Spaţiu negativ

Ce se află în spatele sunetului premium

A asculta muzică utilizând produse audio premium este o încântare. Pentru a tenta un public mai larg, am elaborat un limbaj nou al designului.

Satisfac şi mai mulţi ascultători, oferind sunet impecabil

Astăzi, este un obicei foarte popular să asculţi muzică la playere MP3 sau AAC, comportament încurajat de dezvoltarea smartphone-urilor şi a dispozitivelor mobile şi mai puţine persoane caută fidelitatea sunetului de înaltă rezoluţie. Ne dorim ca tot mai multe persoane să audă ceea ce au pierdut, în experienţe de audiţie care depăşesc standardul CD – mai ales acum, când perfecţionarea sunetului digital are ca rezultat creşterea calităţii şi cantităţii redării în timp real şi distribuţiei. În acelaşi timp, faptul că audiţiile wireless sunt din ce în ce mai populare demonstrează că oamenii apreciază, de asemenea, şi simplitatea şi comoditatea. Era momentul ideal pentru a lua din nou în considerare elementele care conferă excelenţă sunetului premium şi să elaborăm un nou limbaj al designului, pentru prezent şi pentru viitor, care să arate prin ce anume sunt deosebite aceste experienţe de audiţie.

Ce apreciază oamenii la designul produselor audio premium? Am întrebat profesionişti din domeniul audio şi audiofili, în cadrul unor studii de cercetare şi ateliere de lucru desfăşurate la Tokyo şi la Londra. Luând din nou în considerare estetica audiofililor, ne-am reamintit cât este de important să le confirmăm ascultătorilor că este vorba de un sunet de excelenţă, să le arătăm bazele tehnice ale acestuia şi să sugerăm ideea de înaltă rezoluţie prin aspectul produselor şi prin materiale. Mai degrabă decât să fie subţire, uşor şi futurist, designul produselor de calitate superioară dorit de noi ar inspira încredere prin faptul că este solid şi impunător.

Comprimare, condensare şi spaţiu negativ

Luarea în considerare a elementelor care fac posibilă o experienţă de ascultare de primă clasă şi înaltă rezoluţie ne-a determinat să admirăm aspectul lucrurilor comprimate şi condensate. Imaginaţi-vă compactarea tuturor elementelor unui produs audio într-o masă unică şi solidă - comprimate până când materialele fuzionează, iar ceea ce rămâne în mod natural este ceea ce este esenţial. În mod inevitabil, acest proces divulgă spaţiul negativ creat odată cu menţinerea acestor caracteristici esenţiale. În baza acestor considerente, ne-am decis să ne concentrăm asupra proiectării acestui spaţiu obţinut, ce accentuează elementele care fac ca sunetul să fie unul de primă clasă.

Care este spaţiul negativ ideal pentru încadrarea fiecărui tip de produs audio? Abordarea noastră s-a bazat pe trei concepte. Formele care ar rezulta din acest proces de comprimare ar fi simple şi iconice. De asemenea, şi produsele audio ar avea un aspect solid şi durabil. Iar finisajele şi texturile fine ar evoca muzica de înaltă rezoluţie, prin aspectul precis şi care dă un sentiment de înaltă densitate.

Semne evidente ale calităţii, cu rolul de a sugera perfecţiunea

Takuma, director artistic principal

Există o tendinţă generală către designul minimalist, dar sunetul premium aspiră la alte idealuri. Designul acestor produse ar trebui să spună ceva despre tehnica şi caracteristicile care susţin aceste performanţe audio. Muzica de înaltă rezoluţie păstrează detalii care în mod normal se pierd, producând un sunet cu rezoluţie şi claritate. Aceeaşi abordare ar trebui să o avem şi în design. Mai degrabă decât să eliminăm un element după altul, ar trebui să căutăm forme care să amintească de calitatea inerentă, prezentate cât mai elegant posibil.

Înaltă fidelitate pură, condensată

NW-ZX2

Alegeţi un Walkman® NW-ZX2 şi veţi vedea că nu am încercat să ascundem blocul amplificatorului din interior. Dimpotrivă, în timp ce restul corpului pare comprimat, veţi observa o uşoară proeminenţă la partea din spate, unde se află amplificatorul. Este o formă distinctă şi o subliniere a ceea ce înseamnă să produci sunet superior. Butoanele sunt îngropate, spaţiul negativ creat de prezenţa lor fiind suficient pentru a le indica poziţionarea. Alte elemente de design care susţin performanţele audio sunt marginile curbate ale cadrului de aluminiu, care conferă mai multă rigiditate. Finisajul sablat vă poate aminti de rezoluţii superioare. Iar când aşezaţi playerul în suport, veţi observa că rămâne suficient de sus pentru a permite introducerea cu uşurinţă a unor conectori mai mari, datorită spaţiului atent proiectat prevăzut în zona respectivă.

