Ambalaje noi, reciclate pentru AIBO

Se naște un nou ambalaj revoluționar. AIBO este livrat învelit strâns și protejat de deteriorări, într-un ambalaj de pâslă produs în proporție de 50% din sticle reciclate de plastic PET (polietilen tereftalat).

Reducere, reutilizare și reciclare - principiile de design ecologic ale Sony

În conformitate cu planul global de mediu „Road to Zero”, Sony continuă să depună eforturi pentru a reduce consumul și pentru a crește reutilizarea și reciclarea materialelor pentru toate produsele și activitățile sale comerciale.

Protejarea obiectelor de valoare

Noul ambalaj reciclat susține și protejează, până când robotul AIBO ia naștere într-o familie. Ambalajul este realizat dintr-o pâslă din material reciclat din sticle de plastic, care poate fi adaptată pentru a se potrivi cu AIBO.

Imagine Ambalaje sustenabile recunoscute prin premii
Ambalaje sustenabile recunoscute prin premii

Recunoscut cu premiul AsiaStar de către Asian Packaging Federation    

Asian Packaging Federation a acordat prestigiosul premiu AsiaStar 2018 în categoria ambalajelor sustenabile ecologic ambalajului AIBO dezvoltat de Sony. Premiul recunoaște ambalajul „proiectat cu o atenție deosebită pentru impactul asupra mediului al ambalajului și al produsului pe parcursul întregului ciclu de viață”.

Cum este realizat ambalajul

De la sticle de plastic la noul ambalaj pentru roboții AIBO

Sticlele de plastic sunt [1] colectate, [2-3] mărunțite, [4] adăugate în proporție de 50-50 la noua „lână” din polietilen tereftalat și țesute într-o foaie de pâslă cu grosimea de 3 mm, care este [5] livrată în rulouri și [6] modelată în [7] noul ambalaj pentru robotul AIBO.

Proiectarea unor ambalaje reprezentative pentru un produs reprezentativ

O provocare ce necesită efort de design și inovare tehnologică

Designerii și inginerii au lucrat împreună atât pentru a atinge obiectivele de mediu, cât și pentru a realiza conceptul de trezire a robotului AIBO dintr-un ambalaj de protecție, ținând cont de design, cost și rezistența la zgârieturi. De asemenea, proporția mare de materiale reciclate a prezentat provocări proprii.

Ducem reciclarea mai departe prin inovare

Creșterea proporției de material reciclat într-un material textil poate reduce „capacitatea de fixare”, creând probleme legate de rezistență și păstrarea formei, deci materialul reciclat tipic trebuie amestecat cu mult material nou. Pentru ambalajul AIBO s-a folosit pâslă, dar și un proces exclusiv prin care această proporție crește cu succes până la o valoare de 50%.

Structură unică integrată

Pentru amortizare și rezistență la impact, ambalajul AIBO este creat din pâslă obținută din ambalaje PET. Ambalajul este unic, încorporând material reciclat în proporție de 50%, și are o structură cu trei straturi, cu interior gol, pentru amortizare și protecție.

Conservarea resurselor și impresii pozitive

Produsele livrate în cutii de carton trebuie protejate intern de apă și praf cu pungi și folii de protecție. Fibrele dense din ambalajul de pâslă pentru AIBO sunt mai rezistente la murdăria din exterior, deci nu este necesară protecție suplimentară, însemnând conservarea resurselor și o impresie pozitivă la întâlnirea cu AIBO.

Nu este necesară cerneala

Fiindcă numele AIBO este gravat și nu imprimat pe ambalaj, diferitele substanțe chimice și petroliere asociate cu cerneala nu sunt necesare, ceea ce reduce impactului asupra mediului.

Motohiro Sato

Departamentul tehnic și de proiectare a ambalajelor

Divizia de design pentru produse
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Imagine Motohiro Sato

Am început să proiectăm ambalajul pentru roboți AIBO cu obiectivul de a folosi „material PET reciclat în proporție de 50%”, iar provocarea de data aceasta a fost aceea de a obține o creștere de la procentul de 30% obținut anul trecut.
Cursa noastră continuă pentru obținerea unei „senzații plăcute a materialului” și dorința de a transmite „sentimentul că robotul AIBO doarme” au făcut ca forma pâslei să fie una complexă și au complicat proiectarea și fabricarea, dar am reușit să depășim definitiv aceste probleme și să ne atingem obiectivul.
Vom continua să lucrăm asupra impactului materialelor de ambalare asupra mediului și vom urmări să creștem și mai mult proporția materialelor obținute din sticle de plastic reciclate pe care le folosim.

Imagine Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Designer grafic

Centrul de creație
Sony Corporation

În 2014, în scopul de a crea un nou stil de ambalaj, am început dezvoltarea unui ambalaj din pâslă. În primul rând, a trebuit să cunoaștem componenta fibroasă a pâslei, așa că am realizat o serie de prototipuri cu diferite proporții ale amestecului de ingrediente, metode de producție a materialelor și așa mai departe. Apoi am încercat să producem ambalajul din pâslă folosind materiale PET reciclate din sticle de plastic familiare.
Cu acest ambalaj, după îndepărtarea căruia clientul face pentru prima oară cunoștință cu robotul AIBO, am înfășurat întregul corp al robotului AIBO în combinația caracteristică, rezistentă și moale, a materialului. Ambalajul îmbracă și protejează bine robotul AIBO. 
Pe viitor, vom produce ambalaje și mai avansate, cu scopul de a obține unele din material 100% reciclat. Sperăm că acest stil de ambalare va influența abordarea față de mediu a multor oameni.

AIBO

descoperiți ceva uimitor