Imagine cu acoperișul unei fabrici cu panou solar și logo „SONY” Imagine cu acoperișul unei fabrici cu panou solar și logo „SONY”

Producție ecologică Sony

Diagramă prezentând ciclul de viață al unui produs, de la producție la reciclarea materialelor, cu etichetele: [1] Fabricarea produselor în unitățile de producție [2] Logistică [3] Utilizarea produselor de către clienți [4] Extragerea resurselor și eliminare [5] Unități de reciclare [6] Fabricarea pieselor de către furnizori [7] Extragerea resurselor

Produse mai bune pentru clienți și pentru mediu

La Sony, ne dorim să creăm produse mai bune atât pentru clienți, cât și pentru mediu. Planul nostru de mediu, „Road to Zero”, înseamnă să înțelegem impactul produselor în întregul ciclu de viață, inclusiv achiziționarea materiilor prime, producția, logistica, utilizarea de către clienți, reciclarea și eliminarea și implementarea inițiativelor de mediu în unitățile de producție.

[1] Fabricarea produselor în unitățile de producție  [2] Logistică  [3] Utilizarea produselor de către clienți  [4] Extragerea resurselor și eliminare  
[5] Unități de reciclare  [6] Fabricarea pieselor de către furnizori  [7] Extragerea resurselor
Imagine cu acoperișul unei fabrici, acoperit cu panouri solare Imagine cu acoperișul unei fabrici, acoperit cu panouri solare

Energie

Energia este esențială pentru producție, dar ne străduim să reducem consumul de energie și impactul produselor noastre asupra mediului, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră asociate.
Diagramă ilustrând sistemele convenționale și noi (cu eficiență ridicată) de răcire și refrigerare

Echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic

Contribuim la conservarea energiei utilizând echipamente de răcire și aer condiționat cu eficiență ridicată și echipamente bazate pe invertoare în unitățile noastre de producție. De exemplu, Sony EMCS (Malaysia) Sdn. Bhd (SOEM) a introdus echipamente de răcire cu eficiență ridicată în mod specific pentru economisirea energiei. În mod normal, este nevoie de cantități mari de apă rece pentru a asigura funcționarea sistemului de aer condiționat în zonele de producție, utilizând pompe de mari dimensiuni. Prin utilizarea unor pompe individuale compacte pentru fiecare aparat de aer condiționat și a unui sistem care le activează doar cât este necesar, consumul de energie a fost redus cu 40%.

Diferența dintre un sistem general de aer condiționat (stânga) și sistemul utilizat la SOEM (dreapta)
[1] Pompe de mari dimensiuni, care funcționează continuu [2] Echipament de răcire [3] Pompe mici, care funcționează doar când este nevoie [4] Echipament de răcire cu eficiență ridicată
Imagine cu pompe compacte utilizate pentru asigurarea eficienței echipamentului de refrigerare din fabrică

Răcire cu eficiență ridicată

Imagine cu pompe compacte utilizate pentru asigurarea eficienței unității de refrigerare

Pompe compacte

Vizualizarea consumului de energie

De asemenea, vizăm o serie de inițiative ecologice la scară mică, precum oprirea alimentării electrice în timpul vacanțelor, utilizarea iluminării cu LED și gestionarea sistemelor de aer condiționat care, combinate, pot contribui la reducerea consumului de energie la nivelul fabricilor. În cadrul unității Kohda din Japonia, consumul de electricitate este tradus vizual pentru a crește conștientizarea problemelor de mediu. Vizăm combinarea punctelor forte în ceea ce privește detecția și măsurarea pentru a implementa noi tehnologii de mediu, precum monitorizarea de mediu bazată pe IoT.
Imagine cu panou utilizat pentru vizualizarea consumului de energie în unitatea de producție
Panou la  Sony Global Manufacturing & Operations Corporation, unitatea de producție Kohda pentru vizualizarea consumului de energie
Imagine cu acoperișul fabricii Sony EMCS (Malaysia) acoperit cu panouri solare
Acoperișul Sony Technology (Thailand)  Co., Ltd. cu panouri solare, o sursă de energie regenerabilă care nu emite gaze cu efect de seră.

Vizăm utilizarea energiei electrice regenerabile în procent de 100%

Sony Group vizează să folosească 100% electricitate regenerabilă până în 2030, printr-o combinație de măsuri, inclusiv introducerea de panouri solare și achiziționarea de certificate de electricitate regenerabilă. În Grupul Sony Divertisment, tehnologie și servicii (ET&S), ne apropiem de atingerea obiectivului de 100% energie regenerabilă, cu Japonia/Asia de Est și Pan Asia, care vor finaliza tranziția în anul fiscal 2023.
Imagine cu apă cu mici valuri Imagine cu apă cu mici valuri

Resurse și apă

Pentru a reduce impactul asupra mediului, analizăm resursele și apa utilizate în producție, încercând să reducem deșeurile produse de unitățile noastre.

