Reducem emisiile nocive

În Japonia şi în întreaga lume, Sony a lansat iniţiative privind modul de funcţionare a produselor noastre, dar şi multiplele procese prin care acestea sunt fabricate.

Operaţiuni în fabrică menite să protejeze mediul

Sony se concentrează pe reducerea impactului asupra mediului, începând cu locul în care sunt fabricate produsele noastre. De exemplu, producţia de senzori de imagine CMOS necesită o climatizare extremă a camerelor curate. Am luat măsuri pentru a ne asigura că aceste camere sunt eficiente din punct de vedere energetic, menţinând în acelaşi timp nivelul de calitate a spaţiului de lucru necesar pentru a fabrica unul dintre cele mai tehnice produse ale noastre.

Noi senzori CMOS creați în camere curate eficiente energetic
Noi senzori CMOS creați în camere curate eficiente energetic

Alimentăm cu eficienţă energetică camerele curate de producţie precisă

Senzorii de imagine CMOS sunt ochii smartphone-urilor şi ai camerelor digitale. Fiecare dispozitiv Xperia™, dar și alte dispozitive, de la camere la maşini, au astfel de senzori. Semiconductorii nu pot fi realizaţi în afara camerelor curate, iar pentru menţinerea condiţiilor corecte de temperatură și umiditate este necesară multă energie.

Cu toţii contribuim la protejarea mediului înconjurător

Încurajăm angajaţii fabricii să găsească soluţii de mediu inovatoare

Pentru a menţine condiţiile dintr-o cameră curată pentru prelucrarea fină a semiconductorilor, valorificăm experienţa şi cunoştinţele interne, esenţiale pentru îmbunătăţire și pentru reducerea impactul asupra mediului. Menţinem totodată standardele necesare pentru calitatea produselor şi pentru randamente de producţie ridicate.

Cu toţii contribuim la protejarea mediului înconjurător

Cazul 1: Fabrica Nagasaki

Folosim eficient căldura reziduală
Realizăm mai multe cu energia pe care o avem deja

Reciclăm excesul de căldură pentru a reduce consumul total de energie

Ne-am concentrat asupra sistemului de aer condiţionat de la Centrul Tehnologic Nagasaki pentru a reduce consumul de energie. În fabricarea semiconductorilor, este important să păstrăm temperatura şi umiditatea camerei curate într-un anumit interval. Pentru aceasta, temperatura aerului preluat din exterior este ajustată fie prin răcire, fie prin încălzire.

Energia necesară pentru încălzirea cu aburi a acestei instalaţii provenea anterior din arderea combustibililor fosili. Prin înlocuirea acestora cu căldura emisă de echipamentele care funcţionează în instalaţie, am sporit eficienţa energetică de aproximativ 2,1 ori.

[1] Flux de aer de la instalaţia de aer condiţionat [2] Echipamente de răcire [3] Boiler [4] Instalaţie de producţie a semiconductorilor

Înainte

Anterior, un boiler furniza aer cald, care, amestecat cu aerul răcit, asigura un control precis al temperaturii din camera curată. Pentru a menţine constantă temperatura, era necesară răcirea cu aer a echipamentelor, aer care era evacuat sub formă de căldură reziduală. Energia termică degajată de echipamente nu era utilizată productiv.

După

Acum, căldura reziduală emisă de echipamente a înlocuit aburul pentru un control exact al temperaturii. Prin închiderea buclei energetice, căldura reziduală a fost redirecţionată cu succes către activităţi productive, ceea ce a dus la reducerea consumului de combustibili fosili şi a emisiilor de CO2.

Creştem eficienţa energetice şi reducem emisiile de CO2

[1] per an

Creştem eficienţa energetice şi reducem emisiile de CO2

Noul sistem protejează mediul înconjurător datorită creşterii eficienţei energetice globale prin redirecţionarea căldurii reziduale şi datorită reducerii emisiilor de CO2 cauzate de arderea combustibililor fosili. Noul sistem a redus emisiile de CO2 cu aproximativ 52%, de la aproximativ 9.300 de tone la aproximativ 4.400 de tone.

