Prima audiție 360 Reality Audio a trupei KODALINE

Am discutat cu trupa KODALINE despre procesul de compoziție a melodiilor, prima lor experiență cu 360 Reality Audio și potențialul acestei tehnologii de a schimba modul în care artiștii fac muzică.

În colaborare cu LIVE NATION

Trupa-KODALINE
KODALINE

Jason Boland/Steve Garrigan/Vincent May/Mark Prendergast

Cvartetul de rock modern Kodaline din Dublin, Irlanda este specializat în rock înălțător bazat pe chitară, pregătit pentru a fi redat la radio, fiind comparat cu Coldplay, Keane, U2 și Oasis. 

La finalul anului 2012, trupa a ajuns pe lista scurtă Sunetul anului 2013 de la BBC, dar a pierdut primul loc în fața trupei HAIM. Kodaline și-a lansat albumul de debut, In a Perfect World, în iunie 2013, precedat de single-urile „High Hopes” și „Love Like This”. 

Înființată în orașul muncitoresc Swords, prin talentul lui Steve Garrigan, Vinnie May Jr., Jason Boland și Mark Prendergast, trupa a lansat un EP eponim în 2012, având planuri de a lansa un album complet în anul următor. 

Albumul a avut mare succes în Irlanda, unde a obținut două discuri de platină și a avut succes și în Marea Britanie (a ajuns până pe locul trei și a obținut un disc de aur), precum și în anumite părți din Europa. Cel de-al doilea album al trupei Kodaline, Coming Up for Air, a urmat la începutul anului 2015. 

Albumul a ajuns până pe locul patru în topurile din Marea Britanie și a dat naștere single-urilor „The One" și „Honest". În vara anului 2017, trupa a revenit cu single-ul „Brother" și cu EP-ul I Wouldn't Be. În anul următor, a lansat single-ul „Follow Your Fire", care a ajuns pe cel de-al treilea album al trupei, Politics of Living, cu influențe pop.

„Muzica este sunetul sentimentelor.”

- LIVE NATION

Vă mulțumesc că ați acceptat invitația, băieți. Îmi puteți spune cum a apărut Kodaline? Când ați știut că vreți să faceți o carieră în muzică?

STEVE GARRIGAN

Am început, eu și Mark, să cântăm împreună ca adolescenți. Cântam doar melodii cover. Dar cred că ne-a prins pasiunea și am început să compunem melodii și să cântăm în fața publicului. În fața oricui dorea să ne asculte, dar nu prea era nimeni în acel moment. Așadar, a fost destul de dificil. [Râde] Dar ne-am îndrăgostit de muzică, de compoziție, de înregistrare și de spectacole. Iar acum suntem foarte norocoși că putem călători prin lume și avem spectacole pretutindeni, este uimitor.

- LIVE NATION

Puteți vorbi despre cum ați putut rezista până la capăt?

MARK PRENDERGAST

Am compus câteva melodii și aveam foarte multă încredere în ele. Așa că ne-am spus, cu siguranță și alte persoane trebuie să asculte aceste melodii. Dorim să popularizăm melodiile. De-a lungul anilor, fiind muzicieni, când spui lumii că asta faci și asta vrei să faci, nu prea au multă încredere în tine de la început. Așa că nu a părut niciodată a fi realist până când a început să se întâmple. Iar după ce a început să se întâmple și am început să lansăm muzica și oamenii au început să vină la spectacole, atunci ne-am dat seama că am putea face acest lucru pentru totdeauna, dacă ei ar dori-o.

STEVE

Cea mai profundă și mai ciudată senzație este să auzi publicul cum îți cântă melodiile. Iar într-o atmosferă de concert, este uimitor.

- LIVE NATION

Cred că este o senzație destul de plăcută, fiindcă voi aveți acum un public numeros!

