NOŢIUNI DE BAZĂ PENTRU OBIECTIV

Terminologii ale obiectivelor

Diafragmă circulară

În general, dacă o diafragmă utilizează 7, 9 sau 11 lamele ale diafragmei, atunci forma acesteia devine un poligon cu 7, 9 sau 11 laturi când diafragma e micşorată. Cu toate acestea, acest lucru are un anumit efect nedorit, prin aceea că defocalizarea surselor de lumină punctiforme apare poligonal, nu circular. Obiectivele α depășesc această problemă printr-un design unic, care păstrează diafragma aproape perfect circulară din setarea larg deschisă atunci când aceasta este închisă cu 2 opriri. Ca rezultat, se poate obţine o defocalizare mai uniformă, mai naturală.

Compararea designului diafragmei [1] Diafragmă convențională [2] Diafragmă circulară

Sticlă ED cu dispersie extrem de scăzută/sticlă Super ED

Pe măsură ce distanţele focale devin mai lungi, obiectivele convenționale construite cu sticlă optică întâmpină dificultăți în ce priveşte aberațiile cromatice și, ca rezultat, imaginile au un contrast mai mic, o calitate a culorii mai scăzută și o rezoluție mai mică. Pentru a contracara astfel de probleme, a fost dezvoltată sticla ED și este inclusă în anumite obiective. Aceasta îmbunătățește în mod dramatic aberațiile cromatice la intervalele teleobiectivelor și oferă un contrast superior pe întreaga imagine, chiar și la setări mari ale diafragmei. Sticla super ED oferă o compensare îmbunătățită a aberației cromatice.

[1] Sticlă [2] Sticlă ED[3] Sticlă super ED [4] Plan focal

Protecţie multistrat

Cu toate că cea mai mare parte din lumina care cade pe o sticlă optică se transmite direct prin aceasta, o parte se reflectă la suprafața obiectivului, provocând pete albe sau reflexii parazite. Pentru a evita această problemă trebuie să fie aplicat un strat subțire anti-reflexie pe suprafața obiectivului. Obiectivele α utilizează exclusiv acoperirea cu mai multe straturi pentru a suprima eficient astfel de probleme pe un spectru larg de lungimi de undă.

Strat antireflexie din nanocristale

Tehnologia originală a stratului antireflexie din nanocristale de la Sony produce un strat pe obiectiv, care are o nano-structură regulată definită cu precizie, ce permite transmiterea corectă a luminii în timp ce suprimă în mod eficient reflexiile ce pot cauza pete albe şi reflexii parazite. Caracteristicile de suprimare a reflexiei ale stratului antireflexie din nanocristale sunt superioare stratului antireflexie convențional, inclusiv straturi care utilizează o nano-structură neregulată, oferind o îmbunătățire notabilă pentru claritate, contrast și calitatea generală a imaginii.

[1] Lumină incidentă [2] Lumină reflectată [3] Lumină transmisă [4] Sticlă [5] Strat antireflexie [6] Strat antireflexie din nanocristale

Fotografie realizată cu stratul protector antireflexie din nanocristale

Cu antireflexie din nanocristale

Fotografie realizată fără stratul protector antireflexie din nanocristale

Fără antireflexie din nanocristale

Lentilă asferică

Aberația sferică este o ușoară nealiniere a razelor de lumină proiectate pe planul imaginii printr-un obiectiv sferic simplu, cauzată de diferențele de refracție, în diferite puncte de pe obiectiv. Acea aliniere greșită poate degrada calitatea imaginii în obiectivele cu diafragmă mare. Soluția e utilizarea unui sau a mai multor elemente speciale în formă „asferică” în apropierea diafragmei pentru restabilirea alinierii la planul imaginii, menținând claritatea și contrastul ridicate, chiar și la diafragmă maximă. Elementele asferice pot fi utilizate și în alte puncte de pe drumul optic pentru a reduce distorsiunea. Elementele asferice bine proiectate pot reduce numărul total de elemente necesare, reducându-se astfel mărimea și greutatea totală a obiectivelor.

