Curăţarea şi întreţinerea camerei foto şi a obiectivelor

Se observă pete/praf pe imaginea realizată cu camera
Problema întâlnită cel mai des de către fotografi este prezenţa prafului pe senzorul camerei. Acest lucru ar putea avea consecinţe negative asupra fotografiilor dumneavoastră deoarece aceste pete difuze şi întunecate pot fi vizibile în părţile deschise ale imaginii. În majoritatea cazurilor, acest lucru este vizibil pe cerul albastru, după cum este arătat în exemplu de mai jos.Uneori, se consideră în mod eronat că petele care apar pe fotografii provin de la praful de pe oglinda transparentă, de pe vizorul electronic sau de pe obiectiv. Praful depus pe oglinda transparentă sau pe vizorul electronic nu are niciun efect asupra calităţii finale a fotografiei. Particulele normale de praf din interiorul obiectivului sunt prea mici şi se află prea departe de punctul focal, astfel încât nu sunt vizibile pe fotografii.
Ce măsuri de precauţie pot lua pentru a evita depunerea prafului pe senzor sau pe oglinda transparentă?

Nu este posibilă evitarea completă a pătrunderii prafului în cameră, dar există multe trucuri mărunte care vor reduce considerabil acest risc.

  1. Opriţi camera înainte de a schimba obiectivul. Acest lucru va reduce încărcarea electrostatică a senzorului şi va reduce riscul atragerii prafului.
  2. Asiguraţi-vă că exteriorul elementului obiectivului posterior este curat şi fără praf înainte de a-l ataşa la cameră. Utilizaţi o suflantă pentru camere foto pentru a îndepărta praful şi mai ales alte particulele care pot cauza zgârieturi pe sticlă. Ulterior puteţi folosi o lavetă uscată din microfibră, dacă acest lucru mai este necesar.
  3. Nu lăsaţi camera cu montura pentru obiectiv deschisă o perioadă îndelungată. Când îndepărtaţi un obiectiv, aşezaţi capacul pe cameră sau înlocuiţi obiectivul imediat.
  4. Dacă este posibil, schimbaţi obiectivul doar într-un mediu uscat, în care nu este prezent praf sau nisip în cantitate mare
  5. Când schimbaţi obiectivul, îndreptaţi obiectivul în jos pentru a evita căderea prafului în cameră.
  6. Menţineţi capacul posterior al obiectivului şi capacul corpului camerei curate şi fără praf. Când ataşaţi un obiectiv la cameră, puteţi ataşa capacul posterior al obiectivului la capacul corpului camerei. Astfel, capacele nu vor acumula praf sau murdărie, în special când păstraţi capacul într-o geantă pentru cameră.
  7. Menţineţi curată geanta camerei. Veţi fi surprins/ă cât de multă murdărie şi praf se va depune în geantă după ce o utilizaţi un anumit timp. Goliţi complet geanta şi folosiţi un aspirator pentru a elimina praful şi murdăria. Asiguraţi-vă că scoateţi toate componentele mici, precum carduri de memorie, capac pentru talpa accesoriului etc. din geantă înainte de a utiliza aspiratorul.
Ce pot face când observ praf pe imagini?

Camerele SLT sunt prevăzute cu o funcţie anti-praf în două etape.

  1. Înveliş antistatic al filtrului trece-jos optic
  2. Vibraţia senzorului pentru îndepărtarea prafului superficial depus pe filtrul trece-jos. (Modelele SLT introduse începând din vara anului 2011 (SLT-A77 şi modele ulterioare) sunt prevăzute cu o vibraţie ultrasunet mai eficientă pentru îndepărtarea prafului, în comparaţie cu modelele anterioare

Această vibraţie a senzorului este efectuată automat de fiecare dată când camera este oprită şi poate fi activată şi din meniu, când este necesar. Deoarece funcţia internă anti-praf a camerei este efectuată automat de fiecare dată când camera este oprită, este posibil ca praful care era vizibil pe imaginile realizate anterior să fi dispărut deja. În plus, particulele normale de praf sunt foarte mici şi greu de depistat cu ochiul liber atunci când priviţi senzorul.

Cum să curăţaţi senzorul camerei (respectiv, filtrul trece-jos optic din faţa acestuia)

Sony poate aproba o singură metodă de curăţare efectuată de clienţi, şi anume utilizarea unei suflante de aer manuale din cauciuc*. Aplicarea altor metode poate prezenta riscul de avariere a senzorului, respectiv a filtrului trece-jos optic din faţa senzorului, şi poate anula garanţia camerei.

Pentru a curăţa filtrul trece-jos optic din faţa senzorului, efectuaţi următoarele:

  1. Opriţi camera astfel încât să efectueze automat vibraţia senzorului pentru a îndepărta praful superficial.
  2. Scoateţi obiectivul. Acum puteţi vedea „oglinda transparentă” care blochează senzorul de imagine. Utilizaţi suflanta de aer din cauciuc pentru a îndepărta praful depus pe oglinda transparentă, dar aveţi grijă să nu o atingeţi.
  3. Pentru a ajunge la senzor, oglinda trebuie întoarsă în sus. Utilizaţi vârful degetului pentru a apăsa uşor pârghia de blocare a oglinzii pentru ca aceasta să se întoarcă în sus.