VINCENT MAY

Da, [am pornit de la] spectacole în mici cluburi, unde erau o sută de persoane, poate chiar mai puține. Așadar, este un lux faptul că acum ajungem să cântăm în săli cu câteva mii de oameni. Nu luăm niciodată acest lucru drept sigur.

- LIVE NATION

În spiritul acesta, ce înseamnă pentru tine acum să faci muzică?

VINCENT

Cred că este totul.

STEVE

Da, este totul. Este pasiunea noastră. Nu-mi pot imagina lumea fără muzică.

VINCENT

Nu cred că ne putem imagina făcând altceva. Este cea mai bună slujbă din lume. [Râde]

STEVE

Este o expresie interesantă, de altfel. Dar este puțin, hm, nu știu cum să spun...

MARK

Continuă...

STEVE

„Muzica este sunetul sentimentelor.” Chiar cred asta. Da, vezi, el doar râde de mine.

VINCENT

Nu, este în regulă.

STEVE

Uneori, poți surprinde într-o melodie o emoție pe care nu o poți transpune în cuvinte. O descoperi accidental.

MARK

Să pot compune o melodie despre ceva care mă afectează, indiferent dacă treci printr-o perioadă dificilă sau printr-una minunată, de multe ori, asta va ajunge în muzica noastră. Nu mergem în turneu dacă nu compunem muzică. Așadar, muzica este totul. De aici vine totul.

kodaline-redare-1
kodaline-redare-2
„Muzica înseamnă lucruri diferite pentru fiecare. Dar cel mai bine este când aduni toate aceste persoane și ele cântă în ritm cu tine.”

- LIVE NATION

Cum se traduc în interpretarea din concert toate sentimentele puse în compunerea muzicii?

MARK

La ultimul nostru concert susținut zilele trecute, era o fată în primul rând căreia îi curgeau lacrimile. Dar părea foarte fericită până la capăt. Evident, multe dintre melodii însemnau mult pentru ea, dar, de pe altă parte, persoana de lângă ea râdea, aplauda și se distra de minune. Așadar, muzica înseamnă lucruri diferite pentru fiecare. Dar cel mai bine este când aduni toate aceste persoane și ele cântă în ritm cu tine.

STEVE

Da, este un sentiment uimitor.

- LIVE NATION

Cât de importanți sunt fanii pentru tine?

STEVE

La aproape fiecare spectacol pe care îl avem, la final eu mulțumesc tuturor pentru că au venit. Fără fani, nu am putea face ceea ce facem. Am putea compune melodii, dar nu le-ar asculta nimeni. Am putea avea spectacole, dar nu ar fi nimeni acolo. [Râde] Nu am fi nimic fără fanii noștri, așa că îi apreciem foarte mult.

JASON BOLAND

Suntem foarte norocoși că ne susțin atât de mult. Evident, am trecut prin multe schimbări în carieră. Am schimbat stilurile și oarecum ne-am schimbat direcția și am fost plecați o perioadă. Iar de fiecare dată când am revenit, ei erau acolo, gata să ne salute din nou și să vină să ne vadă în concert.

- LIVE NATION

Vouă vă place să cântați și în spectacole de mai mică amploare din când în când. Acest lucru pare un fel de salut adresat fanilor, să mergi într-un club mic și să stai față în față cu publicul. Ne puteți spune mai multe despre această experiență?

STEVE

Cred că este așa cum a spus și Mark despre lacrimile care curgeau pe fața unui fan, iar un alt fan râdea. Poți vedea asta într-un mic club, dar pierzi din vedere acest fapt la concertele mai mari. Așadar, cred că este ceva special legat de aceasta, legătura emoțională puternică cu fanii.

MARK

Iar uneori, când cânți într-un club, cum ar fi un mic club cu 200 de fani, poate părea mai tare decât atunci când cânți în fața a mii de oameni, deoarece aceștia se află mult mai departe. Dacă ești într-un club, există mult mai multă energie concentrată în acea mică încăpere. Chiar și vara [trecută], am cântat la mari festivaluri din mai multe părți, iar apoi am mers și am cântat în spectacole din mici cluburi și cred că avem parte de aceeași experiență precum în cazul unui mare spectacol. Este bine că le putem face pe amândouă.