[1] Obiectiv sferic [2] Obiectiv asferic [3] Plan focal

Asferic avansat

Elementele Asferic avansat (AA) reprezintă o variantă evoluată, oferind un raport extrem de mare al grosimii între centru și periferie. Elementele AA sunt extrem de dificil de produs, depinzând de cea mai avansată tehnologie de turnare disponibilă pentru a realiza în mod constant și cu precizie forma necesară și acuratețea suprafeţei. Rezultatul este reproducerea și redarea îmbunătățite semnificativ.

Obiectiv XA (asferic extrem)

Obiectivele asferice sunt mult mai dificil de fabricat decât tipurile sferice simple. Noile elemente obiectiv XA (asferic extrem) ating o precizie de suprafață extrem de mare, care este menținută în intervalul de 0,01 microni , printr-o tehnologie inovatoare de fabricație, pentru o combinație fără precedent a înaltei rezoluţii și a celui mai frumos efect bokeh pe care le-aţi văzut vreodată.

[1-1] Suprafaţă convenţională a obiectivelor asferice [1-2] Rezultat bokeh nedorit [2-1] Suprafaţă obiective XA (extrem asferice) [2-2] Rezultat aspectuos al efectului bokeh

Stratul protector ZEISS® T* 

E bine cunoscut faptul că tehnologia de acoperire a obiectivelor – depunere de vapori într-un strat subțire, uniform pe suprafața obiectivelor pentru reducerea reflexiilor și pentru maximizarea transmisiei – a fost inițial un brevet ZEISS. De asemenea, compania ZEISS a dezvoltat și dovedit eficacitatea acoperirii multistrat pentru obiectivele fotografice, iar aceasta este tehnologia care a devenit stratul de protecţie T*.

Până la introducerea obiectivelor acoperite, suprafața obiectivului reflecta un procent mare din lumina care intra, reducându-se astfel transmisia și făcând dificilă utilizarea mai multor elemente în designul obiectivului. Straturile eficiente au făcut posibilă proiectarea sistemelor optice mai complexe, ce au oferit performanțe semnificativ îmbunătățite. Reflexia internă redusă a contribuit la reducerea la minim a petelor albe și la un contrast ridicat.

Stratul de protecţie ZEISS T* nu e aplicat pur și simplu pe orice obiectiv. Simbolul T* apare numai pe obiective cu mai multe elemente, în care a fost atinsă performanța necesară pe parcursul întregului drum optic, și, prin urmare, e o garanție pentru cea mai înaltă calitate.

[1] Sursă de lumină [2] Senzor de imagine [3] Reflexie redusă

Focalizare internă (IF)

Doar grupurile de mijloc ale sistemelor optice sunt deplasate pentru a realiza focalizarea, ceea ce păstrează intactă lungimea totală a obiectivului. Beneficiile includ autofocalizarea rapidă și o distanță de focalizare minimă scurtă. De asemenea, filetul filtrului din partea frontală a obiectivului nu se rotește, ceea ce este convenabil dacă utilizaţi un filtru de polarizare.

Focalizare posterioară (RF)

Deplasând doar grupul posterior de obiective pentru focalizare, obiectivul permite operarea FA rapidă și o distanță minimă de focalizare mai scurtă. De asemenea, deoarece partea din față a obiectivului nu se rotește, este îmbunătățită operabilitatea atunci când fotografiați cu un filtru de polarizare atașat.

Montură din aliaj de aluminiu a obiectivului

Aliajul de aluminiu este utilizat în construcția obiectivelor G Lens și a altor obiective de top, pentru a asigura o performanță optică ridicată. Acest material este ușor, durabil și foarte rezistent la efectele schimbărilor de temperatură.

