Q&A Kazuo Hirai, CEO Sony

Reinventarea industriei muzicale cu sunetul de înaltă rezoluţie

Dacă sunteţi la curent cu ştirile recente din industria muzicală, ştiţi că subiectul de pe buzele tuturor este „sunetul de înaltă rezoluţie”. Ce este acesta? Chiar se simte vreo diferenţă? Merită oare investiţia?

Sunetul de înaltă rezoluţie, cunoscut datorită specificaţiilor tehnice de 192 kHz, 24 de biţi, include de aproape şapte ori cantitatea de date de pe CD-uri. Cu alte cuvinte, sunetul de înaltă rezoluţie permite identificarea tuturor detaliilor, texturilor şi nuanţelor pe care ascultătorii de obicei le sacrifică atunci când ascultă muzică în format MP3.

Astfel, este oare lumea pregătită să fie trezită de beneficiile sunetului de calitate superioară?

Kazuo Hirai, CEO Sony discută despre motivul pentru care sunetul de înaltă rezoluţie va zgudui din temelii industria muzicală.

Î: De ce este sunetul de înaltă rezoluţie important pentru Sony? Ce impact credeţi că va avea asupra industriei muzicale?

Hirai: Întotdeauna am privit muzica de calitate ca pe o formă de artă şi cred că ar trebui să fie tratată ca atare. Există foarte multă muncă, transpiraţie şi lacrimi în procesul de producţie şi înregistrare. De ce să nu putem oferi iubitorilor de muzică şansa de a asculta înregistrările preferate exact aşa cum a dorit artistul?

Cred cu adevărat că sunetul de înaltă rezoluţie va revitaliza industria muzicală, permiţând ascultătorilor să absoarbă muzica într-un mod nemaiîntâlnit până acum. Acesta este viitorul.

Î: Ce fel de echipamente pentru sunet de înaltă rezoluţie oferă Sony?

Hirai: Oferim o gamă largă de produse audio de înaltă rezoluţie, de la sistemele Home Theatre de top pentru audiofilii foarte exigenţi până la modele mai convenabile pentru noii utilizatori. Ştim că portabilitatea şi confortul sunt foarte importante pentru iubitorii de muzică, astfel că ne-am stabilit ca obiectiv principal furnizarea de produse audio de înaltă rezoluţie portabile. Produsele noastre portabile includ toată gama, de la playerul digital de muzică Walkman® cu sunet de înaltă rezoluţie de 64 GB până la smartphone-ul Xperia™, toate acestea acceptând sunetul de înaltă rezoluţie.

Î: De ce ar trebuie să fie interesată generaţia tânără de sunetul de înaltă rezoluţie?

Hirai: Nimic nu se compară cu experienţa sunetului de înaltă rezoluţie pentru prima dată. Este singurul mod de a experimenta adevărata natură şi emoţia unei melodii. Îmi doresc ca generaţiile tinere să poată fi impresionate cu adevărat. Vreau să îşi pună căştile şi să se simtă de parcă ar asculta concertul lor personal live. Acea legătură pe care o simţiţi cu artistul dvs. preferat la un concert? Veţi putea experimenta aceeaşi legătură emoţională profundă din confortul locuinţei proprii. După ce aţi ascultat un format audio de înaltă rezoluţie, nu vă veţi mai putea întoarce la calitatea standard a sunetului. Pur şi simplu nu există termen de comparaţie.