Părerile membrilor proiectului AX700


Vârf de gamă Handycam® pentru
pentru
profesioniști și pasionați.

Vă prezentăm inginerii noștri.

Camerele video profesionale de la Sony sunt de mult timp foarte apreciate în domeniul înregistrării de filme, inclusiv în studiourile TV și la producțiile de filme. Acum, Sony reunește tehnologiile avansate ale camerelor video și experiența într-un singur model comercial, iar rezultatul este FDR-AX700. De ce lansează Sony acest model Handycam® foarte performant — care aproape că poate fi numit cameră video profesională — pentru publicul larg? Am intervievat trei membrii ai echipei de dezvoltare care ne-au împărtășit perspectivele și scopurile lor.

Junichiro
Junichiro Tamagawa 

[Planificarea produselor]

Nobuhiro
Nobuhiro Onouchi 

[Design produse (șef de proiect)]

Hitoshi
Hitoshi Ueda

[Tehnologie software (focalizare automată)]

Concept

Funcționalitatea și designul își demonstrează potențialul înnăscut al realizării filmelor, câștigând simpatia profesioniștilor și satisfăcând pretențiile amatorilor.

Mai întâi, cum a ajuns AX700 la un stadiu de dezvoltare atât de avansat? Ce se află în spate?
AX700

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

În ultimul timp, televizoarele 4K au devenit tot mai cunoscute și se generalizează folosirea software-ului de editare a filmelor, ducând la schimbări esențiale. Amatorii care înregistrează filme din plăcere, ca hobby, vor performanța ridicată și ușurința în utilizare a modelelor profesionale. Asta înseamnă că demarcația dintre profesioniști și amatori devine neclară. În trecut, Sony a lansat camere cu destinație clară, publicului larg sau profesioniștilor pentru transmisii TV și producții de filme. Dar, astăzi, produsele imagistice sunt alese „fără restricții” de ambele tipuri de utilizatori. De exemplu, seria α de camere foto digitale cu obiective interschimbabile de înaltă performanță destinate publicului larg este folosită cu brio de către realizatorii de filme profesioniști. De aceea acum am lansat trei modele de camere video — XDCAM PXW-Z90 („Z90”), NXCAM HXR-NX80 („NX80”) și Handycam® FDR-AX700 („AX700”) — pentru a satisface cerințele profesioniștilor și amatorilor.

Z90 și NX80 sunt caracterizate drept camere video profesionale, în timp ce AX700 este considerată o cameră video pentru publicul larg, numită Handycam®. Practic, aceste trei camere sunt surori, având aproape aceeași performanță a calității imaginii. În ceea ce privește diferențele specifice, Z90 și NX80 au mânere comode pentru a filma din unghi mic și a fi transportate ușor, dar și conectori XLR necesari pentru utilizarea profesională. În plus, Z90 mai are un conector pentru formatul profesional XAVC, care este popular în domeniul transmisiilor.

Care a fost obiectivul de dezvoltare pentru AX700 din gama Handycam®?
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
Planificare produse

FDR-AX100 (numit aici „AX100”) lansat în 2014 a fost vârful de gamă Handycam® anterior. A fost apreciat faptul că înregistra filme 4K și avea imagini de o calitate ridicată, cum ar fi fotografiile transformate în filme. Acum, AX700 își depășește predecesorul, unind performanța moștenită cu funcțiile noi pentru un nivel de utilizare și mai ridicat. Deoarece amatorii avansați fac un hobby din înregistrarea filmelor, ne spun că vor să se bucure mai mult de înregistrarea filmelor și de posibilitățile de a efectua schimbări detaliate ale setărilor. În plus, profesioniștii care folosesc Handycam® ca un instrument imagistic la serviciu vor funcții cu adevărat profesionale. Am reflectat aceste solicitări în dezvoltarea aparatului AX700.