Limitator focalizare (FRL)

Această funcție economisește ceva timp în timpul operării FA stabilind o limită pe intervalul de focalizare. În obiectivele macro, această limită poate fi fie pe intervalul de aproape, fie pe cel de departe (conform ilustraţiei). În SAL70200G, limita este stabilită numai pe intervalele de departe. În SAL300F28G, focalizarea poate fi limitată fie la un interval de departe, fie la un interval pe care îl specificați dvs.

Buton focalizare fixă (FHB)

După ce ați reglat focalizarea la locul dorit, apăsarea acestui buton de pe montura obiectivului va menține obiectivul blocat la acea distanță de focalizare. Funcția de previzualizare poate fi atribuită şi acestui buton prin setările personalizate ale camerei.

Motor Direct Drive Super Sonic Wave (DDSSM)

Este utilizat un nou sistem DDSSM pentru poziţionarea de precizie a grupului cu focalizare ridicată, necesară pentru formatul de cadru întreg, care permite o focalizare precisă chiar şi la o adâncime redusă a câmpului. Sistemul de acţionare DDSSM este şi extrem de silenţios, cea ce îl face ideal pentru înregistrarea de filme în care focalizarea se schimbă constant în timpul filmării scenei.

Super Sonicwave Motor (SSM)

SSM este un motor piezoelectric care contribuie la funcţionarea uniformă şi silenţioasă a focalizării automate. Motorul produce un cuplu mare la rotaţie mică şi asigură răspunsuri de pornire şi de oprire imediate. Totodată, este extrem de silenţios, contribuind la silenţiozitatea mecanismului de focalizare automată. Obiectivele cu motor SSM sunt echipate, de asemenea, cu un detector de poziţie care detectează direct gradul de rotire a obiectivului, factor ce îmbunătăţeşte precizia de ansamblu a focalizării automate.

Motorul SSM este compus dintr-un rotor (stânga) şi un stator (dreapta) pe care sunt montate elemente piezoelectrice.

Sistem de măsurare a bliţului de tip ADI

Sistemul de măsurare a bliţului cu integrare avansată a distanţei este disponibil atunci când blițul încorporat sau bliţul extern HVL-F60M/HVL-F43M/HVL-F20M este utilizat împreună cu un obiectiv care are incorporat un codificator de distantă încorporat.* Acesta prevede măsurarea automată care este, practic, neafectată de reflexia subiectelor sau mediilor. Informații precise despre distanță se obțin prin codificator, iar aceste date sunt utilizate pentru a compensa în mod corespunzător puterea blițului. Astfel se obțin expuneri bune mai fiabile decât ale sistemelor de măsurare a bliţului convenționale TTL (prin obiectiv), care pot fi derutate de subiecte şi fundaluri prea reflectante sau prea întunecate.

Codificator de distanţă

Codificatorul de distanţă este o componentă a obiectivului care detectează în mod direct poziția mecanismului de focalizare și trimite un semnal către CPU pentru a măsura distanța față de subiect. În timpul fotografierii cu bliț, aceste date sunt foarte utile pentru a calcula cât de mult bliț e necesar pentru scenă. Codificatorul de distanţă joacă un rol esențial în măsurarea bliţului de tip ADI, ceea ce oferă o mare precizie pentru măsurarea bliţului, ce nu este afectată de reflexia subiectelor sau fundalurilor.

Smooth Autofocus Motor (SAM)

Mai degrabă decât să utilizeze motorul de acţionare a focalizării în corpul camerei, obiectivele SAM dispun de un motor de focalizare automată încorporat în obiectiv, care acţionează direct grupul elementului de focalizare. Deoarece motorul încorporat rotește direct mecanismul de focalizare, operarea este semnificativ mai lină și mai silențioasă decât la sistemele de acționare convenționale cuplate cu focalizare automată.

