Realizați filme exclusiv pe Xperia, cu Cinematography Pro 

Creați filme și clipuri video de înaltă calitate folosind numai smartphone-ul Xperia cu funcționalitatea Cinematography Pro, alegerea regizorilor profesioniști.

Imagine care prezintă interfața de utilizare Xperia pentru Cinematography Pro, care arată o femeie care dansează în mare
Utilizarea aplicației Cinematography Pro

Pe baza experienței oferite de inginerii noștri care au creat camerele cinematografice digitale, Cinematography Pro de pe Xperia vă pune la dispoziție toate instrumentele de care aveți nevoie pentru a realiza filme la o calitate de studio. De la presetări pentru gestionarea culorilor pentru aspecte la înregistrare de filme în format 21:9, conținut HDR 4K la 24, 25, 30, 60 și 120 cps și filtrul inteligent pentru vânt, aveți ocazia de a fi creativ și a înregistra filme de care ar fi mândri și profesioniștii.

Stardust Children

Vizionați Stardust Children, un scurtmetraj realizat de celebrul regizor Eiji Uchida.

Portret foto al regizorului Eiji Uchida
Faceți cunoștință cu regizorul, Eiji Uchida

Născut în Rio de Janeiro, Eiji Uchida și-a început cariera ca reporter înainte de a-și îndrepta talentul către a scrie și a regiza filme, în 2005. De atunci, s-a bucurat de un succes uriaș. În 2016, filmul său „Lowlife Love” s-a bucurat de un succes impresionant la Teatrul din Shinjuku și a fost proiectat la peste 30 de festivaluri de film din întreaga lume. În 2019, a scris și a regizat drama TV din Tokyo „I Turn”, dar și două episoade ale emisiunii Netflix extrem de populare „The Naked Director”. În 2021 a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor și cel mai bun film la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Academiei de Film din Japonia pentru filmul „Midnight Swan”.

Dispozitivele Xperia oferă experiența autentică de cinematograf 

Regizorul Eiji Uchida ne împărtășește gândurile sale despre filmările cu dispozitive Xperia:

Atâta timp cât știu ce filmez, pentru mine este același lucru dacă folosesc un dispozitiv VENICE (camera digitală de cinema VENICE CineAlta de la Sony) sau un dispozitiv Xperia. Dispozitivele Xperia au potențialul de a vă îmbunătăți proiectele. 

Prim-plan cu interfața de utilizare a funcționalității Cinematography pe un smartphone Xperia
Filmare la 24 cps: standardul pentru imagini în mișcare

Ultimul lucru pe care am vrut să-l fac a fost să creez un film care să ofere senzație de „acasă”, pur și simplu pentru că lucram cu un smartphone. Rata de 24 cadre pe secundă face o mare diferență. Înainte mă străduiam foarte mult pentru a obține „aspectul de film”. Camerele care pot oferi acest aspect de film sunt atât de scumpe. Îndeosebi pentru că am început cu filme independente. Dacă aș putea obține un aspect de film cu smartphone-ul meu, ar fi extrem de tare.

Raport de 21:9 – creat pentru filme 

Televizoarele au raportul de aspect de 16:9. Și chiar și când era 4:3, mi-a plăcut și am vrut mereu să fac filme și să filmez în aspect de film, dar nu am putut. Am încercat să punem bare negre în partea de sus și de jos a ecranului, încercând din greu să facem ceva care să pară „ca un film”. Sincer, mulțumesc companiei Sony pentru că a instalat un ecran lat pe acest dispozitiv, pentru un format pe care îl vedem doar în cinematografe.

Regizorul Eiji Uchida vizionând conținut pe un smartphone Xperia
Imagine cu un personaj cu mască și glugă, cu gradare implicită a culorilor
FILMARE NEPRELUCRATĂ, CU ASPECTUL VENICE CS
Imagine cu un personaj cu mască și glugă, cu gradare personalizată a culorilor
IMAGINI FINALE DIN FILMUL „STARDUST CHILDREN”
Gradarea culorilor pentru un aspect ca în cinema

Îmi place ideea de a scoate în evidență o anumită culoare. Pentru acest film, culorile alese au fost roșu și albastru. Vorbeam despre realizarea ultimelor retușuri prin gradarea culorilor. Practic, când filmez, o fac într-un mod care poate rula în ambele sensuri. În acest film, am creat o atmosferă specială, făcând anumite culori să iasă în evidență.

120 cps pentru filmări spectaculoase cu încetinitorul

Modul de filmare la viteză mare este extraordinar. Căderea din ultima scenă este filmată la viteză mare și apoi încetinită. În trecut aveam multe probleme cu filmările la viteză mare. Așa că reacția mea a fost una de surprindere: „Se poate înregistra cu încetinitorul pe un smartphone?!”. Și sunt filmări la viteză mare adevărate. M-am întrebat cum au reușit asta.

Notă: acest clip video nu conține sunet.