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)] 

Pentru AX700 am creat o echipă mixtă formată din membrii grupului camerelor video destinate publicului larg și din cei ai grupului camerelor video profesionale. Acest tip de organizare — nu simpla alegere a membrilor din două echipe — a fost fără precedent. Deoarece ne doream o cameră video de calitate profesională, care putea fi echipa ideală? Am discutat și am concluzionat că trebuie să alegem ca lideri designeri ai camerelor video profesionale, dar folosind cunoștințele acumulate de echipa camerelor destinate publicului larg pentru a rezolva problemele legate de dezvoltarea acestei camere noi.

Nobuhiro Onouchi
Ce fel de cerințe deosebite satisface modelul AX700?
4k

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse] 

Cea mai întâlnită solicitare pentru AX100 a fost focalizarea automată și am pus accent pe acest lucru când am dezvoltat AX700. Combinația dintre senzorul de imagine mare de tip 1 și înregistrarea 4K poate realiza imagini cu o profunzime mică a câmpului, dar asta înseamnă o focalizarea extrem de precisă. Chiar dacă un subiect pare să fie focalizat în timpul înregistrării filmului, utilizatorii sunt uneori dezamăgiți când văd pe ecranul mare al unui televizor 4K că subiectul nu este focalizat atât de clar pe cât se așteptau. Camera trebuie să focalizeze cu precizie pe subiect tot timpul și la momentul potrivit, deoarece scenele sunt „o ocazie unică”. Poate să pară o performanță obișnuită, dar trebuie să le permitem clienților să surprindă subiectul oricând, fără greș, atunci când apare o ocazie importantă. Acesta a fost țelul nostru și motivul pentru care ne-am concentrat pe focalizarea automată.

AX700 a moștenit și alte caracteristici importante de la camerele video profesionale?

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

Ușurința utilizării este esențială pentru profesioniști. Funcționarea și structura meniurilor sunt diferite față de modelele Handycam®. AX700 permite schimbări și mai detaliate ale setărilor, punând accentul pe ușurința în funcționare. Am mărit rezoluția vizorului electronic și a monitorului pentru a reduce oboseala ochilor când verificați imaginile și am dotat AX700 cu dispozitive premium folosite la camerele video profesionale. În plus, am examinat forma mânerului camerei în timp ce dezvoltam AX700 pentru a asigura o stabilitate mai mare la înregistrare și am avut ca țintă standardele de durabilitate ale modelelor profesionale pentru a permite utilizarea în condiții dificile.

lcd vizor oled
Tehnologie

Viteza focalizării automate demonstrată la cameră foto α cu obiective interschimbabile își arată acum adevăratul potențial la înregistrarea filmelor.

Vă rog să ne explicați mai multe despre focalizarea automată de la AX700 și despre atenția deosebită pe care i-au acordat-o dezvoltatorii.
Hitoshi Ueda

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)]

Pentru prima dată în istoria camerelor video Handycam®, AX700 are sistemul de focalizare automată hibridă rapidă al tehnologiei de focalizare automată, renumit la seria α de obiective interschimbabile și la camerelor foto digitale compacte Cyber-shot. O funcție nouă este focalizarea automată cu detecția fazei alături de focalizarea automată cu reglarea contrastului clasică, rezultând o urmărire extrem de rapidă, exactă și constantă. În plus, monitorul LCD afișează poziția focalizării camerei într-un cadru verde al focalizării automate.

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

La focalizarea automată pentru imagini statice, este important cât de repede și de precis poate focaliza camera pe subiectul dorit. Cu toate acestea, înregistrarea apelează la transformarea unei imagini nefocalizate în una focalizată pentru a reda expresivitatea filmului. Astfel, focalizarea rapidă nu asigură neapărat o imagine remarcabilă a filmului. În producția de filme, focalizarea lentă, dar stabilă, folosită frecvent pentru expresivitatea imaginilor. În unele cazuri, focalizarea automată rapidă și stabilă este importantă, dar mișcarea constantă și și senzația calității sunt, de asemenea, esențiale.

