O parte din viață 2018

Minimalism fin
Integrarea experienței de vizionare în viața cotidiană

Pe ce trebuie să se concentreze designerii? Important este să afle cum pot găsi un loc potrivit și firesc pentru televizor în spațiile locuibile și cum pot „încadra” dispozitivele în viața cotidiană. Această viziune se materializează sub forma „minimalismului fin”, un concept care îmbină formele și texturile calde și primitoare cu configurațiile comode pentru a optimiza experiența de vizionare.

Ocuparea spațiului între armonie și expresivitate

Când designerii încearcă să armonizeze televizoarele cu spațiile locuibile, inspirația poate fi operă de artă. Lucrările de artă și sculpturile reușesc să fie elemente integrate natural în spațiu, deși atrag atenția din punct de vedere vizual. Combinația caracteristicilor „armonie” și „expresivitate”, ce nu par compatibile, umplu spațiul în mod artistic cu tonalități unice care rezonează cu confortul și eleganța. Conceptul „minimalismului fin” are ca scop unificarea discreției și evidenței în aspectul unui televizor văzut ca un obiect efectiv.

În largul său: o calitate importantă pentru persoane și televizoare

Dacă televizoarele găsesc acest echilibru, aveți la dispoziție mai multe configurații și libertatea de a le integra apoi în viața cotidiană. Pentru ca această apropiere să devină realitate, designul trebuie să inspire căldură. O persoană prea detașată și reținută ar putea să nu se simtă în largul său. Același lucru este valabil și pentru televizoare: deși designul minimalist poate fi vital pentru ca oamenii să fie cuprinși de experiența vizionării, există riscul ca acesta să pară rece și anorganic dacă minimalismul este împins la extrem.

Aceasta este premisa din spatele temei „minimalism fin”, o abordare care se folosește de detalierea fină, implicând materiale, texturi și nuanțe calde pentru a atenua răceala configurației minimaliste. Rezultatul? Un televizor care uimește când este pornit, eliminând elementele neesențiale pentru a maximiza puterea experienței de vizionare, și care se integrează comod în mediul său când este oprit, în armonie cu spațiul, ca o lucrare de artă. Trăim într-o eră în care simplitatea și confortul sunt mai importante ca niciodată. Plecând de la acest context, conceptul „minimalismului fin” dă formă unei personificări noi a televizorului.

Cum pot să apară valori noi din contradicții

Încercăm mereu să găsim experiențe și valori noi din contradicții, din elementele paradoxale ale designului. Conceptul „minimalismului fin” propune, practic, un „alb negru”. Pe de o parte, are o prezență vizuală evidentă, dar pe de altă parte, se armonizează cu spațiile prin aspectul rece, retras, al unui sistem video. Ne-am concentrat pe realizarea unui televizor care echilibrează cele două dimensiuni contradictorii și rezonează cu stilul de viață cotidian.

Tako, regizor artistic-șef

Stil minimalist cu accente fine

Modelul AF9, cu afișaj OLED, reprezintă o îmbinare strălucită a experienței de vizionare și de ascultare. Iar toate acestea sunt condensate într-un singur panou, ecranul, având doar un suport în spate care să îl susțină. Elementul de acționare și subwooferul sunt amplasate în interiorul suportului. Forma și materialele acestuia abundă de accente fine, cu un cadru rotunjit și un panou posterior acoperit de material textil. Aceste caracteristici asigură modelului AF9 o prezență vizuală emblematică, care se integrează perfect în spațiul interior.

O textură care sugerează discret funcționalitatea

Modelul 99F, cu o calitate a imaginii extrem de ridicată, este visul oricărui proiectant. Cadrul are un finisaj negru cu puncte, similar unui aparat foto DSLR, care este rezistent la tăieturi și la zgârieturi, ieșind în evidență pe fondul aspectului metalic al celorlalte părți ale televizorului. Aspectul minimalist se răsfrânge și asupra suporturilor, care sunt pur și simplu turnate în aluminiu. Caracterizat de o eleganță naturală, modelul Z9F pare o operă de artă.

Ecranul se stinge, dar eleganța rămâne

Grafica și sculpturile dintr-un spațiu locuibil nu au o anumită funcție. Un televizor intră și el în această categorie. Lucrările de artă redau o energie prin simpla lor prezență — iar noi am vrut să vedem dacă televizoarele pot avea același efect. De aceea am apelat la o perspectivă nouă, cea a „minimalismului fin”. Televizorului nu mai este un element de distragere a atenției care trebuie eliminat, ci un bun semnificativ.

Yokota, regizor artistic

O prezență de reținut, care accentuează spațiul

Suportul BRAVIA®, care imită cu eleganță o sculptură, dispune de o structură simplă de bare metalice pătrate care intră în contact cu suprafața de dedesubt în puncte individuale; este un design care generează o senzație unică de echilibru și de tensiune specifică exponatelor din galeriile de artă.

Grație construcției rezistente, care utilizează o formă de V inversat pentru a asigura stabilitatea, suportul permite poziționarea televizorului în mai multe locuri și se armonizează elegant cu estetica spațiilor de locuit.

Acest model OLED BRAVIA are un design minimal cu două panouri, unul pentru stativ și celălalt pentru ecran. Rotunjind marginile panourilor, echipa a accentuat configurația îngustă a designului pentru a crea un aspect mai simplu și mai aerisit.

Coeziune confortabilă

Adesea, amestecul unor lucruri diverse în spațiul locuibil reprezintă coeziunea întregii încăperi. Pentru a include această neomogenitate complementară în BRAVIA®, echipa de design a aliniat unghiurile stativului cu carcasa barei de sunet — două elemente vizuale disparate — pentru a se armoniza mai bine.

Contururi fine, atent lucrate manual

Formele lucrate manual au capacitatea nativă de a asigura încadrarea perfectă — indiferent dacă țineți o farfurie în mână, stați pe un scaun sau apucați o unealtă. Echipa de design BRAVIA® a reușit să înglobeze acest sentiment printr-o varietate de elemente de finețe, cum ar fi rotunjirea colțurilor ramei și a carcasei barei de sunet pentru a crea o formă fină, delicată.

Modele și materiale care dezvăluie frumusețea funcțională

Designerii televizorului BRAVIA® au avut o abordare inovatoare pentru panoul din spate. Designul cuprinde fantele de aerisire și capacele terminalelor într-o rețea de modele geometrice, de exemplu, pentru ca televizorul să arate la fel de elegant din față și din spate. Bara de sunet are o combinație unică de materiale diverse care nu doar întăresc scopul funcțional al componentelor printr-o tușă vizuală, dar îmbunătățesc și armonia estetică dintre design, în general, și spațiul din jur.

Esențială este găsirea echilibrului

O bară de sunet poate genera sunete pe care televizorul singur nu le poate reproduce — și poate reda sunetul fără efort la dimensiuni impresionante. Când concepem o bară de sunet, încercăm să găsim un echilibru mai bun pentru prezența sa, afinitatea cu televizorul și armonizarea cu spațiul interior.

Wada, director

Designul BRAVIA® unește oamenii cu televizorul printr-o relație mai caldă și mai plăcută și reprezintă un nou pas înainte pentru experiența de vizionare în spațiile locuibile.