Vă prezentăm Android 10

  Este aici! Android a avut parte de marea actualizare anuală, iar numele acestei versiuni de referinţă este Android 10. Poate că nu are numele unui desert gustos, dar este plin de noi caracteristici şi ajustări delicioase, pentru ca dispozitivul dvs. Xperia să fie mai intuitiv şi mai simplu de utilizat.

  Au fost realizate modificări semnificative pentru a oferi mai mult control asupra confidenţialităţii. Există caracteristici care vă ajută să echilibraţi timpul pe care îl petreceţi online. De asemenea, sunt prezente şi o mulţime de caracteristici noi şi utile, cum ar fi navigarea cu gesturi fără butoane şi mult aşteptata temă întunecată.

  Aşadar, derulaţi pentru a afla despre noile caracteristici excelente ale Android 10!

  Stingeţi lumina

  Vizionarea unui ecran luminos într-un spaţiu întunecat creează oboseală oculară. De aceea noua temă întunecată la nivel de sistem este una dintre cele mai binevenite caracteristici ale Android 10. Tema întunecată setează fundalul pe culoare neagră în loc de alb, reducând impactul asupra ochilor. Dacă dispozitivul dvs. are ecran OLED, activarea temei întunecate va utiliza şi mai puţină energie şi poate prelungi durata de utilizare a bateriei. Şi, să fim oneşti, arată grozav!

  Totuşi, este bine de ţinut cont că tema întunecată poate fi mai greu de vizualizat în spaţii cu lumină puternică. Încercaţi-o în diferite condiţii de iluminare şi aflaţi ce vi se potriveşte.

  Cel mai uşor mod de a comuta la tema întunecată este adăugarea pictogramei pentru temă întunecată în setările rapide. După care, tot ce aveţi de făcut este să glisaţi în jos şi să atingeţi pictograma temei întunecate pentru a o activa rapid.

  Navigare completă cu gesturi

  Poate că cea mai semnificativă schimbare în Android 10 este introducerea navigării complete cu gesturi. Acum puteţi controla dispozitivul cu doar câteva gesturi intuitive simple. Noua navigare cu gesturi eliberează şi spaţiu pe ecran, acolo unde ar fi trebuit să fie afişate butoane, oferindu-vă o experienţă smartphone mai captivantă.

  Pentru a naviga la ecranul de pornire, trebuie doar să glisaţi în sus de la baza ecranului. Pentru a comuta între aplicaţii, glisaţi în sus de la baza ecranului şi ţineţi apăsat timp de o secundă înainte de a elibera. Pentru a reveni, glisaţi înspre interior dinspre ambele margini. Pentru activarea asistentului, glisaţi în sus pe diagonală din colţurile inferioare. După ce vă obişnuiţi, devine mult mai simplu şi mai natural să vă controlaţi dispozitivul.

  Pentru a comuta la modul de navigare completă cu gesturi, accesaţi Settings (Setări) şi căutaţi System navigation (Navigare sistem). Aici, selectaţi Gesture navigation (Navigare cu gesturi) şi puteţi începe! Dacă simţiţi lipsa celor trei butoane clasice de control, nu vă îngrijoraţi! Puteţi reveni oricând la butoane.

  Caracteristica de navigare cu gesturi poate să nu fie disponibilă pe anumite modele.

  Păstrarea confidenţialităţii

  Confidenţialitatea utilizatorilor dispozitivelor noastre este o preocupare esenţială pentru noi şi Android 10 aduce îmbunătăţiri semnificative în această privinţă. De exemplu, acum există o secţiune denumită Privacy (Confidenţialitate) chiar în Settings (Setări), unde sunt colectate toate meniurile legate de confidenţialitate.

  Aici, puteţi vedea în detaliu ce informaţii doriţi sau nu doriţi să partajaţi cu aplicaţiile instalate pe dispozitiv. Puteţi vedea şi alege ce aplicaţii utilizează camera sau microfonul, ce aplicaţii pot utiliza informaţiile de localizare, informaţiile din calendar ş.a.m.d.

  Vorbind despre informaţiile de localizare, atunci când selectaţi cum utilizează aplicaţiile aceste informaţii, puteţi alege dintre trei stări: permis întotdeauna, permis doar în timpul utilizării sau niciodată.

  Un stil de viaţă digital sănătos

  În această eră digitală, ne bazăm tot mai mult pe dispozitivele noastre mobile, ceea ce inevitabil presupune tot mai mult timp petrecut în faţa ecranului. Aşadar, atunci când am lansat Android 9 Pie, meniurile de bunăstare digitală au fost introduse pentru a vă ajuta să gestionaţi timpul petrecut pe dispozitiv.

  Acum, aceste meniuri sunt preinstalate pe dispozitivele Xperia cu Android 10. Cu App Timers (Temporizatoare pentru aplicaţii), setaţi un temporizator care limitează timpul petrecut într-o anumită aplicaţie. Cu Wind Down (Relaxare), puteţi seta un temporizator pentru ca ecranul să devină monocrom atunci când trebuie să vă reamintească că este timpul să vă odihniţi.

  Oricât de utile ar fi dispozitivele mobile, nu doriţi să le utilizaţi în exces. Aceste caracteristici de bunăstare digitală vă pot ajuta să obţineţi un echilibru între viaţa reală şi viaţa digitală.

  Partajarea prin Wi-Fi este instantanee

  Să presupunem că v-aţi invitat prietenii la dvs. şi doriţi să îi faceţi să se simtă ca acasă. Doriţi să le permiteţi să vă utilizeze conexiunea la Wi-Fi, dar, staţi, unde este parola? Sună familiar, nu?

  Cu Android 10, există posibilitatea de partajare a conexiunii la Wi-Fi folosind coduri QR. Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi Settings (Setări) şi să găsiţi şi să atingeţi reţeaua Wi-Fi pe care doriţi să o partajaţi. Atunci când atingeţi pictograma codului QR, un cod QR cu toate informaţiile, inclusiv parola, va fi afişat pe ecran. Tot ce trebuie să facă prietenii dvs. este să realizeze un instantaneu al codului QR folosind camera şi se pot conecta la Wi-Fi! Nu trebuie să caute reţeaua Wi-Fi potrivită şi să introducă parole frustrant de lungi. Inteligent şi simplu!

  Notificare silenţioasă

  Notificările care vă alertează constant pe dispozitiv sunt o problemă? În Android 10 există o caracteristică nouă denumită Silent notifications (Notificări silenţioase), care vă ajută să izolaţi notificările importante faţă de cele, ei bine, mai puţin importante.

  Notificările silenţioase nu vor fi afişate pe ecranul de blocare, nu vor emite sunet şi nu se vor afişa peste alte aplicaţii. Atunci când doriţi să le verificaţi, accesaţi bara de notificări şi vor fi toate grupate acolo, în Silent notifications (Notificări silenţioase). Anumite notificări sunt setate automat de la bun început, iar pe altele le puteţi seta manual apăsând lung notificarea în bara de notificări.

  Ţineţi cont că acest articol nu este specific produsului. Prin urmare, caracteristicile şi funcţionalitatea descrise pot diferi în funcţie de dispozitiv şi/sau de versiunea software.