    Aveţi grijă să nu atingeţi suprafaţa oglinzii transparente! Oglinda acestei camere este realizată din film transparent. Atingerea oglinzii poate cauza murdărie sau deformare, lucru care afectează calitatea imaginii sau performanţele camerei.
  4. Îndreptaţi montura camerei în jos şi aşezaţi vârful suflantei în interiorul monturii obiectivului şi apăsaţi de câteva ori. Această operaţie desprinde de obicei particulele de praf de pe senzor şi le elimină din cameră.
  5. După ce aţi terminat, folosiţi din nou vârful degetului pentru a apăsa uşor oglinda înapoi în poziţia sa normală până când auziţi un clic. Din nou, aveţi grijă să atingeţi doar cadrul oglinzii, nu şi suprafaţa oglinzii în sine.

*Suflantă de aer manuală din cauciuc: Mulţi producători oferă suflante manuale, care pot să difere atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi calitatea. Suflantele din cauciuc de bună calitate sunt prevăzute cu filtre de aer detaşabile, ceea ce ajută la evitarea introducerii unei cantităţi mai mari de praf în compartimentul camerei. O suflantă de aer din cauciuc este o parte importantă a echipamentului fotografic şi, de cele mai multe ori, va oferi rapid rezultate pozitive.

Notă: Nu utilizaţi niciodată spray-uri cu aer pentru a curăţa senzorul! Presiunea poate fi prea mare şi poate cauza daune şi picături mici de lichide agresive pot ajunge accidental la filtrul trece-jos sau la oglinda transparentă, cauzând daune grave.

Praf pe oglinda transparentă

Oglinda transparentă este o parte foarte sensibilă a camerei.

Oglinda acestei camere este realizată din film transparent. Atingerea oglinzii poate cauza murdărie sau deformare, lucru care afectează calitatea imaginii sau performanţele camerei. De asemenea, filmul transparent se poate zgâria foarte uşor.

Nu încercaţi niciodată să frecaţi murdăria, praful sau unsoarea de pe oglinda SLT şi nu utilizaţi niciodată lichide de curăţare. Acest lucru va deteriora oglinda transparentă. Daunele cauzate de contactul direct cu filmul transparent nu vor fi acoperite de garanţie.

Pentru a menţine oglinda SLT curată şi pentru a asigura performanţe optime ale camerei, utilizaţi o suflantă de aer din cauciuc* în mod regulat pentru a evita depunerea de praf. De asemenea, curăţaţi exteriorul elementului posterior al obiectivului înainte de a schimba obiectivul. Această operaţie este utilă în special înaintea utilizării camerei în medii cu umiditate ridicată sau pericol de condens. Combinaţia de praf pe oglinda SLT şi umiditate/condens poate cauza lipirea prafului de oglindă

*Suflantă de aer manuală din cauciuc: Mulţi producători oferă suflante manuale, care pot să difere atât în ceea ce priveşte preţul, cât şi calitatea. Suflantele din cauciuc de bună calitate sunt prevăzute cu filtre de aer detaşabile, ceea ce ajută la evitarea introducerii unei cantităţi mai mari de praf în compartimentul camerei. O suflantă de aer din cauciuc este o parte importantă a echipamentului fotografic şi, de cele mai multe ori, va oferi rapid rezultate pozitive.

Notă: Nu utilizaţi niciodată spray-uri cu aer! Presiunea poate fi prea mare şi poate cauza daune şi picături mici de lichide agresive pot ajunge accidental la oglinda transparentă, cauzând daune grave.

Praf în interiorul obiectivului

Prezenţa prafului în interiorul obiectivului este un fenomen normal şi nu trebuie să vă îngrijoraţi. În comparaţie cu praful de pe senzor, praful din interiorul obiectivului nu va apărea pe imaginile dumneavoastră. Aşadar, dacă observaţi praf în interiorul obiectivului (mai uşor de observat cu ochiul liber decât praful de pe senzor), puteţi continua să realizaţi fotografii!

Obiectivele trebuie să permită un anumit flux de aer din cauza elementelor interioare în continuă mişcare când focalizaţi şi/sau folosiţi funcţia zoom. Dacă obiectivele ar fi complet etanşe, elementele s-ar putea mişca doar puţin, fiind apoi împinse înapoi de presiunea aerului.

Chiar şi atunci când un obiectiv este complet nou, poate exista deja o cantitate mică de praf în interior. Acesta nu reprezintă un defect. Obiectivele sunt fabricate cu atenţie într-un mediu foarte curat, dar nu este posibil să fie 100% lipsite de praf.

