INTERVIURI CU ARTISTUL DE LA SONY

Chiyomaru Shikura

Producător muzical pentru jocuri clasice, printre care „Fire Pro Wrestling” şi „Clock Tower”; producător pentru popularul grup „Akihabara”; şi compozitor de melodii pentru desene animate.

Viitorul industriei muzicale

Chiyomaru este o personalitate cu talente multiple din lumea muzicii, fiind în acelaşi timp producător de muzică pentru jocuri, producător pentru grupuri pop, director executiv şi chiar compozitor. Vom vorbi cu el despre felul în care sunetul de înaltă rezoluţie va influenţa viitorul industriei muzicale.

Interviu realizat de blueprint/Fotografii realizate de Yohei Takeuchi

Î: Sunteţi foarte familiarizat cu toate aspectele tehnologiei audio şi chiar un utilizator experimentat în ceea ce priveşte compresia digitală. Cum vedeţi sunetele de înaltă rezoluţie ca şi sursă?

A: Ei bine, îmi amintesc că am ascultat sunet de înaltă rezoluţie la început, când a apărut. La acea vreme, nu puteai să asculţi foarte bine acest tip de sunet pe Walkman şi m-am gândit că era conceput pentru ocazii speciale. Dar acum consider că ar trebui să fie utilizat mai des, mai ales pentru activitatea de compoziţie. Este un sunet complet diferit de cel pe care îl poate reda un CD.

Î: De ce este atât de fascinant să asculţi muzică la înaltă rezoluţie?

R: Este uimitor faptul că poţi realmente să auzi cum respiră cântăreţul; este ca şi cum ai fi chiar acolo cu el în studio.

Î: În prezent colaboraţi cu actori de voce pentru labelul „Stand Up! Project”. Este vocea un nou punct central pentru dvs.?

R: Absolut. Compania noastră produce CD-uri pentru adolescente. Folosim microfoane tip căşti pentru a reda toate sunetele; înveţi să recunoşti foarte repede cine vorbeşte cu tine şi din ce direcţie. Sunetul bogat redat de rezoluţia înaltă face ca totul să sune minunat.

Î: Care sunt aşteptările publicului în această epocă a muzicii de înaltă rezoluţie?

R: Ceea ce ascultătorii vor cu adevărat, şi ceea ce vor cumpăra, este acea muzică ce trezeşte dorinţa de a o avea. Când asculţi muzică la un player de înaltă rezoluţie, se aude mult mai bine; pur şi simplu îţi doreşti să fie a ta.

Î: Cum consideraţi că vă poate afecta sunetul de înaltă rezoluţie numeroasele activităţi muzicale?

R: Ei bine, dacă sunetul de înaltă rezoluţie devine foarte popular, atunci va fi nevoie de un „maestru” care să creeze sunete autentice. De asemenea, aş putea încerca să folosesc sunetele de înaltă rezoluţie pentru a reinterpreta capodopere clasice.

Marty Friedman

De la chitaristul principal al trupei „Megadeth” la cel mai devotat fan JPOP: ascultaţi povestea şi gândurile lui Marty despre sunetul de înaltă rezoluţie.

Aşa cum au intenţionat artiştii

Bucuraţi-vă de cele mai subtile nuanţe ale înregistrării din studio cu sunetul de înaltă rezoluţie. Pasiunea pentru muzică reuneşte fiecare componentă, de la semnal la boxe, în timp ce tehnologiile avansate precum conversia extinsă digitală contribuie la crearea unei experienţe neegalate de audiţie.