poziţiei şi mecanismul avansat de acţionare fac posibilă controlarea poziţiei obiectivului la nivel de 1 micron, permiţând o FA de înaltă precizie.
Kishi:
Sper din tot sufletul că oamenii vor încerca funcţia „Focalizare automată a ochilor”, care fixează focalizarea pe ochii subiectului (rezultatul unei combinații dintre FE 85mm F1.4 GM şi seria α7), deoarece cred că de îndată îşi vor da seama de acurateţea mare a focalizării acestui obiectiv. Obiectivele tradiţionale 85mm F1.4, din cauza adâncimii limitate a câmpului, au avut uneori probleme cu focalizarea completă a ochilor la FA.
Deoarece mulţi profesionişti focalizează precis doar manual cu obiectivele 85mm F1.4, cred că este minunat că am putut să facilităm atingerea acelui nivel de acurateţe cu FA. Deşi 85mm F1.4 are o adâncime foarte redusă a câmpului, am obţinut o acurateţe suficientă pentru a duce lentilele de focalizare la nivelul la care fotografii să poată focaliza nu numai pupila, ci şi pleoapele, vârfurile genelor, suprafaţa pupilei sau reflexiile, în funcţie de intenţie.
Inovatoarea tehnologie de acţionare integrată în aceste obiective este ce ne-a permis să obţinem acest nivel de acurateţe. Cred că rezultatul va fi un stil de fotografiere complet diferit deoarece înainte fotografii trebuiau să se concentreze pe focalizarea precisă, iar acum sunt liberi să schimbe unghiul de vizualizare şi să lase subiectul să se mişte ţinând în acelaşi timp focalizarea pe pupile.
Un mesaj de la Akira Shiraishi
Am o afecţiune deosebită pentru obiectivul FE 85mm F1.4 GM. Acum zece am fost intervievat despre obiectivul 85mm F1.4 cu montură A. Printre obiectivele α, 85mm F1.4 este ceva legendar, cu specificaţii excepţionale. Cred că este un obiectiv demn să reprezinte marca α.
Când am creat acest nou obiectiv 85mm F1.4, mi-am dorit să devină modelul suprem, care să le întreacă pe toate cele precedente. Cred că am realizat exact acest lucru şi sper că şi alţii ne vor împărtăşi sentimentele pe care le avem faţă de FE 85mm F1.4 GM. Ascultând cu adevărat părerile clienţilor despre seria F4, am putut să îmbunătăţim performanţele celorlalte două obiective din seria G Master, FE 24-70mm F2.8 GM şi FE 70-200mm F2.8 GM OSS. Sper că clienţii actuali ai seriei F4 vor încerca şi aceste noi modele F2.8.
Un mesaj de la Masanori Kishi
Pregătind lansarea simultană a acestor trei excepţionale obiective de sub noua marcă G Master, noi, cei de la departamentul de dezvoltare, am ridicat în permanenţă ştacheta înglobând în fiecare obiectiv cât mai multe calităţi posibile, inclusiv operabilitate extrem de precisă, fără a face niciun compromis. De la lansarea seriei α7, am primit nenumărate opinii şi informaţii preţioase de la mai mulţi utilizatori profesionişti.
Am scos aceste produse pe piaţă executând fiecare detaliu în funcţie de finalitatea logică – indiferent dacă a fost vorba despre operabilitate, performanţă sau alte aspecte – în aşa fel încât să luăm în calcul părerile acestor utilizatori. Consider că am creat nişte obiective pe care chiar le pot recomanda cu încredere şi voi fi fericit când voi vedea oameni care le folosesc cu adevărat şi se distrează făcând fotografii cu ele.
PRODUSE NOI
Înalta rezoluţie şi efectul bokeh se alătură în obiective ce vor continua să ofere cea mai bună performanţă cu cele mai avansate camere, pentru mulţi ani de acum înainte.