Măsurile noastre ar putea să nu afecteze producţia

Shinnosuke Baba

Sony Semiconductor Manufacturing Corporation
Divizia Facility

Shinnosuke Baba

Centrul Tehnologic Nagasaki produce în principal senzori de imagine CMOS cu semiconductori pentru camerele din smartphone-uri. Pentru a oferi clienţilor din întreaga lume produse de înaltă calitate, personalul din divizia Facility lucrează neîncetat pentru a se asigura că energia pentru întreaga infrastructură de producţie este stabilă şi utilizată eficient.

Am acceptat provocarea legată de întrebarea: „Cât de multă căldură reziduală din fabrică putem reutiliza?” Noul sistem captează şi reutilizează substanţial căldura reziduală de la echipamentele noastre de producţie şi de la instalaţiile de utilităţi. Folosind experienţa şi analiza datelor, realizăm un control îmbunătăţit al echilibrului termic pentru a implementa măsuri de economisire a energiei fără a afecta producţia. Vrem ca oamenii să poată spune că ceea ce facem este „excelent, într-un mod silenţios!”

Cazul 2: SDT Thailanda

Reducem creativ cererea de aer condiţionat
Sisteme de aer condiţionat mai inteligente şi utilizate mai eficient

Sony Device Technology (Thailanda) Co., Ltd. (SDT) se ocupă de asamblarea şi transportul semiconductorilor. Prin redirecţionarea fluxurilor de aer folosind „aer condiţionat parţial” şi creşterea temperaturilor apei refrigerate, aceştia au reuşit să utilizeze camerele curate cu mult mai puţină energie.

[1] Instalaţie de aer condiţionat [2] Aer răcit [3] Aer încălzit [4] Instalaţie de producţie

Înainte

În trecut, ventilatoare puternice forţau aerul răcit din tavan pentru a răci întreaga cameră şi echipamentele, iar căldura reziduală era aspirată prin guri de aspiraţie din podea.

După

Noul sistem foloseşte convecţia naturală. Aerul răcit intră la nivelul podelei și al echipamentelor producătoare de căldură. Aerul cald se ridică spre tavan spre a fi reciclat, luând cu el particule de praf.

Excelent pentru eficienţa energetică, dar şi pentru Sony

Optimizăm fluxurile de aer pentru a creşte eficienţa

Noul sistem a redus emisiile de CO2 cu aproximativ 67%, de la aproximativ 4.000 tone la aproximativ 1.300 de tone. Dispozitivele HVAC introduse recent sunt mai eficiente în direcţionarea aerului către echipamentele de producţie, iar noile strategii direcţionează praful nedorit către tavan.

Excelent pentru eficienţa energetică, dar şi pentru Sony

[1] per an

Hirotoshi Kikuchi
Simulăm un echilibru ideal de performanţă energetică

Hirotoshi Kikuchi

Sony Technology (Thailanda) Co.,Ltd
CWS-Asia Pacific OFFICE

Gestionarea energiei în cadrul unei fabricii înseamnă căutarea modalităţilor de a menţine calitatea producţiei, de a folosi mai puţină energie şi de a avea un impact redus asupra mediului. Scopul nostru de a introduce un sistem de aer condiţionat bazat pe convecţia naturală a aerului a presupus o serie de simulări şi analize. Deoarece acesta este foarte diferit de sistemele convenţionale pe bază de curent alternativ, am avut, de asemenea, nevoie de sprijinul angajaților pentru a ne asigura că nu există efecte adverse asupra mediului lor de lucru.

Acest sistem este instalat și în fabrica de asamblare Xperia™ din Thailanda (Sony Technology (Thailanda) Co., Ltd). Alte fabrici din Asia sunt programate să-şi reînnoiască echipamentele în viitorul apropiat şi sperăm să adoptăm cu această ocazie măsuri de economisire a energiei. Sperăm ca pe viitor să obţinem economii de energie chiar mai mari şi să continuăm să creştem la nivel mondial volumul de produse Sony care ies pe uşile unor fabrici care protejează mediul.

PRODUSE ASOCIATE

Telefoane mobile, tablete şi dispozitive inteligente
Telefoane mobile, tablete şi dispozitive inteligente

Aflaţi mai multe despre tehnologia Sony

Proiectoare pentru generația următoare
Proiectoare pentru generația următoare
Modalități inovatoare de furnizare a electricității
Modalități inovatoare de furnizare a electricității
Plin de idei minunate
Plin de idei minunate