Detaliul poveștii Alpha Universe
Detaliul poveștii Alpha Universe
Cel mai recent obiectiv G Master: GM de 12 - 24 mm la f/2,8 

Albert Dros și Michael Schaake 

Continuând extinderea gamei de obiective G Master, Sony a lansat modelul FE de 12 - 24 mm la f/2,8 G Master – obiectivul cu zoom și diafragmă la f/2,8 cu cel mai larg unghi din lume*.

 

sony fe de 12 - 24 mm F28 G Master  cu zoom

Noul design are trei elemente XA (asferice extreme) pentru rezoluție incredibilă, alături de două elemente super-ED și trei ED din sticlă, pentru înaltă rezoluție de la un colț la celălalt și efect bokeh superb. Patru motoare liniare cu tehnologie XD (dinamică extremă) oferă focalizare mai rapidă și mai exactă decât obiectivele convenționale, atât pentru fotografie, cât și pentru videografie.

Apreciații fotografi specializați în peisaje și ambasadori Sony prin imagini Michael Schaake și Albert Dros au avut amabilitatea de a testa obiectivul înaintea lansării și ne-au împărtășit concluziile lor.

Albert Dros

„Condițiile din Țările de Jos erau ideale și mi-au permis să testez obiectivul în diverse situații și scenarii. Mi-am luat încercatul aparat Alpha 7R IV și am pornit să explorez.”

„Am început în acest district pitoresc din Amsterdam, complet gol și închis din cauza Covid, iar acesta este un bun exemplu al avantajelor obiectivului de 12 mm. Claritatea acestui obiectiv, în special la margini, este incredibilă.”

sony fe de 12 - 24 mm F28 G Master  cu zoom

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 4s @ f/8.0, ISO 200

„Am vizitat frumoasa primărie din Nieuwegein. Este o clădire foarte modernă, la interior și la exterior, și m-am gândit că ar fi modelul perfect pentru câteva fotografii în unghi larg. O caracteristică utilă în aceste situații este ecranul rabatabil de pe Alpha 7R IV. Uneori mă plimb și privesc ecranul, îndrept aparatul foto și îl rotesc până când văd compoziția care îmi place.”

albert dros sony alpha 7RM4 exteriorul primăriei din Nnieuwegein

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/10.0, ISO 100

albert dros sony alpha 7RM4 interiorul primăriei din Nnieuwegein

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11.0, ISO 100

„Fiind prognozate furtuni, m-am dus la țară, sperând să surprind imagini cu efect dramatic ale cerului. Pentru această imagine cu moara de vânt, am realizat o imagine panoramică rapidă (din mână). Norul de furtună oglindește exact pârâul din fundal. Ce mi-a plăcut în privința acestei imagini este faptul că arată aproape ca o perspectivă superangulară datorită panoramei.”

albert dros sony alpha 7RM4 vedere panoramică a unei mori de vânt în Țările de Jos cu un cer de furtună cu efect dramatic în spate

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/5.6, ISO 320

„După ce a trecut furtuna, am reușit să realizez această fotografie cu un câmp de maci, chiar la apusul soarelui.” 

albert dros sony alpha 7RM4 un câmp de maci în Țările de Jos după o furtună

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/11.0, ISO 200

„Ne-am bucurat de dimineți frumoase și am reușit să mă trezesc la ora 3 și să merg în pădure – unul dintre locurile preferate pentru fotografiere. De obicei folosesc un obiectiv mai lung în astfel de situații, dar am vrut să-l încerc pe cel de 12 - 24 mm și m-am forțat să-l folosesc, obținând niște rezultate interesante.” 

albert dros sony alpha 7RM4 lumina soarelui pătrunde printre copaci într-o pădure din Țările de Jos

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 0.6s @ f/11.0, ISO 100

Ocazional, folosesc o tehnică denumită „focalizare posterioară”, prin care mă apropii de subiect și folosesc mai multe imagini cu diverse puncte de focalizare pentru a obține întreaga imagine focalizată din față până în spate. Această fotografie este o combinație de trei imagini realizate la f/22 și am reușit să obțin o precizie extrem de ridicată în întregul cadru.  

albert dros sony alpha 7RM4 un copac doborât, acoperit cu mușchi, într-o pădure din Țările de Jos

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/22, ISO 100

„În sfârșit, dar nu în cele din urmă, am reușit să fotografiez cerul înstelat. În general, este aproape imposibil să fotografiezi Calea Lactee în Țările de Jos, din cauza volumului mare de poluare generalizată a luminii, dar există unele locuri în care poluarea este relativ redusă în comparație cu restul țării.”