Curăţarea şi întreţinerea corpului camerei foto şi a obiectivelor

Curăţarea corpului camerei foto şi a obiectivelor este esenţială pentru a menţine echipamentul în stare bună, dar este, de asemenea, o procedură delicată. De aceea, cea mai bună modalitate de a le menţine în bună stare este de a le întreţine cu atenţie:

Reamplasaţi întotdeauna capacele de obiectiv.
Păstraţi-vă obiectivele într-o casetă de protecţie.
Transportaţi echipamentul aferent camerei într-o geantă corespunzătoare.

Puteţi găsi accesorii aici.

Este posibil să apară un oarecare condens dacă vă aflaţi într-o locaţie foarte umedă sau dacă vă mutaţi dintr-o locaţie rece într-una caldă. Acest condens poate duce la oxidarea unora dintre piesele metalice din interiorul corpului, ceea ce are ca rezultat o funcţionare defectuoasă. De asemenea, formarea de ciuperci şi mucegai poate deteriora echipamentul. Pentru a diminua acest risc, se recomandă păstrarea unor săculeţe de silicagel în geanta de transport. Silicagelul va contribui la absorbţia parţială a umezelii.

La manipularea echipamentului, praful sau alte particule solide se pot adăposti în corpul camerei foto şi în obiective; este posibil să apară, de asemenea, amprente digitale. Iată cum este posibilă eliminarea acestora fără a vă deteriora echipamentul.

  1. Corpul camerei foto

    După o zi la plajă, de exemplu, particulele de nisip se pot adăposti în intrândurile din corpul camerei foto. Dacă nu sunt eliminate imediat, acestea pot ajunge la selectoarele de reglare, ceea ce duce la o deteriorare prematură, care va face ca aparatul să fie inutilizabil. De asemenea, acestea pot afecta inelele de focalizare ale obiectivului, deteriorându-l grav.
    Cea mai simplă soluţie de eliminare a particulelor constă din a peria exteriorul camerei foto cu o perie moale. Nu apăsaţi, deoarece astfel veţi zgâria corpul camerei foto sau ecranul LCD.
    Dacă praful adeziv nu poate fi eliminat cu peria, se poate utiliza, de asemenea, o pensulă de bumbac. O bilă elastică este, deseori, eficientă pentru locaţii dificil de accesat.
    În final, în cazul în care corpul camerei foto este murdar cu substanţe mai dificil de înlăturat (noroi etc.), o lavetă din microfibre (se poate procura cu uşurinţă de la un optician) va fi perfect adecvată. Microfibra este recomandată deoarece nu zgârie monitorul LCD.
    Nu utilizaţi produse chimice, de exemplu, diluanţi, benzină, alcool, lavete de curăţare de unică folosinţă etc.

  2. Obiective

    Obiectivele trebuie tratate cu deosebită atenţie. Sticla din care sunt produse obiectivele este foarte fragilă şi se poate zgâria cu mare uşurinţă. Obiectivul va fi curăţat numai când nu mai există alte soluţii. Suprafaţa optică este afectată la fiecare curăţare. Întotdeauna rămân semne după curăţare, chiar dacă acestea nu sunt imediat vizibile pentru ochiul liber. Este de preferat să aveţi un obiectiv uşor prăfuit decât un obiectiv zgâriat.
    Din punctul nostru de vedere, curăţarea este esenţială dacă observaţi amprente digitale; prin natura lor, acestea sunt uleioase şi acidice şi pot deteriora stratul de acoperire antireflex a obiectivului. Picăturile de apă uscate şi sprayurile cu apă de mare conţin cristale de sare, care pot, de asemenea, deteriora sticla şi trebuie înlăturate.
Îndepărtarea prafului şi a microparticulelor

Mai întâi, utilizaţi o suflantă de aer din cauciuc pentru a înlătura cea mai mare parte a prafului. Nu suflaţi niciodată cu gura. Altfel, pe obiectiv pot ajunge particule de salivă, care lasă urme dificil de îndepărtat.

Apoi, utilizaţi o perie foarte moale pentru a elimina praful de pe obiectiv. Nu atingeţi perii periei cu degetele, deoarece aceştia vor deveni uleioşi şi vor rezulta pete. Nu apăsaţi prea tare. După o zi la plajă, de exemplu, microparticule de cuarţ sau de silică pot rămâne pe sticla obiectivului, iar o curăţare inadecvată poate zgâria suprafaţa optică.

Eliminarea petelor uleioase şi a amprentelor digitale

Ca regulă generală, evitaţi atingerea sticlei cu degetele. Dacă amprentele digitale sunt prezente pe sticlă, nu le eliminaţi utilizându-vă hainele sau şerveţele. Fibrele lor sunt prea rugoase şi pot zgâria sticla.

Utilizaţi o lavetă cu microfibre şi păstraţi-o într-o geantă sau în recipientul de transport, pentru a preveni prăfuirea acesteia.
Dacă trebuie să utilizaţi un lichid pentru a elimina petele uleioase, nu utilizaţi apă de la robinet, deoarece sărurile din aceasta pot afecta sticla.
În schimb, umeziţi laveta de microfibră în apă deionizată şi, fără a freca, tamponaţi suprafaţa sticlei.