- LIVE NATION

Să vorbim despre cel mai recent album al vostru, Politics of Living. V-ați extins puțin cu acesta, în ceea ce privește sunetul și compoziția. Ne puteți spune ce ați dorit să explorați cu acest album, să lucrați cu diverși producători, să vă jucați cu diverse sunete în studio?

STEVE

Principalul lucru pe care l-am dorit cu acest album este să ieșim din zona de confort. Și cred că zona de confort a trupei noastre a fost întotdeauna cea legată de balade lente și destul de minimalistă în ceea ce privește producția. Am avut ocazia să lucrăm cu mulți oameni interesanți și fiecare producător a adus ceva nou, ne-a prezentat o lume complet diferită a sunetelor. Au fost multe melodii pe care le-am abandonat, dar ne-am distrat experimentându-le. Am învățat multe.

De obicei, merg direct la pian pentru a compune o melodie sau iau chitara și încep să cânt melodii. Între timp, unul dintre cei patru producători stă la laptop și apoi redăm niște sunete nebune care dau startul procesului de compoziție. Este un mod total diferit de a lucra. Dar a fost uimitor și sunt mândru de ce am realizat cu acest album. Am făcut exact asta, am ieșit din zona de confort și am experimentat. Astfel, am descoperit unele sunete care nici nu știam că există. A fost un proces extraordinar. A fost interesant.

JASON

Da. În Politics of Living, am dorit să ne extindem puțin. Și am avut oportunități excelente de a colabora cu câțiva producători noi care ne-au împins în diverse direcții.

MARK

Totuși, sunetul meu preferat de pe acest album este într-o melodie numită „I Wouldn't Be”, iar sunetul reprezintă doar cele patru voci ale noastre și nimic altceva. Prima dată când am ascultat melodia în studio, m-am gândit că sună foarte bine, deoarece nu avem niciun fel de efecte. Steve a intrat și și-a cântat partea. Iar apoi fiecare dintre noi a intrat și și-a cântat partea. Ascultând doar cele patru voci ale noastre fără nimic altceva a fost foarte încurajator. A fost o audiție plăcută.

- LIVE NATION

Vorbind despre explorarea sonică, ce părere ai despre noua tehnologie Sony 360 Reality Audio? Aceasta îți dă posibilitatea să pui ascultătorul în centrul mixului și să miști sunetele în jurul său. Crezi că te poate ajuta să spui lucruri cu muzica ta pe care poate nu ai reușit să le spui până acum?

STEVE

Sunt de-a dreptul impresionat.

VINCENT

Este o nouă modalitate de a o face. Dar seamănă și cu situația în care au utilizat pentru prima dată înregistrarea cu mai multe piese sau au utilizat...

STEVE

Reînregistrările.

VINCENT

Reînregistrările! Este oarecum o modalitate de a-ți lărgi orizontul. Este un mod complet nou de a...

STEVE

... ascultarea muzicii. Potențial, este un mod complet nou de a crea muzică.

VINCENT

Da, are potențialul de a schimba complet modul în care se compune muzica sau modul în care se mixează muzica și cum o experimentează utilizatorul final. Are potențialul de a schimba regulile jocului.

- LIVE NATION

Când înregistrezi, ce poate face pentru o melodie sunetul potrivit la momentul potrivit?

STEVE

Sunetul potrivit la momentul potrivit poate finaliza o melodie. În mod cert. Poate trece de la „nu chiar potrivit”, oarecum o senzație „eh”, iar apoi, dintr-odată, apare sunetul potrivit și toată lumea spune, „Uau, este uimitor, asta este. Asta este, las-o așa”. O poate finaliza.

JASON

Este ca și cum ai găsi o cheie în broasca pe care încerci [să o deschizi].