„Totuși, cea mai mare provocare a fost faptul că am ales cea mai lungă zi a anului, pe parcursul căreia nici nu apare întunericul pur!”

albert dros sony alpha 7RM4 Calea Lactee vizibilă pe cer în Amsterdam, cu un copac uscat în fundal

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

„Imaginea a fost realizată în unghi larg la f/2,8 și am fost deosebit de impresionat de claritatea stelelor. Un fapt care trebuie menționat este că strălucirea roșiatică-portocalie de la orizont nu este lumina soarelui, ci poluarea din oraș.”

„Pe scurt, iată concluziile mele inițiale:”

•  Îmi place mult obiectivul de 12 - 24 mm la f/4 G, dar treapta suplimentară face diferența, în special pentru cerul înstelat.
•  Distorsiunea redusă, chiar și la 12 mm. Nu am folosit profiluri de corecție pe imagini, deoarece încă nu sunt disponibile!
•  Greutatea și dimensiunile reduse, având în vedere diafragma și distanța focală.
•  Are efecte extraordinare tip stea cu raze.

 

albert dros sony alpha 7RM3 sony FE1224GM alături de sony FE 1224G pentru comparație

După cum puteți vedea, versiunea f/2,8 nu este mult mai mare decât versiunea f/4

Michael Schaake

„Am avut ocazia să testez noul obiectiv G Master de 12 - 24 mm la f/2,8 timp de câteva zile și am fost impresionat de soliditatea construcției. Cu o greutate de 847 de grame, nu este foarte ușor, dar se echilibrează cu Alpha 7R IV în mână, iar cu un element frontal mare și curbat, nu mă așteptam la aceasta!

” Elementul frontal mare face dificilă utilizarea filtrelor (deși există posibilitatea utilizării unor filtre posterioare tip gelatină), dar acestea fiind spuse, nu am văzut pete albe sau reflexii parazite, ceea ce spune multe despre noul strat de acoperire pe care Sony l-a proiectat special pentru acest obiectiv.

  

„Această imagine prezintă o scenă cu mare contrast, realizată direct în soare. Un soare mic poate fi văzut în apă și nu sunt vizibile pete de lumină.”

michael schaake sony alpha 7RM4 vedere în unghi larg pe un lac, cu soarele vizibil prin nori de furtună cu aspect dramatic

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 100

„Am fotografiat cu diverse setări ale diafragmei, de la f/2,8 până la f/22 și am observat doar o ușoară reducere a clarității după f/18, ceea ce era de așteptat. Larg deschis la f/2,8, a fost foarte exact și nu aș ezita să fotografiez astfel în lumină difuză.” 

michael schaake sony alpha 7RM4 imagine alb-negru cu un copac singuratic pe fundalul unui cer senin cu câțiva nori pufoși

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

„În această imagine, am dorit să utilizez o expunere lungă pentru a estompa apa și, deoarece nu am putut folosi un filtru ND, am fost nevoit să fotografiez la f/22 (ceea ce evit de obicei), dar claritatea încă este bună.” 

michael schaake sony alpha 7RM4 un râu rapid surprins la ralanti printre pietre

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

„Obiectivul meu principal pentru peisaje este FE de 16 - 35 mm la f/4 ZA OSS, de care sunt mulțumit, însă o distanță focală în unghi larg extins mi-a oferit o nouă perspectivă, pe care am savurat-o pe deplin.”

 

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

michael schaake sony alpha 7RM4 o potecă de lemn traversează un câmp, cu un cer cu efect dramatic deasupra

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

„Per total, sunt extrem de impresionat de acest obiectiv, iar intervalul distanței focale mi-a inspirat creativitatea în scenele fotografiate.”

*În comparație cu obiectivele interschimbabile cu zoom constant la f/2,8 pentru aparatele foto digitale tip cadru întreg. Informații valabile în iulie 2020. 

Produse prezentate
ILCE-7RM4
α7R IV

ILCE-7RM4

SEL1224GM
FE 12-24mm F2.8 GM

SEL1224GM

Articole corelate


x