Un nou stil de creare a filmelor

Cred că sunt mulți regizori care ar dori, la fel ca mine, să filmeze cu un smartphone și să descopere că experiența este la fel de distractivă. Am văzut procesul de filmare pe platou, dar și filmul final. Sentimentul meu sincer a fost: „Incredibil, se poate înregistra un film pe Xperia”.

Echipă de filmare montând o cameră Xperia pe casca unui actor pentru fotografii din perspectivă personală
Capturați fotografii din perspectivă personală

Există câte o fotografie din perspectivă personală la început și la sfârșit. Acestea au fost realizate cu un dispozitiv Xperia atașat la capul actorului. Nu poți face acest lucru cu un aparat de dimensiuni mari, așa că a fost o experiență interesantă, distractiv de privit.

Instrumentul ideal pentru cei care aspiră să devin cineaști

Dacă aș fi tânăr și aș face filme independente astăzi, ar fi extraordinar. Chiar ne chinuiam la filmările cu încetinitorul, dar și când venea vorba despre raportul de aspect, pentru a obține acel „aspect de film”. Invidiez faptul că se poate face acest lucru pe un smartphone. Chiar s-ar putea înregistra un lungmetraj cu acest dispozitiv. 

Un smartphone cu capacități profesionale de filmare

Desigur, Sony produce camere de cinema. Le-am folosit și eu. Cu siguranță că această idee le-a venit tocmai pentru că produc camere profesionale. Nicio altă companie nu ar putea face acest lucru. Când ești tânăr, nu ai bani, iar echipamentele de filmare, cum sunt luminile și camerele, reprezintă o mare parte din buget. Simt că am avut noroc să pot depăși aceste obstacole. Un lucru înfricoșător este că un elev de liceu ar putea folosi un dispozitiv Xperia la școală pentru a crea o capodoperă.

Siglă pentru funcționalitatea Cinematography Pro oferită de CineAlta
Urmăriți interviul cu Eiji Uchida
Scurtmetrajul a fost editat cu Adobe Premiere Pro CC 2020 și Blackmagic Design DaVinci Resolve, pe baza unor filmări înregistrate folosindu-se caracteristica Xperia Cinematography Pro. Este posibil ca unele programe de editare să nu permită editarea filmărilor înregistrate cu caracteristica Cinematography Pro. Software-ul dispozitivului Xperia a fost modificat parțial, pentru a fi utilizat în această producție.

Vă prezentăm următoarea generație de creatori

Sony pune la dispoziția cineaștilor care aspiră să creeze filme și clipuri video de calitate profesională tehnologie, dar și oportunități de a-și prezenta lucrările.

Siglă pentru Festivalul de film Short Shorts și Asia 2021
Festivalul de film Short Shorts și Asia 2021

Fiind o companie de divertisment creativ, cu o activitate solidă în domeniul tehnologiei, Sony este mândră să sprijine Festivalul de film Short Shorts și Asia 2021. Acreditat de Academy Awards®, Short Shorts este unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de scurtmetraje din Asia. Acesta dă posibilitatea următoarei generații de creatori să câștige expunere și să contribuie la definirea culturii cinematografice a viitorului.

Concursul de filme realizate pe smartphone

Susținut de Sony ca parte a Festivalului de film Short Shorts și Asia 2021, Concursul de filme realizate pe smartphone invită participanții să depășească limitele creativității și ale expresivității folosind doar dispozitivele lor mobile. Tehnologia smartphone-urilor continuă să evolueze, așa că acest concurs oferă o platformă ideală pentru explorarea și promovarea acestui nou stil incitant de a crea filme.

Sigla concursului de filme realizate pe smartphone, susținut de Sony


Ochi, de Anonymouz

Vizionați Eyes, un clip video muzical interpretat de Anonymouz și filmat în întregime cu un dispozitiv Xperia de către regizorul profesionist Kanji Suto. O misterioasă cântăreață și compozitoare, Anonymouz și-a creat mai întâi o prezență puternică pe scena YouTube din Japonia, înainte de a atrage atenția în întreaga lume. Acest clip video muzical demonstrează nu numai talentul vocal natural al artistei, ci și rezultatele uimitoare care pot fi obținute cu cele mai noi smartphone-uri Xperia.Imagine cu Kanji Suto în exterior
Faceți cunoștință cu regizorul Kanji Suto

Inițial designer grafic și de grafică computerizată, Kanji Suto a învățat meserie lucrând la videoclipuri muzicale și reclame sub privirile atente ale regizorului de film Shuichi Tan. Acum un regizor independent, expertiza sa acoperă o largă varietate de tehnici, printre care se numără filmări cu actori reali, grafică computerizată și realitate virtuală. Lucrările sale au fost recompensate cu un număr de premii, printre care se numără Space Shower TV Music Video Awards din 2015 și The One Show 2017/Categoria Film/Inovare vizuală.

„Această cameră poate extinde gama de proiecte pentru filmare”

Suto:
Din momentul filmării, mi-am dat seama cât de uimitor este. Smartphone-ul are avantajul dimensiunilor reduse. Am dorit să profit de acesta. Am putut filma de jos în sus sau din poziții imposibile până acum. A fost interesant să încercăm noi idei pentru acest proiect. Chiar am simțit că această cameră poate extinde gama de proiecte pentru filmare.

