Detaliul poveștii Alpha Universe
Povestea unui oraș 

İlkin Karacan Karakuş 

„Prin fotografia de călătorie putem vedea locuri minunate de la distanță”, spune İlkin Karacan Karakuş, „dar o imagine de călătorie cu adevărat extraordinară îl va face pe privitor să își cumpere un bilet de avion spre acea destinație”.

Deși Ilkin a călătorit prin toată lumea, locul pe care îl știe cel mai bine și unde a creat unele dintre imaginile sale emblematice este orașul său natal, Istanbul. După mulți ani de fotografiere a străzilor din legendarul oraș, munca lui İlkin dovedește că familiaritatea cu un anumit loc îți poate face imaginile mai convingătoare.

„Analizez caracteristicile locului și modul în care răspunde la lumină și la anotimpuri”, explică İlkin, „de exemplu, este istorica moschee Ortaköy sau podul peste Bosfor potrivit pentru apus sau arată mai bine la răsărit? Doar prin evaluarea acestor factori”, spune el, „te poți afla acolo la momentul potrivit cu echipamentul potrivit – iar acolo îți începe șansa de a influența cu adevărat oamenii”.

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 interval de timp cu o lună sângerie deasupra unei moschei în istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 70-200mm f/4 G OSS | 0.4s @ f/8.0, ISO 400

Un bun exemplu al acestei abordări studiate se găsește în imaginile lui İlkin tip interval de timp cu o lună sângerie – un eveniment care se produce o dată la 149 de ani – care coboară în spatele faimosului turn Galata. Deoarece a încadrat turnul la 200 mm, dar a lăsat suficient spațiu în compoziție pentru ca luna să treacă prin imagine în coborâre, İlkin a folosit funcția Fotografiere cu interval de pe Alpha 7R III și a setat obturatorul să se declanșeze o dată la câteva minute. „Apoi, imaginile au fost combinate la editare”, explică el, „dar adevăratul truc a fost să mă aflu în acel loc pentru a realiza imaginile. Am analizat cu mult timp înainte pentru a înțelege locul; am mers în acel loc de multe ori înainte, fotografiind luna, așa că știam ce funcționează și unde să mă plasez. Când m-am trezit a doua zi, am văzut că numeroase publicații naționale și internaționale mi-au folosit imaginile, iar aceasta m-a făcut foarte fericit”, își amintește el, „în special pentru că am prezentat lumii locul în care m-am născut, am crescut și trăiesc”.

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 un tramvai din istanbul în ploaie

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/160s @ f/4.0, ISO 1600

„În orașe frumoase și dinamice precum Istanbul”, admite İlkin, „nu este dificil să găsești subiecte interesante pe străzi. Poate fi un vânzător de porumb, copii care joacă fotbal sau un tramvai care trece prin ploaie... dar provocarea de a face imaginile emoționante pentru privitor rezidă în a găsi lumina potrivită sau circumstanțele potrivite – iar răsăritul și apusul se numără cu siguranță printre aceste momente. Lumina solară slabă produce refracții incredibile, se reflectă din pietrele antice pentru a ilumina portrete sau dezvăluie fumul din grătarele restaurantelor, separând ca o ceață scenele urbane”.

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 apus peste bosfor în istanbul

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/100s @ f/4.0, ISO 640

Însă răsăritul și apusul sunt și momente în care poate fi dificil să obțineți o expunere exactă, astfel că İlkin se bazează atunci pe intervalul dinamic excepțional și pe profunzimea de biți a aparatului Sony α7R III. „Prefer întotdeauna să fotografiez în modul manual, folosind vizorul EVF ca ghid”, explică el, „iar rezultatele sunt excelente, dar fotografiez și în modul RAW, ceea ce înseamnă că pot controla mai ușor zonele strălucitoare și umbrele la editare. Utilizarea fișierelor RAW pe 14 biți necomprimate capturează diverse date, iar restul depinde de tine și nu ești restricționat cu privire la tipul de editare pe care dorești să îl realizezi”.

İlkin Karacan Karakus sony A7RM2 un bărbat așezat pe scaun ține în mână baloane în formă de inimi roșii

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/2.8, ISO 3200

„Cu echipament precum acesta”, continuă el, „aveți o șansă mai mare să surprindeți momentele trecătoare de pe stradă, cele irepetabile, precum acesta. Vă oferă reflexii mai bune și cea mai bună ocazie de a obține rezultate tehnic perfecte. Iar deoarece carcasele Sony sunt atât de compacte și de ușoare, nu mă despart de ele la drum și pot lua cu mine două aparate foto cu obiective atașate. De exemplu, atașez obiectivul de 16-35 mm f/4 ZA OSS la unul și cel de 24-70 mm f/2,8 GM la celălalt, astfel încât să nu pierd timp schimbând obiectivele și să am ocazia să comut instantaneu imaginea”. 

İlkin Karacan Karakus sony A7RM3 apus de soare peste bosfor, în vinietă printr-o balustradă în formă de stea

© İlkin Karacan Karakuş | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/3.2, ISO 250

„Istanbulul este un loc fascinant”, încheie İlkin, „este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și gazdă a nenumărate diversități culturale, credințe, idei, arte și științe de-a lungul istoriei. Istanbulul îți vorbește în timp ce te plimbi pe străzile sale. Iar ca persoană care a locuit aici din copilărie, printre moschei, biserici, școli, plaje și clădiri antice, cred că imaginile mele contribuie la cunoașterea locului într-un mod mai intim, dar aparatele mele foto Sony mă ajută să spun această poveste mult mai ușor”.

Produse prezentate
ILCE-7RM3
Cameră α7R III Full Frame de 35 mm și focalizare automată

ILCE-7RM3

ILCE-7RM2
α7R II cu senzor de imagine Full Frame iluminat din spate

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE de 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL1635Z
Obiectiv Vario-Tessar® T* FE F4 ZA OSS de 16 - 35 mm

SEL1635Z

SEL70200G
G OSS F4 FE de 70-200 mm

SEL70200G

Articole corelate
İlkin Karacan Karakuş
alpha universe

İlkin Karacan Karakuş

Turcia

„Din ziua în care ne naștem, ni se spune ce trebuie și ce nu trebuie să facem de către oameni care nu și-au urmărit niciodată propriile visuri. Dar eu mi le-am urmărit…”

Vizualizare profil


x