Portrete și pelerini

Alys Tomlinson

Unul dintre cele mai mari și mai apreciate concursuri de fotografii din lume, Sony World Photography Awards este o prezență anuală în calendarul concursurilor de artă fotografică. Aflat acum la cea de-a 12-a ediție, concursul își propune să prezinte cele mai bune fotografii contemporane din întreaga lume.

Am discutat recent cu Alys Tomlinson, câștigătoare a premiului Fotograful anului 2018, despre modul în care i s-au schimbat viața și cariera de când a fost declarată câștigătoare cu proiectul ei „Ex-Voto”

Ne poți spune câte ceva despre tine și cum ai pornit în cariera fotografică?

Am studiat literatură engleză și comunicare la universitate, iar acolo am intrat într-un club de artă fotografică. Am petrecut mult timp în camera obscură și acolo m-am îndrăgostit de fotografia alb-negru. După absolvire, m-am mutat la New York și am fotografiat orașul în timpul meu liber, ceea ce, printr-un noroc, mi-a adus o slujbă la Time Out. Când m-am întors în Marea Britanie, am hotărât să urmez o carieră de fotograf și am studiar arta fotografică la Central St. Martins.

alys tomlinson casă dărăpănată

© Alys Tomlinson

În ce fel de proiecte comerciale te implici?

Sunt destul de variate; realizez multe editoriale și colaborez cu câteva agenții de design, dar majoritatea proiectelor sunt în sectorul educației. În general, totul se fotografiază digital (și color), ceea ce este foarte diferit de proiectele mele personale, dar mă bucur de această diversitate.

Din curiozitate, ce te-a făcut să participi la concursul Sony World Photography Awards?

Este amuzant, auzisem de acest concurs, dar nu eram sigură că lucrările mele vor putea fi încadrate în vreuna dintre categorii, așa că am evitat să particip până acum. Apoi am primit un e-mail chiar înainte de data limită și am aflat că au fost introduse câteva categorii noi, una dintre ele fiind „Descoperire”, și m-am gândit că lucrarea mea s-ar potrivi acolo. În plus, trebuie s-o spun, m-a atras și faptul că participarea a fost gratuită! Astfel, cred că am trimis până la urmă imaginile cu câteva zile înainte de data limită, dar nu m-am gândit că aveam cu adevărat vreo șansă să câștig.

alys tomlinson portret al verei în veșminte de călugăriță

© Alys Tomlinson

Și apoi ai reușit! Probabil că ai fost încântată!

Am fost! Am fost și complet nepregătită pentru interviurile video și din presă care au urmat! Dar a fost extraordinar, iar obținerea grantului mi-a oferit posibilitatea de a relua și a finaliza proiectul. Aveam deja suficiente imagini, dar am dorit să fac un film despre Vera, o călugăriță care trăiește în Belarus și pe care am fotografiat-o la începutul proiectului. Specialitatea mea sunt imaginile statice, dar, din fericire, asistenta mea este o cineastă apreciată, astfel că noi două am călătorit în Belarus și am stat cu Vera la mănăstire, realizând acest film care seamănă foarte mult ca stil cu imaginile mele.

alys tomlinson portret al verei cu mâinile împreunate

© Alys Tomlinson

Aceasta a fost prima dată în care ai utilizat un aparat foto mirrorless Sony. Cum ți s-a părut?

Sincer, a fost o plăcere să îl utilizez, deoarece era foarte silențios. Filmam în situații care impuneau o abordare foarte discretă, rugăciunea de dimineață la ora 5, când puteai auzi cum cade un ac, de exemplu, iar faptul că modelul α7S II era silențios ne-a permis să realizăm o conexiune cu scena respectivă fără a ne face evidentă prezența. 

alys tomlinson călugărițe la rugăciunea de dimineață

© Alys Tomlinson

Pe lângă vizita în Belarus pentru a realiza acest film despre Vera, cât de aglomerat a fost acest an din punct de vedere profesional?

Am avut un an nebun de când am câștigat premiul și acest lucru mi-a schimbat cu adevărat direcția în carieră; vizibilitatea pe care mi-a adus-o premiul a fost imensă! Am avut norocul să câștig și alte concursuri, dar acesta a fost fără îndoială cel mai important de până acum. Cred că lucrez de suficient de mult timp pentru a avea o reputație destul de solidă, dar în ultimele luni am fost abordată de o galerie londoneză de mare calibru, care mi-a expus lucrările la Paris. De asemenea, lucrez la o carte despre proiect, finanțată prin Kickstarter, și, deși este ceva ce speram să o fac înainte de primirea premiului, am reușit să îmi ating ținta foarte rapid, ca rezultat al expunerii de care am beneficiat în urma câștigării concursului.

alys tomlinson copaci din pădure reflectați într-un pârâu

© Alys Tomlinson

Consideri că Ex-Voto este o lucrare finalizată sau este un proiect care poate dura la nesfârșit?

Este tentant să spun că aș putea continua, deoarece vor exista întotdeauna persoane care pleacă în pelerinaje și ar fi interesant de văzut unde m-ar purta proiectul, dar, până la urmă, cred că odată ce cartea este publicată, acesta este finalul natural pentru mine.

Pentru a afla mai multe despre Premiile Sony World Photography și pentru a vedea galeria câștigătoare a lui Alys, vizitați


Filmul lui Alys, „Vera”, va avea premiera la Somerset House în aprilie 2019. Competiția se încheie pe 4 ianuarie 2019 și oricine poate participa gratuit.

Produse prezentate în acest articol
ILCE-7SM2
Cameră foto α7S II cu montură E şi senzor Full Frame

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Obiectiv Distagon T * FE F1,4 ZA, de 35 mm

SEL35F14Z

SEL85F18

FE de 85 mm F1,8

SEL85F18


x