NOŢIUNI DE BAZĂ PENTRU OBIECTIV

Distanţă focală, unghi, perspectivă
Distanţa focală

Distanţa focală

Distanța focală, sau intervalul de distanţă focală în cazul zoomurilor, va fi, de obicei, lucrul cel mai important în alegerea unui obiectiv pentru o fotografie sau un tip de fotografie specific. Distanța focală a unui obiectiv determină două caracteristici foarte importante pentru fotografi: factorul de mărire și unghiul de vizualizare.

Distanţele focale mai lungi corespund unui factor de mărire mai mare și invers. Obiectivele superangulare, cu distanţe focale scurte au un factor de mărire mic, ceea ce înseamnă că trebuie să te apropii fizic de un subiect de dimensiune medie pentru a umple cadrul. Dar acest lucru înseamnă şi că puteți potrivi în cadru subiecte mari, fără a fi nevoie să fotografiaţi de la distanță. Obiectivele cu teleobiectiv cu distanţe focale mari au un factor de mărire ridicat, astfel încât să puteți umple cadrul cu subiecte aflate mai departe faţă de cameră.

[1] Punct principal secundar al obiectivului [2] Distanță focală [3] Unghi de vizualizare (măsurat pe diagonală) [4] Plan focal (senzor plan de imagine)

O definiție tehnică a distanței focale

- Discuție tehnică -

Distanța focală a unui obiectiv este definită ca distanța dintre punctul său principal secundar până la punctul central spate atunci când focalizarea e setată la infinit. Punctul principal secundar este unul dintre cele șase „puncte cardinale” utilizate ca puncte de referință într-un obiectiv optic (puncte focale față și spate, punctele nodale primare și secundare și punctele principale primare și secundare). Nu există nicio locație predefinită pentru punctul principal secundar într-un obiectiv compus—ar putea fi undeva în interiorul sau în afara monturii obiectivului, în funcție de designul obiectivului—deci nu există nicio modalitate ușoară prin care dvs. să măsuraţi cu precizie distanţă focală a obiectivului.

Distanţă focală şi unghi de vizualizare

„Unghiul de vizualizare” descrie modul în care o mare parte a scenei din fața camerei va fi captată de senzorul camerei. În termeni ceva mai tehnici, este extinderea unghiulară a scenei captate pe senzor, măsurată pe diagonală. E important să ne amintim că unghiul de vizualizare este determinat în întregime atât de distanţa focală a obiectivului, cât și de formatul senzorului camerei, astfel încât unghiul de vizualizare pe care îl obțineţi de la orice obiectiv dat va fi diferit de cadrul întreg de 35 mm şi camere de format APS-C. Diferite obiective cu distanţă focală egală vor avea întotdeauna același unghi de vizualizare atunci când sunt utilizate cu senzor de aceeași dimensiune.

Comparația „Distanţă focală vs. unghi de vizualizare” ilustrează această relație atât pentru cadrul întreg de 35 mm, cât și camerele în format APS-C.

Distanţa focală din ( ): distanţa focală echivalentă cu obiectivul montat pe camere foto digitale cu obiective interschimbabile cu senzori de cadru întreg de 35 mm

Perspectivă

Cu distanţe focale lungi, obiectele din prim-plan și din fundal vor părea de multe ori mai apropiate în imaginea finală. Acest efect este uneori numit „compresie teleobiectiv”, deși nu este de fapt cauzată de obiectivul însăși. Ce se întâmplă cu adevărat este că, atunci când utilizați un teleobiectiv, va trebui să fiţi mai departe de subiecte. Așa că, în raport cu distanța de la cameră la subiectele din prim-plan și fundal, de fapt acestea sunt mai apropiate. O altă modalitate de a spune acest lucru este că, deoarece atât obiectele din prim-plan cât și din fundal se află la o distanță considerabilă față de cameră, dimensiunile relative ale acestora în imaginea finală vor fi mai aproape de realitate. Atunci când fotografiați cu un obiectiv superangular, în mod normal trebuie să vă apropiaţi de subiectul din prim-plan, astfel încât acesta să fie suficient de mare în cadru, motiv pentru care obiectele mai îndepărtate par comparativ mai mici. Diferența în perspectiva aparentă este de fapt rezultatul distanţei la care vă aflaţi faţă de subiect.

Fotografie la distanţă focală de 24 mm

Distanţă focală de 24 mm, unghi de vizualizare de 84 de grade

Fotografie la distanţă focală de 300 mm

Distanţă focală de 300 mm, unghi de vizualizare de 8 de grade