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)]

Focalizarea automată realizează nu doar mișcarea stabilă, comodă, rapidă și naturală, dar combină și senzorul de imagine cu focalizarea automată cu detecția fazei cu un algoritm nou, destinat înregistrării filmelor. Cum se face trecerea de la un punct de focalizare la următorul subiect vizat? Grație focalizării automate cu detecția fazei care anticipează subiectul vizat, camera reface calculul vitezei de focalizare pentru a obține stabilitatea. Prin urmare, aparatul AX700 este dotat cu șapte viteze de focalizare.

Ați menționat calitatea focalizării automate constante. Ne puteți da mai multe amănunte?
Focalizare automată

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)]

Desigur. Stabilitatea urmăririi subiectului este un alt punct forte al aparatului AX700. Cele 273 de puncte ale focalizării automate cu detecția fazei asigură focalizarea automată pe aproximativ 84% din imagine, iar fiecare dintre aceste puncte are rolul său în calcularea unei poziții pe subiectul focalizării. Apoi, sistemul combină datele de la fiecare punct și identifică subiectul vizat. În plus, detectează mărimea și mișcarea subiectului specificat și îl urmărește constant.

Urmărirea constantă nu este întotdeauna necesară. Dacă dvs. [utilizatorul camerei] întâlniți o situație nouă - copilul dvs. apare brusc în cadru - tentația ar putea fi să focalizați rapid pe copil. În altă situație, poate nu aveți nevoie de urmărire constantă când schimbați rapid direcția camerei, dar aveți nevoie de trecerea rapidă de la un subiect focalizat la altul. Noi lăsăm AX700 să asigure intervalul de sensibilitate al focalizării automate pentru comutarea la alt subiect. Astfel, utilizatorul poate alege unul dintre cele cinci niveluri de sensibilitate pentru comutare — de la SENSIBIL la FIXAT. Camera mai are cinci setări ale profunzimii la urmărire, de la EXTINS la LIMITAT. Grație lor, utilizatorul poate surprinde expresivitatea imaginilor așa cum dorește.

Un algoritm nou joacă și el un rol important în analizarea comutării la alt subiect. În plus, sunt necesare abilități foarte sofisticate pentru reglaj, pentru a realiza diverse personalizări ale setărilor. Ca membru al echipei de dezvoltare de la Sony și ca individ am acumulat cunoștințe considerabile. Noua cameră cuprinde ceea ce simțeam că este necesar plus ideile de când eram responsabil cu dezvoltarea focalizării automate cu detecția fazei în plan focal pentru camerele foto α cu obiective interschimbabile. Am dorit să le ofer utilizatorilor posibilitatea de a fotografia tipuri variate de filme cu setări diverse. Prin urmare, am studiat în mod repetat multe caracteristici ale reglajului pentru a obține rezultatele dorite.

În concluzie, AX700 satisface numeroase cerințe și situații de fotografiere. Aveți sugestii în ceea ce privește modul în care clienții ar trebui să încerce această cameră?
Hitoshi Ueda

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)]

Mulți utilizatori japonezi fotografiază trenuri. Dar trenurile nu trec frecvent. Ocaziile de a fotografia trenurile fiind rare, e greu să le surprinzi cu o focalizare manuală clară, și este și mai greu când realizezi filme cu trenuri la calitate 4K care necesită tehnici de focalizare avansate. În aceste situații, AX700 are focalizare automată hibridă rapidă pentru rezultate foarte bune. În alte situații, cum ar fi înregistrarea filmelor în locuri aglomerate, cu mișcări complicate, focalizarea automată constantă ajută foarte mult.

Dispozitiv

Sony se poate lăuda cu dezvoltarea în cadrul companiei a tuturor dispozitivelor importante. Acest lucru ne permite să oferim cea mai bună combinație de soluții pe măsura tehnologiei.