Reutilizarea și reciclarea materialelor secundare

Reducem deșeurile prin reutilizarea și reciclarea materialelor secundare, precum ambalajele utilizate pentru transportul pieselor. În 2021, Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd.0 a reciclat și reutilizat 1,9 milioane de pernițe de amortizare, 3.000 de cutii pentru transportul panourilor de televizor și 15.000 de cutii pentru protejarea pieselor în timpul transportului aerian.
Imagini materiale secundare reutilizate în producție: pernițe de amortizare (stânga) și ambalaje de carton (dreapta)
Materiale de amortizare (stânga) și cutii pentru transportul panourilor TV (dreapta) reutilizate

Vizăm o contribuție zero la utilizarea gropilor de gunoi

Vizăm o utilizare a gropilor de gunoi de 1% sau mai puțin. Grație eforturilor de reducere a deșeurilor, Sony Technology (Thailand) Co., Ltd. a atins o rată de utilizare a gropilor de gunoi sub 0,1% din 2020 și vizează să păstreze această valoare pe viitor.
Diagramă ilustrând rata de utilizare a gropilor de gunoi de către Sony Technology (Thailand). Obiectiv de rată de utilizare a gropilor de gunoi de 1% sau mai puțin, cu rată de utilizare reală sub 0,1% din 2020.
[1] Rată de utilizare a gropilor de gunoi de către Sony Technology (Thailand) Co., Ltd.  [2] Utilizarea gropilor de gunoi în procent [3] Obiectiv privind utilizarea gropilor de gunoi

Reciclarea apei

În ET&S, depunem eforturi pentru a reutiliza apa folosită pentru curățarea pieselor, condensul din sistemul de aer condiționat, ploaia și apa din izvoare. Sony Digital Products (Wuxi) Co., Ltd. (SDPW) (China) a reamplasat țevile pe acoperiș pentru o mai bună detectare și remediere a scurgerilor.
Diagramă (stânga) și imagine (dreapta) ilustrând trecerea apei prin țevi deasupra solului, pentru simplificarea întreținerii în cazul unor scurgeri și imagine cu țeavă cu apă în dreapta.

Reducerea utilizării de substanțe chimice

Utilizăm mai eficient substanțele chimice și solvenții, luând în calcul eliminarea acestora, păstrând calitatea producției și a produselor. De exemplu, SDPW a reușit să scadă cantitatea de soluție de curățare cu alcool utilizată cu 84 kg față de anul anterior.
Diagramă ilustrând reducerea utilizării substanțelor chimice și a solvenților
Imagine cu copii implicați în activități de plantare Imagine cu copii implicați în activități de plantare

Producție și biodiversitate

Este esențial ca unitățile de producție să fie o parte armonioasă din comunitățile în care își desfășoară activitatea. Angajații Sony din diferite țări și regiuni sunt încurajați să se implice în activitățile comunităților locale de îngrijire a parcurilor și pădurilor, să participe la evenimente de conservare a biodiversității și de curățare.
Imagine cu un eveniment de conștientizare a problemelor de mediu în pădurea unității Kohda, Japonia

Sony Global Manufacturing & Operations

Am organizat diferite evenimente în Pădurea Sony, la unitatea Kohda din Japonia, pentru angajați și familiile acestora. Acestea sprijină conștientizarea problemelor de mediu și a sănătății și promovează programele de voluntariat. Evenimentele includ plimbări în natură prin Pădurea Sony și o varietate de activități pentru copii, precum lucrul cu lemnul și meșteșugurile.
Imagine cu activități de plantare de copaci în mangrove, la care au participat angajați ai unității din Thailanda

Sony Technology (Thailand) Co., Ltd.

Sony Technology (Thailand) Co., Ltd. a organizat o serie de activități în cadrul Centrului Khlong Tamru Environmental Education din Chonburi. Angajații voluntari din unitățile Chomburi și Bangkadi au participat la activități de plantare de copaci în zonele cu mangrove.
Imagine cu angajații unității din Wuxi, China într-o acțiune comunitară de curățare

Sony Digital Products (Wuxi) Co., Ltd. (SDPW)

Din 2018, SDPW, în colaborare cu Wuxi New District Civic Office și Ministerul mediului și ecologiei, a creat 16 grupuri de voluntari pentru activități comunitare de curățare. Până în octombrie 2022, aproximativ 700 de voluntari au participat la 177 de acțiuni de curățare, adunând aproximativ 5 tone de gunoaie.
Imagine cu angajații unității din Malaysia într-o acțiune de curățare a unei plaje

Sony EMCS (Malaysia) Sdn. Bhd.

În plus față de planificarea de activități de curățare a plajelor ca parte a activităților Sony One Blue Ocean și participarea în activități comunitare de curățare, Sony EMCS (Malaysia) Sdn. Bhd. a înființat un punct de informare împreună cu partenerii săi pentru a educa publicul cu privire la modalitatea corectă de eliminare a deșeurilor electrocasnice și a pus la dispoziție un serviciu de colectare a acestor deșeuri în cadrul punctului de informare.
Imagine cu angajații unității din locația din Shanghai, China în acțiuni agricole cooperative

Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd.

Shanghai Suoguang Visual Products Co., Ltd. a dezvoltat activități de agricultură cooperativă0 atât în cadrul companiei, cât și în exterior, începând din 2021. În afara companiei, a coordonat activități agricole cooperative și a organizat activități educative împreună cu Asociația Shanghai Pudong New Area Tangzhen pentru persoane cu dizabilități și cu Centrul Tangzhen Children's Service Center pentru a promova înțelegerea simbiozei dintre oameni și natură.