STEVE

Da, sau ultima piesă din puzzle. Ceva de genul acesta. Este uimitor, importanța sunetului potrivit.

- LIVE NATION

Odată ce ai înregistrat o melodie, ce poate face mixul potrivit pentru ascultător?

MARK

Mixul potrivit este foarte important. Am primit melodii la care am lucrat câteva săptămâni în studio și ne-au plăcut foarte mult. [Apoi] când primești mixul pe e-mail, te gândești, „aoleu, începem”. Îl pornești și știi imediat dacă ceva nu este în regulă: esența potrivită a melodiei nu este prezentă. Pe de altă parte, poți primi mixul unei melodii în care nu prea aveai încredere. Și, dintr-odată, asculți mixul și auzi ce avea în cap inginerul de mixaj când a ascultat melodia. Iar acest lucru îți poate schimba părerea. Și așa o va auzi toată lumea.

STEVE 

[Mixul] poate să asigure succesul sau eșecul unei melodii. Este probabil unul dintre cele mai importante lucruri.

MARK

Nu-i invidiez pe cei care trebuie să mixeze orice, chiar și sunete în direct. Trebuie să fie dificil. Este opinia unei persoane, care trebuie să spună, uitați, cred că așa ar trebui să sune pentru toată lumea. Când găsești un bun inginer de mixaj, îl păstrezi.

VINCENT

Da.

kodaline-redare-3
kodaline-redare-4
„[360 Reality Audio] te duce în altă parte. Te scoate din această cameră și te duce în locație.”

- LIVE NATION

În regulă, băieți, acum că ați avut ocazia să testați tehnologia Sony 360 Reality Audio în căști, ce credeți?

STEVE

Nu seamănă cu nimic din ce am ascultat până acum. Încercam să transpun în cuvinte. Este ca și cum aș fi la concert.

VINCENT

Părea ca și cum ar fi pe platforma pentru baterie și eu cântam, definiția completă. Gama inferioară a fost uimitoare. Părea că sunt pe platformă, cântând.

STEVE

Este incredibil, ce să spun...

MARK

Este o experiență cu totul nouă.

JASON

Cred că surprinde foarte mult din ce s-a petrecut în încăpere. Acum poți simți care era atmosfera în încăpere în acea seară.

STEVE

Te duce în altă parte. Te scoate din această cameră și te duce în locație.

- LIVE NATION

Cum te-ai simțit când te-ai auzit cântând în format Sony 360RA?

MARK

Sunt încântat de viitor. Abia aștept să văd care vor fi progresele și cum va fi lansată muzica. Dacă este lansată într-un format în care o poți asculta ca aici, cred că se vor schimba regulile jocului.

VINCENT

Da. Faptul că discutăm despre acest lucru ca format [mă face să] îmi imaginez că ascult melodii clasice mixate astfel, cum ar fi melodiile celor de la Led Zeppelin sau Beatles.

STEVE

Imaginează-ți că asculți un concert în direct!

- LIVE NATION

Ai avut un moment preferat? Ceva ce ți-a atras atenția într-un mod în care nu ai mai auzit până acum?

JASON

Da, cred că este introul. Deoarece auzim cum mulțimea strigă către noi în fiecare seară și aceasta este cea mai plăcută senzație din lume, după cum spunea și Steve mai înainte. Dar acum cred că oricine poate avea ocazia să audă ce auzim noi când suntem pe acea scenă.

MARK

A părut [atât de] reală. Tocmai am încheiat un turneu, dar prin aceasta părea că am fi din nou în turneu. Pentru persoanele care nu s-au bucurat niciodată de experiența interpretării în fața unei săli pline de oameni, cred că este cea mai apropiată alternativă.

- LIVE NATION

Ești încântat că fanii tăi se vor putea bucura de această experiență?

STEVE

Desigur. Cred că va uimi multă lume, într-un mod plăcut.