Interfeţe elegant încorporate

PHA-3

Spre deosebire de vechiul design al amplificatoarelor de căşti, cu interfaţă şi comenzi cu elemente de protecţie ce păreau adăugate ca elemente externe, PHA-3 încorporează toate componentele necesare într-un corp solid şi eficient, care lasă să se vadă aceste aspecte esenţiale. Condensând aceste caracteristici, am integrat elementele de protecţie în corpul căştilor, care defineşte totodată şi spaţiul pentru discul selector şi mufei. Şuruburile sunt ascunse cu grijă, oferind şi mai multă coerenţă acestui corp elegant. Construit din aluminiu frezat şi finisat prin sablare. La atingere, veţi simţi şi calitatea controlului pentru volum, cu protuberanţe fine.

Răspunsuri inevitabile în căutarea elementelor esenţiale

Yashiro, designer

Este important ca formele produselor audio premium să reflecte standardele superioare de calitate a sunetului. Pentru noi, spaţiul rămas după proiectarea caracteristicilor care determină calitatea audio şi experienţa de audiţie reprezintă spaţiul negativ. Acesta ţine de modul în care a prins contur exteriorul în timp ce ne preocupam de interior şi totul are legătură cu puritatea de excepţie a sunetului şi cu experienţa de audiţie.

Căşti cu
difuzoare duble

XBA-Z5

Căştile intraauriculare XBA-Z5 sunt echipate cu difuzoare duble cu armătură echilibrată, pentru tonuri medii şi înalte mai clare, precum şi cu un difuzor dinamic mare. În cazul acestui produs, spaţiul negativ ia forma unui şanţ între acestea, pe care ne-am aventurat să îl lăsăm neatins în procesul de asamblare a caracteristicilor într-un ansamblu unic, robust. Sugestia vizuală este cea a unor căşti care adăpostesc două difuzoare, esenţiale pentru performanţele lor audio superbe. Carcasa propriu-zisă este construită din magneziu foarte rigid, cu o textură cu granulaţie fină, care aminteşte de înalta rezoluţie.

Carcasele reflectă înalta performanţă

MDR-Z7

Difuzoarele generoase, de 70 mm, ale căştilor MDR-Z7 creează efectul de unde planare, pentru un sunet mai natural al muzicii. De asemenea, acestea sunt înclinate înspre ureche, făcând posibilă distribuirea mai uniformă, într-un interval de frecvenţe mai larg. Forma acestor difuzoare esenţiale, de înaltă performanţă, este reflectată de carcasă, un detaliu pe care l-am păstrat în cadrul procesului de condensare maximă posibilă a carcasei fără compromiterea performanţelor. Şi aici, finisajul rafinat sugerează calitatea audio deosebită. Carcasele sunt susţinute de braţe din aluminiu, care asigură rezistenţa şi conferă, în acelaşi timp, supleţe.

Indicii vizuale care subliniază caracteristicile-cheie

Kurihara, designer

Cu toate că designul are la bază ideea de a condensa, a comprima şi a conserva, unele caracteristici ale produselor sunt mai importante decât altele. Elementele care trebuie subliniate – caracteristicile care afectează calitatea audio, aspectul, caracterul practic şi altele de acest gen – variază, în funcţie de produs. Proiectând spaţiul negativ al zonelor deschise, putem accentua aspectele care au cea mai mare importanţă şi care merită să iasă în evidenţă.

Design centrat pe difuzorul woofer

MHC-V7D/SHAKE-X7D

Estetica spaţiului negativ a inspirat şi designul sistemelor audio care, fără a fi de înaltă rezoluţie, reprezintă sufletul petrecerii, cum sunt sistemele MHC-V7D/SHAKE-X7D. În acest caz, ne-am axat pe difuzorul woofer, care simbolizează sunetul masiv. Variind spaţiul dintre acesta şi difuzoarele medii şi tweeter din jur – şanţuri conturate în timpul procesului de comprimare a fiecărui difuzor într-un ansamblu mai solid – am conferit sistemului capacitatea de a avea un impact mai mare şi câteva caracteristici speciale.

Din lateral, sistemul dezvăluie o siluetă elegantă, cu suprafeţe netede. O uşoară idee de tensiune sugerată de aceste suprafeţe face să pară că dincolo de acestea este concentrată o puternică presiune acustică. Şi suprafeţele paralele sunt minimizate, ceea ce îmbunătăţeşte acustică. La partea superioară, comenzile sunt netede, reflectând aceeaşi idee de design condensat şi facilitând evitarea atingerii atunci când manevraţi sistemul.

Un design emblematic pentru fiabilitate şi robusteţe

Morimoto, designer

Profesioniştii şi fanii sunetului premium doresc produse pe care să se poată baza ani de zile. Acesta este un motiv suficient pentru ca proiectarea acestor performanţe superioare să fie clară din faza de design al produsului. Nimic nu contează mai mult pentru noi decât să vedem că aceste produse sunt căutate de pasionaţii de muzică.

Design Sony
Geometrie pură

O simfonie de elemente audio-vizuale şi de interior. Descoperiţi poveştile din spatele designului inspirat.