Ochii sunt esențiali

Robert Wolanski

Un portret bun are la bază emoția prinsă într-o clipă, o fracțiune de secundă de adevăr, reținută pentru totdeauna. Pentru a o surprinde, trebuie să fii pregătit. Sau, cel puțin, așa spune specialistul în portrete și modă, Robert Wolanski, care a făcut o carieră capturând aceste momente și transformându-le în portrete superbe.

robert wolanski sony alpha 7RII portret cu dominic miller

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/100s @ f/2.8, ISO 800

„Pentru mine, portretul pur este despre emoție”, explică el, „și arta constă în surprinderea acelui moment. Astfel, diferă de modă și de cosmetică, domenii în care machiajul și stilul sunt mai importante. Îmi pasă în continuare de aspectul persoanelor pe care le fotografiez, însă portretul are la bază caracterul lor... povestea lor. Îmi plac modestia și simplitatea, dar cel mai mult dintre toate – adevărul.”

Pentru Robert, ajungerea la acest adevăr începe cu comunicarea, însă, în cele din urmă, se bazează pe abilitatea de a reacționa decisiv. La urma urmei, aceste momente pot fi trecătoare.

Cu cât este mai bună relația pe care o ai cu subiectul, cu atât mai multă comunicare există și cu atât mai ușor este să găsești acele momente. Însă acest lucru poate fi dificil atunci când fotografiezi persoane emblematice.

 

robert wolanski sony alpha 7RII portret cu sting

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/25s @ f/3.2, ISO 320

„Cel mai important lucru pentru mine este să am contact înainte de fotografiere, dacă este posibil, însă acest lucru se întâmplă rar. La urma urmei, este greu să-ți imaginezi că Pierce Brosnan sau Sting ar avea o clipă liberă pentru o cafea și o discuție cu mine!”, râde el. „Astfel de oportunități sunt aproape întotdeauna spontane și însoțite de un proiect, ca o premieră de concert sau film. Însă, paradoxal, acesta este adesea momentul când exista un moment de vorbit. Fie că este vorba de o pauză pentru machiaj sau ajustarea costumației, «nu există un set de reguli»”, spune el, „dar dacă poți schimba câteva cuvinte înainte de fotografiere, chiar dacă numai despre vreme sau copii... atunci curge energia.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portret cu rafal krolisowski

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/160s @ f/5.0, ISO 80

A fi pregătit înseamnă a reacționa la moment, și, pentru asta, Robert se bazează atât pe echipamentul camerei foto, cât și pe măiestria sa de a folosi lumina disponibilă. Este doar arareori fără aparatul său Sony a7R III sau RX1R II, spunând: „Credeam că modelul α7R II va fi greu de învins, însă, în pofida schimbărilor aparent mici – dar excelente –, modelul a7R III este cu adevărat visul unui fotograf.”

Un mod este, în special, indispensabil pentru fotografiile lui Robert. „Eu spun adesea că nu sunt o persoană «tehnică» – nu cunosc întregul meniu al camerei foto –, însă dintre toate funcțiile utile, una iese în evidență pentru mine – Focalizare automată a ochilor. Este foarte importantă, deoarece înseamnă că focalizarea este perfectă în momentul în care ai nevoie de ea – acea secundă a adevărului așa cum apare în ochi. Focalizarea automată a ochilor elimină riscurile și îmi permite să continui comunicarea, procesul de surprindere a momentului. Nu-mi pot imagina cum aș putea lucra fără această funcție acum.”

robert wolanski sony alpha 7RII portret cu katarzyna warnke

© Robert Wolanski | Sony α7R II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 160

Un alt aspect legat de modelul α7R III care îl atrage pe Robert este „dimensiunea fizică comparativ cu vastele posibilități pe care le oferă. Este uimitor faptul că un echipament profesionist «vârf de gamă», cu capacități tehnice uriașe, poate fi la mai puțin de jumătate din dimensiunile a ceea ce am folosit înainte. Întotdeauna vreau să am cu mine o cameră foto profesională, indiferent de timp și loc, așa că am nevoie de una care să nu-mi ocupe jumătate de geantă!”

Cu aparatul său a7R III, el folosește în mare parte obiectivul FE 55mm f/1.8 ZA „datorită calității sale și faptului că îndeplinește 95% dintre cerințele mele. Restul de 5% sunt îndeplinite de obiectivul FE 70-200mm f/2.8 GM, pe care îl folosesc adesea pentru distanțe focale de 105-135 mm.”

robert wolanski sony RX1RII portret cu marcelina zawadzka

© Robert Wolanski | Sony RX1R II | 1/160s @ f/3.2, ISO 50

Pentru a profita de ocazii atunci când acestea se ivesc, poartă cu el și o mică sursă de iluminare cu LED-uri, însă recunoaște că „de când am început să lucrez cu un aparat Sony, întreaga mea abordare a iluminării s-a schimbat, pentru că știu că pot obține o calitate excelentă la setări ISO ridicate. Iar lipsa unei iluminări complexe creează o atmosferă mai intimă și mai prietenoasă.”

Aceasta înseamnă ca este mult mai ușor pentru el să lucreze cu lumina disponibilă, lucru pe care l-a dus la un nivel ridicat de măiestrie atunci când lucra în cinematografie și televiziune: „personal, prefer sa folosesc în portretele mele iluminarea fixă, de tip cinematografic – iluminare continuă, nu bliț. Îmi place să văd efectul sau să-l construiesc. Îmi place să creez o atmosferă în care lumina este un acompaniament natural.”

robert wolanski sony alpha 7RIII portret cu malgorzata kozuchowska

© Robert Wolanski | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 80

Deci, cum știe Robert când a surprins momentul perfect? Când adevărul subiectului a fost găsit în portretul său? „Revenim la ochi”, spune Robert, „care pot fi precum o busolă, îndreptată în direcția cea bună. Compoziția este aproape întotdeauna în fundal pentru mine, pentru că mă concentrez asupra ochilor. Aștept doar momentul în care se uită pe ei înșiși, se deschid și privesc spre tine cu adevărul în ei – imaginea sufletului.”

Produse prezentate în acest articol
ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate

ILCE-7RM2

ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

DSC-RX1RM2
Cameră compactă profesională RX1R II cu senzor de 35 mm

DSC-RX1RM2

SEL70200GM
FE de 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL85F14GM
FE de 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

SEL55F18Z
Obiectiv Sonnar® T* FE 55 mm F1,8 ZA

SEL55F18Z

Robert Wolański
Alpha Universe

Robert Wolański

Polonia

Pe măsură ce vă simplificați viața, și legile universului vor fi mai simple

Vizualizare profil


x