Deci, focalizarea automată hibridă rapidă realizează focalizarea clară pentru maximizarea calității 4K. Acum, ne puteți explica punctele forte ale filmelor 4K?
Nobuhiro Onouchi

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

AX700 are un senzor CMOS Exmor RS™ suprapus de tip 1. Designul său constă într-o structură suprapusă a circuitelor care permite procesarea cu viteză mare a semnalului și a pixelilor în straturi diferite, adică o citire rapidă a datelor. Astfel este îmbunătățită calitatea imaginilor și sunt inhibate distorsiunile provocate de înclinarea transversală a obturatorului.

Senzorul CMOS Exmor RS este combinat cu motorul de procesare a imaginii BIONZ X cu viteză mare pentru a obține nuanțe naturale și redarea texturilor; obiectivul ZEISS® Vario Sonnar T* are lentilă subțire de tip AA de la Sony (asferică avansată) pentru redare performantă pe tot ecranul; mai are un algoritm propriu pentru a asigura calitatea excepțională a imaginilor filmelor. Acești „patru piloni” — senzorul de imagine, procesorul de imagine, obiectivul și algoritmul — sunt rezultatul colaborării echipei de la Sony. Această cerință este punctul forte al companiei Sony.

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Senzorul CMOS Exmor RS este combinat cu motorul de procesare a imaginii BIONZ X cu viteză mare pentru a obține nuanțe naturale și redarea texturilor; obiectivul ZEISS® Vario Sonnar T* are lentilă subțire de tip AA de la Sony (asferică avansată) pentru redare performantă pe tot ecranul; Acești „patru piloni” — senzorul de imagine, procesorul de imagine, obiectivul și algoritmul — sunt rezultatul colaborării echipei de la Sony. Această cerință este punctul forte al companiei Sony.

bionz x
Este caracteristica HDR 4K (numită „HDR”) pregătită acum pentru a face atractive filmele 4K?
HDR

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Poate vă întrebați ce înseamnă HDR. Pe scurt, HDR realizează imagini similare percepției umane a realității. Prin comparație cu televizoarele obișnuite, această tehnologie redă un interval dinamic mai extins al nuanțelor fine. Imaginile sunt formate nu doar din rezoluția remarcabilă, dar și dintr-o seamă de elemente. Am explorat tehnologia HDR pentru a obține o gamă bogată a culorilor și nuanțele ideale - de la străluciri până la zonele obscure ale imaginii - și, per total, imagini frumoase.

Pentru a viziona filme HDR este nevoie de televizoare compatibile cu HDR, iar disponibilitatea acestora crește rapid. În concluzie, am decis să creăm un mediu de înregistrare a filmelor care să le permită utilizatorilor să realizeze filme HDR și să le redea pe televizoare compatibile cu HDR fără o editare complexă. Sony a lansat deja camere video profesionale compatibile cu HDR, iar tehnologia este cuprinsă în AX700. Practic, membrii echipei care s-au ocupat de camera profesională au colaborat pentru a dezvolta AX700. Sperăm că utilizatorii aparatului AX700 vor viziona cu plăcere filmele realizate pe televizorul Sony BRAVIA compatibil cu HDR 4K cu ecran mare. Notă: pentru a reda filmele HDR, utilizatorul poate conecta AX700 la televizorul Sony compatibil cu HDR (HLG) printr-un cablu USB. La conectarea prin cablu HDMI este necesară o setare suplimentară a televizorului.

Compatibilitate HDR 4K
Utilizare

Răspundem solicitărilor de a avea accesorii și meniuri accesibile, oferind un design care ajută utilizatorii să aleagă și să utilizeze selecțiile rapid și ușor.

Pe lângă faptul că Sony le asigură utilizatorilor o calitate a imaginii superioară și diverse mijloace de exprimare imagistică, cu ce altceva îi ajută să pună mai multă pasiune în înregistrarea de filme?
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Există multe posibilități de a filma clipuri video. Dar, deoarece AX700 este o cameră video, trebuie să asigure comoditatea funcțională. Scopul nostru a fost ca AX700 să fie cea mai bună alegere privind ușurința utilizării, deoarece credem că clienții Sony se așteaptă la acest lucru.