Imagine cu o fată cu o bandană care privește un acvariu filmat cu Xperia
Kanji Suto filmând un acvariu în aer liber cu Xperia 5 II
„Am putut vedea toate detaliile cu claritate... acest ecran este cu adevărat superb”

Este o adevărată inovație faptul că dispozitivul mobil utilizează CinemaScope (raport de afișare 21:9). Funcția de previzualizare a fost comod de utilizat și am fost uimit de cât de impresionantă a fost. Pot verifica tot ceea ce am înregistrat în cadrul aceleiași interfețe cu utilizatorul. Posibilitatea de a verifica imediat calitatea video este un lucru extrem de important. Această filmare a fost realizată în exterior, într-o zi cu soare. Dacă am folosi setarea de luminozitate maximă în lumina soarelui, am putea vedea toate detaliile cu claritate. Acest aspect a fost util. Ecranul este cu adevărat superb.

„Cadrul realizat cu viteză mare la 120 cps s-a dovedit foarte cursiv și clar.”

Am avut scene în care peștișorul auriu a cântat și a conversat. Acestea au fost realizate pentru o perioadă extinsă cu redare „slow motion” la viteză ridicată, adăugând variabile sau trunchiind în timpul editării. Am dorit să folosim redarea „slow motion” pentru a face ca peștișorul auriu să pară că vorbește și cântă. Cadrul realizat cu viteză mare la 120 cps s-a dovedit foarte cursiv și clar.

Imagine cu un pește în acvariu
Imagine cu interfața cu utilizatorul pe ecran la filmarea cu Xperia 5 II
„Este aceeași interfață cu utilizatorul precum la o cameră obișnuită și este foarte simplu de utilizat.”

Echipamentele de camere profesionale pot fi setate la detalii minuțioase, astfel că interfața cu utilizatorul poate fi complexă. Dar Xperia este conceput pentru publicul larg, astfel că poate fi operat intuitiv, ceea ce este plăcut. În același timp, este facil pentru un profesionist. Este aceeași interfață cu utilizatorul precum la o cameră obișnuită și este foarte simplu de utilizat. 

„Setările de culoare Venice îi conferă instantaneu o calitate cinematografică"

Atunci când se ajustează tonurile după filmare, intervalul de culori este păstrat și setările de culoare VENICE îi conferă instantaneu o calitate cinematografică, iar rezultatul nu seamănă deloc cu un videoclip insipid. M-a uimit.

Setările de culoare Venice sunt setările prestabilite de gestionare a culorilor implicite în Cinematography Pro, cunoscute sub numele de setări „LOOK”. Acestea asigură o gradare uniformă a culorilor, o curbă atenuată a tonurilor cu contrast redus și setări pe 10 biți, adecvate pentru producții cinematografice și de dramă. Acestea se bazează pe setările de aspect s709, care se regăsesc pe camera noastră CineAlta VENICE. 

Imagine cu un pește în acvariu pe un câmp
O echipă de filmare pregătește un acvariu pentru filmare
„Mobilitatea este punctul forte pentru filmarea cu Xperia"

Când dorim să mutăm o cameră, este necesară o macara sau plasarea acesteia pe o șină, numită cărucior. Cu Xperia, puteți filma pur și simplu. Am folosit un mic suport cardanic pentru o ușoară mișcare. Posibilitatea de a înregistra la înaltă calitate a economisit mult timp. A fost fantastic. În plus, am atașat un obiectiv macro cumpărat de la un magazin unde totul costă 100 de yeni, pentru un prim-plan cu peștișorul auriu și cu mărgelele sclipitoare. Aceasta a creat un efect interesant.

Baza este în mod cert un smartphone, astfel că, cu un corp atât de mic, pe care toți îl iau cu ei, putem realiza o filmare la fel ca oricine. Dacă o persoană este interesată să realizeze videoclipuri, poate realiza cu ușurință filmări la o calitate profesională. Mi s-a părut o cameră foarte atractivă.

Urmăriți interviul cu Kanji SutoDescoperiți mai multe filme realizate cu Xperia

Eiji Uchida și Kanji Suto nu sunt singuri – un număr tot mai mare de cineaști și videografi profesioniști apreciați încep să conștientizeze posibilitățile de filmare cu Xperia, după cum puteți observa în scurtmetrajele de mai jos.

After Dark 

Film realizat cu Xperia 5 II de către Liam Wong

Folosind Xperia cu Cinematography Pro „oferit de CineAlta”, cineastul Liam Wong surprinde Londra în timpul perioadei de izolare.

TASTE

Un scurtmetraj filmat cu Xperia

Ascuțiți-vă simțurile în TASTE, un scurtmetraj realizat de Shep Films, în colaborare cu Sony Innovation Studios.

Twin Palms

Un scurtmetraj filmat cu Xperia

Cineastul profesionist Jeff Berlin a pus la încercare smartphone-ul Xperia 5 II pentru a crea acest scurtmetraj hipnotizant, care are ca temă dansul.