VINCENT

Da, deoarece ne-a uimit și avem parte de astfel de experiențe, așadar, după cum au spus băieții, pentru ca publicul sau fanii să se bucure de o astfel de experiență, este ceva unic.

- LIVE NATION

Iată o întrebare dificilă: Cum ați descrie experiența 360 Reality Audio într-un cuvânt?

JASON

Captivant.

STEVE

Da, este un cuvânt bun. Captivantă sună bine.

VINCENT

Da. Uimitor.

STEVE

Real.

JASON

Este captivant. Te afli acolo.

MARK

Intensă.

kodaline-audiție-1
kodaline-audiție-2
„Cred că [360 Reality Audio] este o modalitate complet nouă de abordare a creării și înregistrării muzicii.”

- LIVE NATION

Știind că există tehnologia Sony 360 Reality Audio, este posibil să te inspire să creezi muzică în mod diferit?

STEVE

Cred că este o modalitate complet nouă de abordare a creării și înregistrării muzicii.

MARK

Cred că începe când ești în studio și cânți ceva, poți extinde gama la stânga și la dreapta. Dar [în modul 360 Reality Audio], poți ajunge oriunde, nu-i așa?

STEVE

Este destul de uluitor.

JASON

Am încercat să filmăm câteva spectacole în format 360 [video], dar experiența nu a fost satisfăcătoare doar cu înregistrare video de calitate. Însă cred că un spectacol în format 360 cu calitate audio [pe măsură] va fi o experiență cu totul nouă.

STEVE

Da, este viitorul.

- LIVE NATION

Care crezi că ar fi avantajele pentru fani?

VINCENT

Cred că avantajul va fi că lumea va auzi [mai mult din] ceea ce auzim noi pe scenă în fiecare seară, ceea ce este incredibil. Dacă nu putem invita pe toată lumea...

MARK

Poți încerca...

VINCENT

... Este a doua cea mai bună variantă.

MARK

Este mai mult un sentiment decât orice altceva. Când îmi pun [căștile], a durat un timp; este dificil să explic senzația.

STEVE

Este greu de transpus în cuvinte. Dar cred că pentru fani, valabil și pentru fanii care nu ne-au văzut în concert încă, este ca și cum ar fi acolo. Și, astfel, este incredibil.

VINCENT

Și continuă să vină la spectacole.

JASON

Da.

STEVE

Da.

JASON

Este aproape la fel de bine precum în concert.

MARK

Este aproape la fel de bun precum în concert. Nu ne luați pâinea de la gură. [Râsete]

- LIVE NATION

A trebuit să treceți prin procesul de măsurare a urechilor, pentru a optimiza experiența 360 Reality Audio. Ce credeți despre modul în care Sony poate individualiza experiența pentru fiecare ascultător?

JASON

Cred că tehnologia pe care se bazează este incredibilă. S-au făcut salturi înainte despre care nu credeam că ar fi posibile. Să reușească să identifice unde îți este capul în încăpere și să diferențieze pentru fiecare dintre noi. Evident, Steve va auzi ceva diferit față de ce aud eu în concert, deoarece eu stau puțin mai sus. Dar să surprindă asta în căști, este uimitor.

VINCENT

Da. Este o nebunie ce se întâmplă și [că] se întâmplă atât de rapid. Cred că, dacă vorbim de o setare de aplicație, va fi uimitor să o poți personaliza în funcție de individ.

MARK

Pare foarte futuristă în timp ce se întâmplă. Și pare complet nouă și proaspătă. Mi-a plăcut cu adevărat.

STEVE

Este greu să exprimi în cuvinte, dar sunt complet de acord cu tot ce au spus băieții. Viitorul sună bine.

KODALINE-Vincent
KODALINE-Steve
360-reality-audio

Descoperiți mai multe despre 360 Reality Audio și despre tehnologia din spatele acestui concept audio inovator.

WH-1000XM3

Ascultați cu căștile noastre WH-1000XM3 cu anularea zgomotelor, pentru o experiență completă de tip 360 Reality Audio.