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

Utilizatorii trebuie să aibă un sentiment plăcut în timpul utilizării, ca și cum camera ar fi o parte a corpului. AX700 a fost creată cu scopul de a le permite clienților să surprindă imaginile cu ușurință. De aceea, avem un design ingenios — care cuprinde echilibrul greutății pe care utilizatorii îl observă când țin camera în mână, ușurința cu care apasă tastele și cu care funcționează meniul. De exemplu, AX700 a fost mărită față de AX100. Asta înseamnă o priză mai extinsă, un lucru întâlnit mai ales la camerele video profesionale, care asigură ușurința în utilizare. Din acest motiv, utilizatorii pot ține camera ferm în mână și pot face reglaje fine ale vitezei zoomului, de exemplu. În plus, inelul de zoom al obiectivului este potrivit pentru degete, astfel încât utilizatorii pot lucra cu precizie. Aș vrea ca utilizatorii să observe această subtilitate.

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Deși consumatorii tind să compare cu atenție specificațiile când fac alegerea, am acordat atenție nu doar specificațiilor efective, dar și senzațiilor la utilizarea produsului. Am dorit ca utilizatorii să realizeze filme cu ușurință și să se concentreze pe filmare. De exemplu, precizia vizorului electronic și a monitorul au evoluat, verificarea focalizării pe subiect fiind fiabilă, iar executarea modificărilor setărilor și a operațiunilor de filmare se face fără dificultate. Am menționat rezoluția mărită a vizorului electronic și a monitorului LCD și faptul că cadrele pătrate verzi indică zonele de focalizare ale senzorului de focalizare automată cu detecția fazei. Dar, deoarece indicatoarele verzi apar exact în punctul de focalizare dorit, aceste cadre în mișcare pot fi deranjante dacă pâlpâie când se încearcă încadrarea subiectului. De aceea am discutat despre numărul, dimensiunea și culoarea cadrelor, nu doar cu membrii echipei de software, dar și cu designerii, înainte de a stabili ce ne mulțumește.

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

A crescut precizia corecției, care indică zona de focalizare la filmarea cu focalizare manuală. Chiar și la înregistrarea filmelor 4K cu rezoluție mare, focalizarea se poate face manual cu precizia dorită, deoarece am reanalizat sistemul pentru a fi siguri că indică în mod corect zona de focalizare. Suntem siguri că clienții vor fi satisfăcuți de acest lucru. Este un mare avantaj, fiind posibil datorită rezoluției îmbunătățite a vizorului electronic și a monitorului LCD.

Designului i s-au adăugat dispozitive de înaltă performanță, ca la camerele video profesionale. Exemplele de astfel de dispozitive includ vizorul electronic și monitorul LCD, care sperăm să satisfacă pretențiile clienților. Cred că performanța ridicată joacă un rol important în aspectul atractiv al aparatului AX700.

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Ca răspuns la părerile utilizatorilor privind AX100, ne-am asigurat că AX700 dispune de de funcții comode pentru înregistrarea filmelor, inclusiv o tastă mare pentru zoom și două sloturi pentru introducerea simultană a două carduri SD. 

Sunt multe de spus despre meniurile din interfața de utilizare (UI), nu-i așa?
meniu

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

S-au înmulțit elementele de meniu. Dar, dacă meniul este complicat, „îmbunătățirea” nu mai are sens. De aceea am amplasat pe corpul camerei șase taste personalizate, cu care pot fi accesate și utilizate imediat cu funcțiile dorite. Acestea pot fi configurate din timp pentru a selecta elementele de meniu utilizate des din peste 40 de elemente.

Dacă se configurează o tastă pentru „Meniu direct”, utilizatorul poate controla și regla setări precum valoarea diafragmei, sensibilitatea ISO și timpul de expunere cu tastele direcționale. În plus, schimbarea setărilor se poate face doar cu mâna dreaptă, stânga fiind liberă pentru alte activități.

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)]

Când la fotografierea în aer liber lumina este prea puternică pentru a vedea monitorul LCD, vă sugerez să combinați folosirea vizorului electronic cu cea a tastelor direcționale, care lucrează bine împreună.

