Xperia, optimizat fin pentru amatorii de muzică, în colaborare cu Mark Wilder 

Pentru a vă oferi sunetul pe care intenționează artistul să-l auziți, am colaborat cu Mark Wilder, inginer în masterizare sonoră la Battery Studios, Sony Music, pentru a regla și a evalua calitatea sunetului emis prin difuzor și prin căști. Aflați cum colaborarea dintre inginerul nostru audio, Kenichi Matsumoto, și Mark a contribuit la crearea unui dispozitiv Xperia care reprezintă unul dintre cele mai bune smartphone-uri din perspectiva audiției muzicale.

În colaborare cu legendarul inginer de masterizare, Mark Wilder
Mark Wilder în studio

Spune-ne câte ceva despre tine, Mark?

Mark:
Sunt inginer de masterizare la Battery Studios, parte a Sony Music Entertainment din New York. În 33 de ani aici am lucrat la peste 3.000 de albume. Am fost nominalizat la 11 premii Grammy, am câștigat 6 și încă produc înregistrări excelente. Faptul că lucrez la muzica pe care am adorat-o în copilărie este uimitor.

„Acesta este un smartphone special optimizat pentru amatorii de muzică”

Matsumoto-san, cum ai descrie pasiunea ta pentru acest proiect?

Matsumoto:
Audiofilii ascultă muzică pe mobil la o calitate normală. Mă număr printre ei și nu-mi convenea acest lucru. Voiam să păstrez sunetul autentic și când eram departe de sistemul Hi-Fi de acasă. Pasiunea mea este de a le oferi o calitate excepțională a sunetului, oriunde s-ar afla. 

Kenichi Matsumoto ascultând la căști

Ce doriți să simtă amatorii de muzică atunci când ascultă pe un dispozitiv Xperia?

Matsumoto:
Fie că ascultă prin căști sau prin difuzoarele stereo încorporate, vreau ca utilizatorii să audă muzica așa cum și-a propus artistul. Cred că muzica poate fi reprodusă cu exactitate și aș dori ca cei care iubesc muzica să apeleze la dispozitivele Xperia pentru a descoperi această experiență. Pentru a scoate în evidență esența unei melodii prin versurile sale, prin linia melodică, ritm și alte elemente, a trebuit să înțelegem importanța expresiei spațiale pentru o experiență de audiție captivantă. Cred că accentul pus pe reproducerea sunetelor oferă unicitate dispozitivelor Xperia.

„Nu am putut să cred că am putut obține un sunet atât de clar de la un smartphone”
Mark Wilder evaluează Xperia 1 II

Cum ți se pare că se aude difuzorul, Mark?

Mark:
Acest dispozitiv Xperia transmite foarte clar vocile. Detaliile, ambianța, spațiul dintre instrumente. Sunt mai clare decât orice am auzit pe alt telefon mobil. Sunetul are putere și impact. Este incitant. Mișcarea dinamică, care surprinde de la cele mai mici schimbări la cele mai dramatice, este precum cea care provine de la difuzor pentru toată gama de frecvenţe. Este impresionant, fiindcă sunetul poate fi asimilat cu o experiență de audiție mult mai amplă.

Dar atunci când asculți la căști?

Mark:
Atunci când am ascultat pentru prima dată la căști cu fir, am fost realmente impresionat de impactul sonor al acestui dispozitiv Xperia. Calitatea sunetului, spațiul sonor, claritatea, volumul. Totul în legătură cu sunetul pare mult mai bogat și armonios decât orice am auzit vreodată pe un telefon mobil. Călătoresc adesea cu un dispozitiv Walkman® și am așteptat cu nerăbdare ziua în care să pot alege între a asculta pe dispozitivul Walkman sau pe smartphone-ul meu atunci când sunt pe drum. Cred că această zi a venit.

Care sunt gândurile tale în legătură cu mufa audio de 3,5 mm?

Mark:
Sunt entuziasmat să văd că a reapărut mufa pentru căşti. Îmi place să ascult conținutul prin căști cu fir. Mă simt mai conectat, într-un mod oarecum ciudat. Chiar vreau ca amplificarea să vină de la telefon, iar când am văzut pentru prima dată că acest telefon are o mufă pentru căști, am zâmbit!

„Cu acest dispozitiv Xperia vă veți bucura de o experiență acustică autentică”

Kenichi Matsumoto

„A fost o plăcere să lucrez alături de inginerii dedicați tehnologiei mobile, facem o echipă excelentă”

Mark Wilder

Prin urmare, Matsumoto-san, cum consideri că a decurs această colaborare?

Matsumoto:
Colaborarea cu Mark a fost foarte utilă. Am ținut cont de ideile lui când am demarat optimizările în Tokyo. Aveam obiective mari și perfecționarea sunetului a durat. Uneori cream că nu mai pot face nimic, dar îmi aminteam de Mark și îmi spuneam că nu va fi mulțumit cu această calitate. Și continuam optimizările.

Mark Wilder și Kenichi Matsumoto, colaborând pentru creșterea calității sunetului Xperia

Mark, din punctul tău de vedere, consideri că parteneriatul a fost un succes?

Mark:
Da, cu siguranță. Și mă bucur să aud că îi bântuiam pe ingineri! Cred că, oricând există o colaborare, poate apărea gândul că nu toată lumea se mișcă în aceeași direcție. Nu a fost cazul în niciun moment în această colaborare. La primele două prototipuri, am fost încântat să văd cât de similare erau ideile noastre despre cum ar trebui să sune telefonul. Discuțiile noastre au condus la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește sunetul acestui dispozitiv Xperia.

Ce ne poți spune despre viitor, Matsumoto-san?

Matsumoto:
Am convingerea că această colaborare a produs cel mai bun sunet pe care îl poate oferi un dispozitiv Xperia. Desigur, avem în continuare câteva idei pe care le-am putea implementa pentru ca telefonul să facă lucruri și mai interesate. Această implementare poate fi dificil de realizat în acest moment, dar vom depune eforturi și aș dori să beneficiez în continuare de expertiza unică și de cunoștințele lui Mark.

Câteva cuvinte la final, Mark?

Mark:
Apreciez faptul că am fost inclus în procesul de proiectare a fiecărui smartphone Xperia nou. Este o mare onoare și mă încântă acest lucru.