Stabilizare optică a imaginii în obiectiv (OSS)

Senzorii giroscop încorporaţi în obiectiv detectează chiar și cea mai mică mișcare, iar obiectivul de stabilizare este deplasat exact, pentru a contracara orice neclaritate a imaginii care ar putea apărea. Utilizarea motoarelor de precizie, liniare, silențioase și tehnologia moștenită de la camerele video profesionale de top ale Sony au ca rezultat stabilizarea imaginii extrem de eficientă, silenţioasă, care contribuie la înalta calitate a filmelor şi fotografiilor.

Mod Activ (Mod Activ OSS)

Deplasarea în timpul filmărilor înseamnă mai mult tremurat al camerei, ce poate provoca neclaritate. Deși sistemele convenționale de stabilizare a imaginii nu au fost eficiente pentru compensarea acestui tip de mișcare, „Mod Activ” utilizează o gamă mai largă de mișcare pentru obiectivele de compensare, realizând o stabilizare îmbunătățită față de o gamă mai mare de mișcări ale camerei. Stabilizarea la capătul larg al intervalului de zoom este îmbunătățită semnificativ, facilitând filmarea portabilă cu o neclaritate minimă a imaginii.

Zoom motorizat fluent, flexibil (PZ)

Obiectivele cu montură α de la Sony care au zoom motorizat, oferă un control îmbunătăţit și un potențial expresiv pentru realizarea filmelor, cu zoomul uniform, constant, care e dificil de realizat manual. Şi detaliile precum accelerarea și decelerarea lină sunt importante, și, desigur, urmărirea este excelentă de la un capăt la celălalt. Toate acestea sunt posibile printr-un amestec dintre tehnologia matură a camerelor video Sony şi inovarea de ultimă generaţie, de la designul optic şi mecanic, până la tehnologia dispozitivelor de acționare originale Sony, care sunt, toate, reunite de producţia internă exigentă. Zoomul intern e o altă caracteristică benefică: lungimea obiectivului rămâne constantă în timpul zoomului, iar cilindrul nu se rotește, astfel putând fi utilizate polarizatoare și alte filtre dependente de poziție fără a fi nevoie de un sprijin suplimentar.

Optică de mișcare cursivă (SMO)

SMO (tehnologia optică pentru filme cursive) este un concept de design optic de la Sony pentru obiectivele interschimbabile, care este proiectat special pentru a obţine cea mai bună calitate posibilă şi cea mai înaltă rezoluţie pentru imaginile filmate.

Designul SMO abordează trei probleme principale care sunt deosebit de importante pentru realizarea de filme:

- Respirația focalizată (unghiul de instabilitate din timpul focalizării) este redusă la minim în mod eficient printr-un mecanism intern de focalizare de precizie.

Schimburi de focalizare mici, ce pot apărea în timp ce zoomul este eliminat printr-un mecanism special de ajustare a urmăririi.

- Deplasarea laterală a axei optice în timpul zoomului e eliminată printr-un mecanism de zoom intern ce păstrează constantă lungimea obiectivului pe toate distanțele focale.

Nivelul cerințelor preciziei solicitate implică atât designul exigent, cât și monitorizarea constantă în timpul fabricației, însă beneficiile pentru filmările cu obiective cu diafragmă mare, în special pe senzorii de format mare, sunt spectaculoase şi merită efortul.

Acoperire cu fluor

Elementul din faţă al oricărui obiectiv este expus la apă, noroi, ulei, amprente şi alte impurităţi care pot să compromită calitatea imaginii şi, în unele cazuri, să deterioreze obiectivul. Sony vă oferă o soluţie convingătoare cu un element frontal acoperit cu fluor care rezolvă mai eficient contactul cu lichidele, reducând gradul de umezire a obiectivului şi respingând eficient impurităţile. Orice murdărie pe bază de apă sau ulei care se prinde de obiectiv poate fi ştearsă cu uşurinţă. Pe lângă protejarea obiectivelor preţioase, stratul de fluor vă scapă de griji şi menţine obiectivele curate pe teren.