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Iată un alt avantaj. Chiar dacă fereastra meniului apare pe monitor, meniul nu acoperă tot ecranul. Mulți profesioniști nu vor ca funcțiile să acopere ceea ce surprinde camera în momentul respectiv. Prin urmare, designul reflectă opiniile clienților care au experiență în utilizarea profesională a camerelor.

Mesaj

Există nenumărate posibilități de a realiza filme interesante. Sperăm că AX700 se va adresa cât mai multor persoane.

Explicați-ne, vă rog, cum funcțiile de fotografiere pentru redarea rapidă și cu încetinitorul și pentru redare foarte lentă extind gama expresivității filmelor.
Redare foarte lentă

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

AX700 are două moduri speciale de redare a „timpului”. Grație senzorului CMOS Exmor RX, are modul de redare foarte lentă, care îi permite camerei să înregistreze imagini la viteza de 960 cps. Astfel, AX700 poate înregistra filme redate cu încetinitorul la o viteză de până la 40x, lucru disponibil numai la camerele video profesionale scumpe cu câțiva ani în urmă. Un mod similar este cel de redare rapidă și cu încetinitorul, care îi permite utilizatorului să aleagă o rată de cadre de la 120 cps la 1 cps. Mulți sunt familiarizați cu tehnica redării cu încetinitorul deoarce este văzută frecvent la TV. În plus, tehnica redării rapide îmbină o serie de imagini statice realizate la anumite intervale pentru a produce un film care pare să se deruleze la viteză mare. Camera surprinde momente interesante la fiecare fotografiere. Sper să vă placă acest efect.

Am aflat că modelul AX700 nu se adresează unei anumite categorii de sex sau anumitor membri ai familiilor, ci utilizatorilor pretențioși în ceea ce privește înregistrarea filmelor. Vă rog să trimiteți un mesaj tuturor acestor pasionați de filme.
Junichiro Tamagawa

Junichiro Tamagawa
[Planificare produse]

Profesioniștii, dar și utilizatorii obișnuiți, realizează înregistrări de filme și clipuri video inspirate. Acum își pot publica și distribui materialele în rețelele de socializare. Cred că acești producători de filme — inclusiv cei care doresc să înregistreze filme cu AX700 — sunt devotați înregistrării de filme și materialelor lor. De aceea doresc să continui dezvoltarea produselor, ținând cont de așteptărilor acestor utilizatori entuziaști. Vă rog să arătați și să partajați filmele realizate de dvs. cu AX700. Abia aștept să vă văd materialele care beneficiază de efectele de extrem de frumoase ale focalizării automate. 

Hitoshi Ueda
[Tehnologie software (focalizare automată)] 

Acum am întâlnit multe provocări în dezvoltarea focalizării automate hibride rapide și sunt mulțumit că AX700 are o serie de avantaje tehnologice și funcții. AX700 reflectă moștenirea Handycam®, care le permite utilizatorilor să realizeze filme imediat și cu ușurință, fără a modifica setările implicite. Ca și până acum, valoarea acestei camere este dată de personalizare, ca răspuns la cerințele variate, cum ar fi o cameră video profesională și extinderea libertății de fotografiere. Vreau să beneficiați din plin de setările flexibile pentru diferite situații de fotografiere. Sunt convins că o să vă placă mai mult cu cât o utilizați mai mult.

Hitoshi Ueda
Nobuhiro Onouchi

Nobuhiro Onouchi
[Design de produse (șef de proiect)]

AX700 este rezultatul unor inovații pe măsura unui model Handycam® vârf de gamă creat cu pasiune pentru a satisface dorințele profesioniștilor și amatorilor. Aș vrea ca eventualii utilizatori să o ia în mână, să o atingă, să o simtă și să o folosească ca să-i descopere adevăratul potențial. Această cameră vă va oferi imagini în mișcare care sunt, de departe, mai cursive și mai uimitoare decât v-ați imaginat vreodată.