Detaliul poveștii Alpha Universe
Detaliul poveștii Alpha Universe
Sony World Photography Awards:
câștigătorii din 2020 

Aflat acum în cel de-al 13-lea an, prestigiosul concurs internațional Sony World Photography Awards este unul dintre cele mai importante din calendarul fotografic mondial.

Realizat de World Photography Organisation, scopul programului este să constituie o platformă pentru dezvoltarea continuă a culturii fotografice, prin recunoașterea contribuțiilor importante aduse artei fotografice, sub forma premiului Contribuție extraordinară în arta fotografică, precum și prin descoperirea noilor talente ale viitorului, care au ocazia de a fi promovate și prezentate lumii. Aceasta se realizează prin programul Awards și prin integrarea unui concurs pentru studenți și tineri, precum și prin granturile Sony pentru studenți și profesioniști. Acestea dovedesc o dată în plus angajamentul Sony față de cultura fotografică, prin extinderea relației cu câștigătorii dincolo de Awards și dezvoltarea carierelor individuale. 

Au fost anunțați câștigătorii din 2020 și suntem încântați să îi prezentăm aici. 

Fotograful anului | Pablo Albarenga, Uruguay

Pablo Albarenga - câștigător SWPA 2020

© Pablo Albarenga, Uruguay, finalist, categoria Profesioniști, Creație, Sony World Photography Awards 2020

Seeds of Resistance (Semințele rezistenței) este un proiect care asociază fotografii ale peisajelor și teritoriilor periclitate de activitățile de minerit și agricultură cu portrete ale activiștilor care luptă să le conserve. Pablo explorează legătura dintre apărători și pământurile lor – o zonă sacră în care se odihnesc sute de generații ale strămoșilor lor. În fotografii, personajele principale ale poveștilor sunt văzute de sus, ca și cum și-ar da viețile pentru teritoriul lor. 

Fotograful anului la categoria Deschisă | Tom Oldham, Regatul Unit

Tom Oldham - câștigător SWPA 2020

© Tom Oldham, Regatul Unit, Fotograful anului la categoria Deschisă, categoria Deschisă, Portretistică, Sony World Photography Awards 2020

Black Francis este un portret alb-negru al vocalistului trupei Pixies, Charles Thompson (cunoscut drept Black Francis), realizat inițial pentru revista MOJO. Solicitat de Tom să-și recunoască frustrarea legată de ședințele foto, Francis a oferit un gest perfect de exasperare, îngropându-și fața în mâini. Rezultatul a fost o fotografie expresivă, care a fost folosită drept imagine principală a articolului.

Studentul fotograf al anului | Ioanna Sakellaraki, Grecia

Ioanna Sakellaraki - câștigător SWPA 2020

© Ioanna Sakellaraki, Grecia, Studentul fotograf al anului, concursul pentru studenți, Sony World Photography Awards 2020

Aeiforia prezintă fotografii nocturne cu panouri solare, turbine eoliene și ferme de baterii utilizate pe mica insulă Tilos din Grecia, prima din Mediterana care utilizează aproape exclusiv energie regenerabilă. Ioanna primește un kit foto digital Sony în valoare de 30.000 € pentru instituția sa.

Câștigătoarea premiului Alpha pentru femei | Lily Dawson-Punshon, Regatul Unit

Lily Dawson Punshon - câștigătoare SWPA 2020

© Lily Dawson-Punshon, Regatul Unit, câștigător, premiul Alpha pentru femei, Sony World Photography Awards 2020

Portretul lui Lily face referire la tablouri istorice, în special la tabloul lui Johannes Vermeer, Fata cu cercel de perlă, dar i-a dat o tentă de secol 21. Lily explică modul în care fotografia sa are drept scop explorarea relației dintre trecut și prezent și cum aceste epoci se poziționează în contrast, dar se și susțin. 

Tânărul fotograf al anului | Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, 19 ani

Hsien Pang Hsieh: câștigător SWPA 2020

© Hsien-Pang Hsieh, Taiwan, Tânărul fotograf al anului, categoria Tineret, Fotografie urbană, Sony World Photography Awards 2020

Hurry prezintă un artist stradal care pare că merge grăbit, dar de fapt stă pe loc. Inspirat de experiența sa ca student nou sosit în Germania, Hsien-Pang vede imaginea ca pe un comentariu la adresa ritmului intens al vieții și un memento pentru ca alte persoane să o ia mai încet.

Expoziția din 2020 poate fi văzută în galeria virtuală de pe site-ul web World Photography Organisation.